HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

A zuglói közbe szerzési terv - kik pályázhatnak idén az 1.9 milliárdra?

2015.03.28. 18:03 varnai

Mielőtt a számokat kihúzták belőle ugyanis ekkora végösszeg szerepelt Zugló 2015-ös közbeszerzési tervében. Nem csoda hát, hogy késhegyig menő vita folyik arról, mely cégek, azaz ki által  kijelölt vállalkozók "nyerik" a megrendeléseket.

A március 26-i képviselő-testületi ülésen, számos más döntés mellett, majd egy órás vita folyt a 2015-ös közbeszerzési tervről. A tervet az előző testületi ülésén már elutasította, visszadobta a képviselő-testület. Most, jelentősen módosítva is csak a szokásos, a költségvetés elfogadtatásakor is felhozott érvvel ment át: ez is jobb mint a semmi, elutasításával hátráltatnánk a munkát.

Az elsőként a februári testületi ülésre  összeállított közbeszerzési tervet, mely minden, évek óta halasztgatott fejlesztésünket négy oldalon át sorolta sajnos "elfelejtették" beárazni.

Az  árazatlan "álomlistát" tárgyalta mindkét számokkal foglalkozó bizottság, a Pénzügyi és a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság. (Próbáltam volna a jegyzőkönyveket belinkelni, de meghökkentő módon a zuglo.hu oldalon a Bizottsági ülések menüpont alatt semmi nem található. )

1_3.jpg1_4.jpg

 

 

 

 

 

A lista bár gyönyörű volt, de komolytalan, hisz egyetlen rubrikába könnyed kézzel beírták öt iskolánk tetőfelújítását, egy másikba pedig potom tizenhárom intézményünk nyílászárócseréjét. A "Vagyonkezelő álmai" munkacímű lista érdemi tervezésre természetesen nem adott alkalmat, és hát sajnos köszönőviszonyban sem állt a fedezeti oldallal, a 2015-ös költségvetésben intézményi felújítások soron árválkodó egyetlen tétellel. (a Szent István Gimi tetőfelújítása) Ily módon másik kötelező törvényi  céljánk, a vállalkozói oldal valós tájékoztatását sem felelt meg.

Nem is beszélve arról, hogy az elmúlt négy évben is mindig a becsült összegeket feltüntető közbeszerzési terveket kaptunk, ezáltal a képviselők legalább valamelyest képet kaptak a különböző munkák nagyságrendjéről.(és a pártigazgatóknak, polgármestereknek a várhatóan leeső sápról) 

Tehát miközben átláthatóságról papolnak kampányolnak ez a közbeszerzési terv jelentős visszalépés az előző évekhez képest. Épp ezért nagyon optimista lettem, amikor a beárazásra vonatkozó módosító javaslatomat megszavazva mindkét bizottság és a következő határozatokat hozta:

34/2015. (II. 23.) sz. határozat
Bizottsági javaslat

A Pénzügyi és Költségvetési Bizottság az alábbi módosító javaslat elfogadását javasolja a Képviselő-testületnek:

A közbeszerzések tárgya mellett a becsült összeg is mindig szerepeljen.

Ennek megfelelően a február 26-i testületi ülésre  már  a becsült értékeket feltüntetve jött be egy szükségszerűen jóval reálisabb második  közbeszerzési terv.

Megnyitásért katt a leginkább információt tartalmazó dokumentumokra.

2_1.jpg

2_2.jpg

2_3.jpg

A leszavazás oka részemről és a többi képviselő részéről az "Eljárás fajtája" rubrikákban a "Nyílt" szó mellett a legtöbb helyütt alternatívaként vészesen sűrűn felbukkanó 122§  7. pontja, mely dekódolva a hirdetmény nélküli meghívásos pályázatot jelenti. Mint a történelemből tudjuk a kapitalizmus, a szabadverseny árcsökkentő hatású, ellentétben a NER-rel, és az azt Zuglóban megtestesítő papcsák érával, amikor is a meghívásos eljárások rendre a szívüknek kedves cégek meghívását jelentették, és ez kifejezetten áremelő hatású volt. (nem beszélve arról, hogy a munkát valóban elvégző alvállalkozókat sem fizették ki)

Mindezek után jött be a harmadik, revidiált Közbeszerzési terv,  - meghökkentő módon újra beárazatlanul.

Azt hogy a bizottságok véleménye, döntései valójában mit sem számítanak azóta tudjuk, hogy átmehet egy 23 milliárdos költségvetés úgy, hogy mind a nyolc bizottságban leszavazzák, de most a hivatal direkte negligálta két bizottság határozatát is. A két szoci többségű bizottságot ez mit sem zavartatta, immár elfogadták a számok nélküli "terveket".

3_1.jpg

3_2.jpg

A Képviselő-testület ilyen előzmények után tárgyalta újra az immár csak két oldalasra zsugorodott listát, melyből meghökkentő módon már "A közbeszerzési eljárások fajtája" rubrika is elpárolgott, minek is ennyi ténnyel terhelni a képviselőket? Csupán annyi került feltüntetésre, hogy az a titkos összegű tétel feltehetőleg milyen értékhatárba tartozik.

Elsőként én szólaltam fel, rámutatva a három mutáció erős különbözőségére, az intézményi felújítások teljes eltűnésére, felhozva, hogy az elmúlt négy évben mindig sikerült a becsült értéket az adott beszerzés mellé tenni, és hogy más önkormányzatok is ezt teszik. (igaz van olyan, ahol nem).

Kértem, hogy tekintettel az előző négy év furcsaságaira, és az ebben a ciklusban kiírt három  építési közbeszerzés ismeretlen módon kiválasztott cégeire, az eljárás formája mindenütt NYíLT ELJÁRÁS legyen, még akkor is, ha ez az értékhatár miatt nem lenne szükséges.

Közöltem, mivel semmiképp nem szeretném, ha azt a látszatot keltenének, hogy a baloldal ott folytatja, ahol a Fidesz abbahagyta, írásban kértem a polgármestert, hogy a Tulajdonosi Bizottságban III. 24-én hozott két közbeszerzési döntést vétózza meg, és hozza azokat a képviselő-testület elé, mert azok a kerület anyagi érdekeivel félő, hogy ellentétesek. A bizottsági ülésen ugyanis mindkét közbeszerzés esetében mind a nyílt eljárás választását, mind a meghívottak listájának kibővítését az MSZP-sek leszavazták.

Hajdu Flórián MSZP-s alpolgármester ezután konkrét cégneveket nem említve kritizálni kezdte a cégeket, melyeket mi javasoltunk. A dolog abszurd volt, hisz miért vizsgálták őket ( ha vizsgálták egyetlen éjszaka) ha eleve leszavazták a meghívásukat? Arra továbbra sem válaszolt, hogy a meghívott három-három cég végül is milyen elvek és konkrét kritériumok alapján került kiválasztásra, és hogy ugyan ki javasolta őket. (A bizottságban történtekről a jegyzőkönyv elkészülése után külön írok.)

Bihary Zoltán a Fidesz frakcióból szintén elmondta, hogy ők is egy közbeszerzési döntés megvétózását kérték, miután sem a nyílt eljárás kiírását, sem más általuk ajánlott cégek meghívását nem támogatta a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság szocialista többsége.

Rozgonyi Zoltán alpolgármester fantasztikus tirádát mondott az átláthatóság fontosságáról, és  a nyílt eljárások kiírása mellett érvelt. Öröm volt hallgatni.. De sajnos ez magas labda volt, hisz az MSZP jogosan emlegette fel, hogy "új idők, új erkölcsök", hiszen mint erről sokat írtam, az előző négy évben a közbeszerzések tökéletesen átláthatatlan módon működtek, ahol a döntéshozó egy személyben a polgármester volt, rendre haveri cégek kapták a melókat és a közbeszerzéseket rendre körüllengte a korrupció.

Megjegyeztem, hogy ez igaz, csak az szomorú hogy akkor az MSZP frakció mélyen hallgatott, pl. Hajdu Flórián épp akkor volt tag a Vagyonkezelő Zrt.felügyelőbizottságában, amikor a HBF kifizetések voltak, és a dolog annyíra kínos volt, hogy már két fideszes FB. tag is lemondott, eközben ő nem csak hogy feljelentést nem tett, de meg sem szólalt.

Hajdu MSZP-s alpolgi ezután finoman megfenyegette a Fideszt, kvázi azt mondva, hogy ha a Fidesz  beleköp a levesükbe, sokat kötözködik, találnak ők elég ügyet az elmúlt négy évből, ami alapján büntetőügyeket kezdeményezhetnek.

Barta LMP-s képviselő a nemrég  a Hunyadi iskola szigeteléséhez kiválasztott céget emlegette fel, miszerint ezek a cégek mindig együtt indulnak, és szerinte irtóra kartellszagú az eljárás.

Lévai MSZP-s képviselő joggal mondta, hogy a közbeszerzési tervben nem szerepel egyetlen intézményi felújítás sem, és ezt ő mint a Köznevelési Bizottság elnöke, és mint tanár nem tudja elfogadni, mindazonáltal a jobb a semminél elven ők támogatják.

Karácsony polgármester, aki a  parázs vitában végig hallgatott zárszóként rámutatott, hogy a minden párt által elfogadott SzMSz alapján működünk, ezért vannak a közbeszerzések a Tulajdonosi Bizottságban, és ha ez nem tetszik, akkor változtassunk rajta. Nosza. A konkrét közbeszerzések megvétózását elutasította, tekintve, hogy a közbeszerzésekhez neki semmi köze, a döntés a Tulajdonosi Bizottságé. Gergő mióta 2010 óta az LMP-ből ismerem profi volt felelősség elhárításában, csakhogy most a végén úgyis neki kell a cégekkel megkötni a szerződéseket, és a botrányt is mint polgármester neki kell majd elvinnie. Én inkább óvatos lennék a helyében.

A közbeszerzési terv ezután a baloldal, az LMP és a Jobbik 12 szavazatával átment.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Szólj hozzá!

Egyéb méltatlanságok

2015.03.23. 12:52 varnai

Miközben a sajtó az én méltatlanságomtól hangos Zuglóban egyéb méltatlanságok is történnek. Az önkormányzat a Cserei utca 3-ban történt gázrobbanás károsultjai számára a Mexikói út 3-ban utalt ki lakást. Bölcs döntés. Nyilvánvaló, hogy akik ezt a csoportvezetői ötletet jóváhagyták még sosem jártak  abban a Mexikói úti házban. (ha jártak volna, kapásból nemet mondanak) Azt  a tájékoztatást kapták, máshol sehol nincs üres .. a majd 300 címből. És elhitték. Burkáék meg úgy érzik, csöbörből vödörbe kerülnek.

Burkáék, akinek a kórházból frissen kiengedett, megégett kamaszlányukkal kéne költözni nem fogadják el a kiutalt, koszos, rossz állapotú lakást, de leginkább a balhés hírű, rossz állapotú házat nem szeretnék. Zajból, kiabálásból elegük volt, szeretnék ha lányuk nyugodtan gyógyulhatna, dolgozhatná fel a traumát.

A mama, aki tucatnyi éve dolgozik dadaként egy önkormányzati óvodában és ekként havi hetvenezer nettót keres, nem érti, az önkormányzat miért ebben a "közveszélyes", Zugló egyik legrosszabb hírű, a Csereivel együtt emlegetett házában adott nekik lakást, mikor több, évek óta üresen álló önkormányzati lakást is ismer a kerületben.

UPDATE: Bár elsőre lepattintották őket, örülök, hogy a  Szociális Bizottságban és a kabinetfőnöknek elmondottak meghallgatásra találtak, és mindhárom károsultnak  másik lakást ajánlottak. Mégis akadt.

burkaek.jpg

zuhany.jpgfurdo.jpg

A földszinti lakás fürdőszobája. Itt, ilyen "steril körülmények" között kéne a kórházból frissen kiengedett könnyen fertőződő égési sebes lánynak fürödnie.

Bár a házban már többször jártam, (2012-ben ablakcsere programon indult sok itt lakó, mely pénz a Papcsák haveri cégeknél tűnt el) Most az alkalmat megragadva végigfotóztam a 100%-ban önkormányzati tulajdonú házat.

 

Az épület joggal versenghet a robbanás által ismertté lett Cserei utca 3-al, a Várna utca 9.-el, és a Sing-sing házként ismert Nagy Lajos király útja 104.-el a

Budapest, székesfőváros, XIV. kerület Zugló legromosabb önkormányzati háza

címéért.

Megjegyzendő, hiába volt a szociális lakásprogrammal kampányolás, ezeknek az épületeknek az akár részleges felújítására a 2015-ös költségvetésben egyetlen forint sincs nevesítve.

 

total2.jpg

 Aládúcolt kapubejáró. A kapu éjjel nappal nyitva, nem zárható.

kapubejaro.jpg

ruhak_gangon.jpg

A lakások szoba konyhásak, esetleg egy kis félszobával. A zsúfoltság nagy, minden négyzetcentiméteren élnek.

konyhaagy.jpg

. Örök félhomályos szuterén lakás a földszinti körfolyósó alatt.

szuterenlaks.jpg

 

macska_plomba.jpg

plomba.jpg

A házban jelenleg is kb. öt az önkormányzat letepett_plomba.jpgáltal leplombált lakás van. A plombák nem tartanak sokáig, az illegális lakásfoglalás igen gyakori. A jogcím nélküliek a rendes szociális lakbér háromszorosát fizetik, -ha fizetnek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wcajto.jpg

A folyósokon  - bár sok lakásban már kialakítottak saját fürdőszobát -  használatban vannak a közös WC-k. A berúgott ajtó mögött művészi harmóniával összeállított komplementer színű enteriőr rejtőzik: Informatika és konyha békésen megfér a WC-ben, bár ettől minden köjálos sikitótfrászt kapna.

wcbelso.jpg

A romlás virágai. Ákombákom csatorna kivezetés vág keresztbe a máló vakolaton a hátsó lépcsőházban.

vakolat.jpg

Viharvert hátsó lépcsőház kilátással a tűzfalra.

fal.jpg

A kovácsoltvas korlát így pusztulásában is szép,  - legalábbis fotózni.

lepcsohaz.jpg

hungexpo.jpg

HUNGEXPO  2015 - Magyarország jobban teljesít.

 

 

 

3 komment

Méltatlanná váltam - mert titkosan megszavazták - bár a Kormányhivatal szerint ez nem lehetséges

2015.03.20. 00:01 varnai

12 - 10 arányban.. Most kénytelen vagyok a Munkaügyi Bírósághoz fordulni a mandátumom visszaállítása ügyében.

Röviden a tények: Megválasztásom után mint minden önkormányzati képviselő  kértem a KOMA-ba, a köztartozásmentes adatbázisba a felvételemet. Január 10-én értesítettek, hogy adótartozásom van, ezért a felvételt elutasította a NAV. Mindösszesen 43.000 forint. Ezt február 25-íg befizettem. Majd március 11-én újra megkértem, hogy bekerüljek a KOMA adatbázisba.

Az Ügyrendi Bizottság kérésére bemutattam a 0-ás adóhatósági igazolást, illetve a friss kérelmet az adatbázisba kerülésbe (az adatbázisba még nem kerülhettem be, mert az legközelebb április 10-én frissül). Természetesen e dokumentumokat a Képviselő-testületi ülésen is megismerhették a képviselők. Mint ahogy a jegyző és a Fővárosi Kormányhivatal egybevágó jogi állásfoglalását is. Kérem olvassák végig, de azért ideteszem az utolsó összefoglaló bekezdést:

idezet.jpg

Na ehhez képest szavazott 12 képviselő igennel. Persze névtelenül.

A Fővárosi Kormányhivatal, ami a zuglói önkormányzat törvényességi felügyeletéért  felelős, világosan fogalmaz a levélben. Ennek ismertetése után a polgármester javasolhatta volna, hogy vegyék le a döntést a napirendről. Nem tette.

A kiszavazóshow, bár Tildy Balázs és Erdős Dóra kezdeményezték, mégsem  a Fidesz egyedüli műve volt, mert a közgyűlési matematika a alapján ehhez mások szavazatai is bőven szükségeltett. Hiszen a Fidesznek csak nyolc képviselője volt jelen, ehhez adódott még az LMP-s Barta szavazata. (az LMP nem felejt) az kilenc, tehát még minimum három baloldali képviselő szavazott ellenem. A Jobbikos NEM-mel szavazott és értelemszerűen én is. A Fidesznél lelkiismereti szavazás volt, a többségük azt állította, hogy miután rendeztem a tartozást és különösen miután megismerték a Kormányhivatal állásfoglalását már nem látták megalapozottnak a méltatlanságot, tehát tartózkodtak. Karácsony és Szabó Rebeka állítólag - állítólag -  tartózkodtak.

Most derült ki, hogy nem véletlenül kért az MSZP alpolgármestere titkos szavazást, melyet ők egységesen meg is szavaztak. A titkos szavazás elrendelését Karácsony és még pár Fideszes is támogatta. Ezután az MSZP frakciószünetet kért. A visszajövő MSZP-sek ezután már kerülték a szemkontaktust, majd a szavazás után szemlesütve gyorsan távoztak. Így megy ez, ilyen egyenesen.

Most munkaügyi bírósághoz kell fordulnom, mely peres eljáráson kívül dönt. Tekintettel arra, hogy a méltatlanság egyik törvényi feltétele sem állt meg, pl. nem volt a felszólítás után 60 napig tartozásom, és mint az alábbi alábbi állásfoglalás mutatja a többi feltétel sem áll fent, remélhetőleg a bíróság a mandátumot vissza fogja adni.

Kétségkívül trehány voltam, hagytam, hogy fogást találjanak. Rozgonyi alpolgármester így fogalmazott: Várnai Úr eddig meglátta mások szemében a szálkát, de nem vette észre a sajátjában a gerendát. Én máshogy fogalmaznék:  túl sok gerendát találtam, és féltek, hogy találok, ezért az első szálkát is kihasználták.

1_old.jpg

2_old.jpg

3-old.jpg

 

 

 

 

27 komment

Így ünneplünk mi! - A sorompó megkoszorúzása

2015.03.16. 20:54 varnai

A zuglói közélet méltán híres szereplői eddig valamiféle ritka közmegegyezéssel még a legdurvább Papcsák korszakban is közösen ünnepeltek a '48-as obeliszknél. Ezen mindenképp változtatni kellett.

Erre az önkormányzati ünnepségre mindig kijöttek a környékbeliek is, a Pákozdi (Antal) alias Wass Albert teret övező lakótelep sokat megélt lakói. A nyugdíjasok kikönyököltek az ablakokba,  a családosok a füvön élvezték a a műsort, a tavaszt, a verseket, az élőzenét, a környékbeli iskolák huszárcsákós gyerekei énekeltek, odatűzték kézzel festett kis zászlócskáikat az obeliszk köré. Számukra hatalmas attrakció volt a házhoz jövő huszárbemutató, az ingyen lovaglás.

2014_marc_15.jpg

Gyerekek, lakosok, politikusok a lakóházak közti  rendezett parkban közös ünneplésen.  2014. Március 15.

E boldog - a jó-rossz polgármesteri szónoklatoktól eltekintve - politikamentes napon mindenképpen változtatni kellett. Nosza, Garay Klára a Cserepesház frissen (politikai)kinevezett igazgatója, immár mellékállású ligetvédő ki is találta: Szóljon a '48-as ünnepség is a Városligetről!

És lőn.

Mint tudjuk, Petőfi Sándor gyakran megfordult a róla elnevezett Petőfi csarnokban, és elképzelhető, hogy itt, a bezárt Repüléstörténeti gyűjtemény kapuja előtt írta a Füstbe ment terv című versét. A költőről megemlékező alpakka/bronz tábla mindeddig senkitől sem háborgatva  és méltán elfeledve kapaszkodott a máladozó vakolaton egy rozsdás sorompó, pár lelógó kábel és a töredezett járda háromszögében, de most remek apropóul szolgált.

Bár többen is mondták az MSZP-ből, hogy nem szerencsés feldobni a Fidesznek a magas labdát, hiszen kapva kapnak majd az alkalmon hogy külön ünnepeljenek, de ő addig kötötte az ebet - ez esetben a rozsdás sorompóhoz, míg végül más bölcsek jóváhagyták a bizarr ötletet.

 Friss rendezvényszervezőnk, az immár nem 66 ezret kereső Török Zsolti menten munkához látott: rendelt fedett XXL-es színpadot, félezer főre hangosítást ( millió körül lehetett a technika), meghívták a Munkácsy majorettjeit,  fújták Záborszky rézfúvósai, csizmát csapkodott a Magyar Állami Népi Együttes tánccsoportja, és maga Kembe Sorel, a Jóban-Rosszban sztárja volt a konferanszié. A teljes költségvetés eddig nem ismert, de március 31-től állítólag minden önkormányzati szerződés fent lesz a honlapon. A rendezvényről készült hivatalos videó ITT látható. Reméljük nem hamis. : )

Karácsony  Gergely polgármester 1848 örököseiről beszélt, de igen hamar aktuális pártpolitikára futtatta ki  " már ki is vették a Köztársaságot az ország nevéből" és a zuglói széleskörű együttműködésről is szólt, mint ezt a Facebookon őt kedvelőknek meg is írta.

kari_blog.jpg

Kár hogy ez a  fennen hangoztatott szép elv és a valóság ( ahogy Zugló önkormányzata most működik), a hétköznapi gyakorlatban nem egyezik. Hiszen sem a nagy ügyeknél mint pl. a költségvetés előkészítése, sem az olyan szimbolikus esetekben, mint a jelen koszorúzási helyszín kiválasztása egyáltalán  nincs semmiféle  egyeztetés. (A Papcsák korszakban sem volt, de azért én speciel jobbat vártam) Nem baj, ha zuglóiak elveszítik az egyetlen normális kerületi ünnepet, ha a bugyuta helyszínválasztás okán eszük ágában sincs eljönni a hivatalos rendezvényre, a lényeg az országos népszerűség növelése, hogy kifelé jól nézzen ki ami Zuglóban történik, a besöpört 1732 lájk.

Ezután Tóth Csaba olvasta fel beszédét a tomboló távolságtartó tömegnek. A politikailag korrekt beszéd végére sajnos a rendezvény teljesen szétesett, és tán csak egy stage diving segített volna a figyelem újra megszerzésében. Megjegyzendő, a két beszédben az ottlét apropójáról, a Városligetről egyetlen árva szó nem hangzott el.

toth_beszel.jpg

toth_tomeg_0880.jpg

Ha jlevonom a  pártos, civil és nemzetiségi koszorúzókat, két cserkészt, a járási hivatal bocskaiba öltözött kisnemesét, a hivatali dolgozókat, a kabinet sajtósait,  és a népes rendezvényszervezőket (Garay-Török-Harrach,stb.) akkor kiderül, idegen, netán kerületi lakos még elvétve sem jelent meg. Igaz a bolhapiac felé igyekvő külföldiek meg-megálltak a Rákóczi indulót hallgatni és csodálkozni a bizarr látványon, mit keres egy ennyire lepukkant helyen egy ekkora színpad és előtte e néhány (jól-rosszul) kiöltözött ember?

A rendezvény "Nagyon rendben volt" - ez biztos, mert maga az újdonsült rendezvényszervező, Török Zsolt vonta meg elégedetten a nap végén saját munkájának mérlegét.

Ja, koszorúztunk is. Itt.

koszoruzas_0890.jpg

A Petőfi csarnok portásbejárata mellett  savanyú-kékes teherautófüstben, egy sorompó mögé próbálván bepasszintani a koszorúkat. Szánalmas, méltatlan helyen. Szatmáry Kristóf fideszes országgyűlési képviselő oldotta meg legjobban, egyik helyre sem ment el, de diplomatikusan mindkét helyen koszorúzott helyette valaki.

sorompo_0892.jpg

Inkább lennék Barguzinban!

 

Hogy az ünnepi beszámoló ne legyen féloldalas, beteszek pár, a zuglói Fidesz által megosztott képet a Wass Albert téri, úgynevezett polgári rendezvényről is.

"Papcsák és maroknyi bandája" - ahogy az MSZP ötvenes évekbeli szófordulatokat idéző közleménye fogalmaz - hozzávetőleg annyian voltak, mint a hivatalos rendezvény összes koszorúzói. A konferanszié Cseke Vanda képviselő volt, a verseket Baranyi László színművész, a Familia Kft nagypapája, a kerületi Fidesz kampánymegmondóembere szavalta.

tomeg2_1.jpg

papcsak_pesti.jpg

Koszorúzás a kerületi közbeszerzéseknél már bevált PPP (Pesti Papcsák Partnership) konstrukcióban. Melegít Ráthonyi, Barabás, Dr. Varga Péter a zuglói Fidesz vezetősége.

borbely.jpg

Lehelyez Borbély Ádám a zuglói Fidelitas vezetője. Felségsértés és önálló gondolkodás  főben járó bűne miatt a  koncepciós per már folyamatban van az exképviselő ellen.

Bár helyszín mindenképp méltóbb a Petőfi csarnok lepusztult környezeténél és a Fidesznek sikerült elhoznia a szimpatizánsait is a kordont nem értem, ennyire félnek már a sajátjaiktól is?

 agyu.jpgA két nagy pártnak közösen egy pillanat alatt sikerült kettészakítania e nemzeti ünnepet: elintézték, hogy mint a háromévesek a homokozóban, külön sarokban túrhassanak. Persze mindenki elhozta a kislapátját, odarendelte a segédcsapatait, a saját holdudvarát, civil egyesületeit.

A Ki koszorúzott nagyobbat? csörte lezárásaként még igen durván odamondogató, patetikus és az '50-es éveket megszégyenítő stílusú  facebook közlemény párbaj is született.

"Rozgonyi rézágyúja fel van virágozva", A fidesz frakció ágyúja a polgári rendezvényen. A kerületi Fidesz frakció ellenzéki munkát valójában nem végez, az ellenfélben kárt nem tesz, vaktölténnyel van töltve,  dörrenései figyelemelterelésre, alibiként  szolgálnak.

Mert ne hagyjuk magunkat megtéveszteni,  mindez csak a Kész átverés! show,  a saját elvakult híveknek szóló népi színjáték. Hiszen a két nagy párt remekül együttműködik, azaz kiválóan tud háttéralkukat kötni mint ezt láthatjuk az önkormányzati cégek, a felügyelő bizottsági tagságok elosztásában vagy a költségvetés megszavazásakor. A haragszom rád játék, az ellenségképzés még a saját szekértáborok felébresztésében, a szimpatizánsok mozgósításában is segít.

Na és kik jártak rosszul? Ki más mint a zuglóiak, akik egyetlen élvezhető önkormányzati ünnepüket is elvesztették. Én speciel sajnálom.

 

 

7 komment

Címkék: Petőfi Sándor Török Zsolt Karácsony Gergely 1848-as ünnepség zuglói Fidesz

"A ház jó állapotban maradt"

2015.03.13. 19:34 varnai

Felrobbant három lakás, és még felrobbanhat sok, bár lesz amelyik majd összedől magától, már nem kell sokáig homokba dugnunk a fejünket. Zugló önkormányzata a bérházait az elmúlt évtizedben bűnös hanyagsággal kezelte, szégyenletesen elhanyagolta. És ami a legrosszabb az új vezetés az idén sem tervez költeni rájuk, pedig e robbanást tekinthetnék intő jelnek.

Itt van például időzített bombaként  Nagy Lajos Király útja 104., majd minden lakását PB palackokkal fűtik,  (vagy fűtsék villannyal a legszegényebbek?)  - hiszen nincs gázvezeték a 100%-ban önkormányzati tulajdonú házban.

lepcsohaz_to_net3282.jpg

Ahogy a köznyelven sing-sing-nek hívott ház kinéz, nem is kell robbanás, lassan összecsuklik magától. A hátsó lépcsőházat baleset veszélyesség miatt  már le is zárták. lyen egy EU tagállamban egy önkormányzati bérház a XXI. század elején?

Míg a XIII. kerületben épp passzív házat építenek, Zuglóban 2011-ben koncepció csak a lakbérek erőltetett beszedésére született. Neki is álltak csapkodni, százával mentek ki a felmondások, mára tudtommal  már újra ugyanannyi, több száz milliós kintlevőség van. Lakbért emeltek, majd a választási évben gyorsan csökkentették. A lakásgazdálkodás mint  forró krumpli ide-oda reppent. A bérlemények ellenőrzését épp most teszik vissza a Városgazdálkodási Zrt-hez.

Jó, gondos, a tulajdonosi kötelességeknek eleget tevő tulajdonos-e az önkormányzat? Ki tudja mikor voltak kint utoljára abban a lakásban ellenőrizni, feltűnt-e  bárkinek, hogy a lezárt gázóra mellett PB palackkal főznek, fűtenek? Gondos bérlemény ellenőrzéssel vajon meg lehetett volna-e előzni a balesetet?

gazora_net_0826.jpg

Kikapcsolt gázóra, mellette állt a robbanást okozó PB palack.

A felújításra, bontásra, hogy általában véve mit kezdjenek a 2600 önkormányzati lakással, és bennük a legijesztőbb halommal a 100%-ban önkormányzati tulajdonú házakkal, a Papcsák korszakban nem volt terv,  különösen olyan, amit ki mertek volna mondani. A  kimondatlan terv a szociális lakások eladása, a  szegények Zuglón kívülre zsuppolása volt. A szociális házakban lakó kerületi szegények kínos, csak választáskor meggyőzendő, megveendő nyűg voltak a papcsáki vezetés számára. A Cserei utca 3.-ban is mindenki megfordul választáskor, hisz 123, többségében roma család él összezsúfolva a gangokon. Ígérnek nekik mindent, aztán négy évre újra elfeledkezik róluk mindenki.

És íme a 2015-ös költségvetés önkormányzati lakások felújításáról szóló melléklete. Eközben júniusra új koncepció is készül, (azokból fiókszámra készül minden ciklus elején), de a sok nulla, különösen a Szakvélemény - tervezés rovatban árulkodóan őszintén sejteti a valós hosszútávú koncepciót.

Felhívnám a figyelmet, hogy a legtöbb tétel 2014-ből áthúzódó munka. 2015-re leginkább bontások jutnak. Nincs egyetlen forint sem teljes épület felújításra, olyan legutoljára 2010-ben volt. Nincs üres lakás helyreállításra sem egy fillér se beírva. A CSerei utca 3-ra 2015-ben egy fillért sem terveztek költeni.

kolts.jpg

Tavaly egy képriportban próbáltam meg felhívni házra, a bennük élőkre az önkormányzat figyelmét. Nem sok sikerrel.

A polgármesternek azt sikerült mondani a médiának: a Cserei utcai ház "jó állapotban maradt". Hát nem tudom, ezek szerint más fogalmaink vannak a "jó állapotról". Szerintem ez a ház már a robbanás előtt sem volt, sőt vagy két évtizede nincs jó állapotban. Nem tudom, ő nyugodt szívvel fektetné-e le a gyerekeit ebben a házban, járatná őket ezen a körfolyosón, mert én nem.

Egy fotó a robbanás előttről:

furodnek_net0526.jpg

 Ugyanaz a folyosó ma délután. Az önkormányzat, a tulajdonos (részbeni) felelőssége nehezen lesz vitatható, hiszen a kidőlő dúcolás önmagában több sérülés okozója volt. Kész szerencse, hogy a dúcolását vesztett függőfolyosó nem szakadt le, és hogy a beépített csontszáraz fenyőgerendák ácsolata nem lobbant lángra.

aladucolt_0852net.jpg

 A három lakás válaszfalai eltűntek. A pusztítás teljes. A négy szinten körben rengeteg ablak tört be, valahol az ablakok tokostól repültek be a lakásokba. A gázórákat mindenhol lezárták.

total_0828net.jpg

balra_0829.jpg

jobbra_0830.jpg

cipok_0838net.jpg

Ezekhez a képekhez nincs mit hozzátenni. Remélem minden sérült teljesen felépül, el tudják felejteni, ami velük történt, és új életet tudnak kezdeni.

 

 

 

 

 

34 komment

Költségvetési bohózat

2015.03.06. 13:48 varnai

Miután mind a nyolc önkormányzati szakbizottságban elutasították, a képviselő-testület két tartózkodással elfogadta a költségvetést, melyhez egyetlenegy módosítót sem fogadott be a Párbeszédes polgármester. Kérdés, érdemes-e ezek után a bizottságoknak  bármiről vitatkozniuk, véleményt alkotniuk.

Az év legfontosabb testületi ülése majd félórás késéssel kezdődött, még tartott az egyeztetés a "nagy" frakciók között.

Karácsony Gergely ismertette a költségvetés készülését, elmondta, hogy a képviselő-testület késői megalakulása miatt minden késésben volt, a törvények változása, a csökkenő állami források, és az eddig elfogadott rendeletek, pl. a kommunális adó visszaadása és a szociáis rendelet meghatározták a kereteket.  

A költségvetés el vagy el nem fogadása a zuglói  Fideszen belül látható kenyértöréshez vezetett. Papcsák  választókerületi elnök, - ahogy az ellenzéki képviselőknél ez szokás - a  költségvetés elutasítását kérte a frakciótól.  A területi elnökség ezt ellenezte. Ennek okán három képviselő, a Papcsáktól leginkább függők, Erdős Dóra, Tildy Balázs, Bihary Zoli végül nem vett részt az ülésen, hirtelen megbetegedtek.

Én kérdeztem, hogy Rozgonyi Zoltán mint alpolgármester és mint ex költségvetési tanácsnok mennyire vett részt a költségvetés megalkotásában, egyetért- e vele, és általában hozzá tartozik-e végül a költségvetés, ahogy erről alpolgármesterré választásakor szó volt. Karácsony válaszolt helyette, szűkszavúan tájékoztatva, hogy a hatáskörök még nem lettek újraosztva. Tehát most van egy funkciótlan, havi majd egymillióba kerülő harmadik (dísz) alpolgármesterünk... Az általában sokat beszélő  Rozgonyi végighallgatta az ülést, láthatóan zilált volt a zárt ajtók mögötti vitáktól.

Kovács Balázs képviselő, aki aznap a fidesz frakció egyetlen megszólalója volt, az egyetlen napirendi pont, a költségvetés tárgyalásánk elnapolását kérte, tekintettel arra, hogy azt minden bizottság elutasította, tehát elfogadásra alkalmatlannak találta. Erre az MSZP frakció tíz perces frakciószünetet kért, mely félóráig tartott.

Az elnapolás nem ment át, azt én is fontosnak tartottam, hogy érdemben beszéljünk a költségvetésről. Erre  viszont a Fidesz vonult el hasonlóan tízperces, félóráig tartó vitára. Sorra jöttek be, kivörösödött arccal, láthatón erős nyomásgyakorlás lehetett odabent.

Úgy fél 11 felé már érdemben is szóba kerülhetett a költségvetés.

Én elsőként is a Zuglói Egészségügyi Szolgálat igazgatóját kértem meg,  indokolja meg ő is, miért elodázhatatlan a Csertő parki gyermekorvosi rendelő felújítása. 

Kértem, hogy a bizottsági véleményeket -  ahogy ez szabályos és szokásos - a bizottsági elnökök ismertessék. A polgármester ettől láthatóan ódzkodott, a jegyző arra hivatkozott, hogy ez a kiosztott, a módosítókról szóló anyagban megtalálható. Kovács Balázsnak kellett felhívni a a figyelmét, hogy ez egyrészt nem igaz, másrészt az SZMSZ-ünk szerint szóban ismertetni kell a bizottsági határozatokat. Nyílván kínos végighallgatni ahogy nyolcszor kimondják: a költségvetést az adott bizottság elutasította.

Természetesen előfordulhat, hogy egyik vagy másik bizottság a saját szakmai szempontjai miatt elutasít egy rendelettervezetet, de hogy a Pénzügyi, a Tulajdonosi, a Szociális, a Köznevelési, a Környezetvédelmi, az Egészségügyi bizottságok is egyhangúan elutasítsák, és ennek ellenére módosítás nélkül hozzák be testületire  -  ilyen nem szokott előfordulni. 

Az külön abszurdum volt, hogy a polgármester kijelentette, ő semmilyen módosítót nem fog támogatni. Ez aztán a párbeszéd! Joggal nevezhette Kovács Balázs  a költségvetés-tervezetet diktátumnak. 

Ezután szépen elmondtam miért tartom több szempontból bizonytalan lábon állónak a költségvetést. A 2,4 milliárdos ingatlaneladásnál már a bizottságokban kértem az eladásra szánt ingatlanjaink listáját, (nem kaptuk meg), amúgy meg miért is kéne  kerület összes még meglévő telkét eladogatni? Elismételtem a jegyző által a Tulajdonosi és a Pénzügyi Bizottságon elmondottakat, miszerint ő sem látja reálisnak, hogy 3,2 milliárd forintot (a 2014-ben realizált 1,9 milliárddal szemben) be lehetne szedni az építmény adóból.

Emondtam, hogy az intézményeknek árt, működésüket ellehetetleníti az 5%-os céltartalék-képzés, elmondtam, hogy alig fordítunk pénzt az intézményeinkre, máig nem kaptuk meg a február elején kért beszámolót a műszaki állapotfelmérésről, (pedig  a Városgazdálkodási Zrt igazgatója szerint felkészültek a prezentációjára), alig jut felújításra, állagmegóvásra, (az elkülönített 150 milliós vis major keret végtelenül kevés) és betervezett  teljes intézményi épület és önkormányzati bérház felújtás nincs a költségvetésben.

Karácsony ezt elismerte, de szerinte jövendőbeli EU-s pályázatokkal szerinte minden orvosolható lesz.

 

A vitában többször elhangzott polgármesteri érvként, hogy kicsúszunk az időböl, jobb ha mi fogadunk el egy bármilyen költségvetést, mintha György István, a Kormányhivatal osztaná be a kerület pénzét. (erről nem vagyok megyőződve) Ez az idővel fenyegetés szánalmasan hamis érv, és én már annyiszor hallottam az elmúlt négy évben. Hisz ne tudták volna januárban, februárban, hogy márciusban költségvetési rendeletet alkotni? Nem lehetett volna e két hónap alatt összehívni a képviselőket egy megbeszélésre az elvekről, a fő számokról? Miért csak az ülés reggelén lehet telefonálni, hogy szavazd már meg légyszi? Addig míg nincs baj, míg nem kell a szavazatunk, addig egy órás egyeztetésre sem érdemesek az egyéni képviselők.

Szabó Rebeka alpolgármester szerint volt egyeztetés, hisz én magam hívtam őt egyre. Bizony, fura volt, hogy oktatásárt felelős alpolgármesterként nem vesz részt az óvodák, iskolák évi költségvetési egyeztetésén. Itt kérik az ovik, hogy megvehessék az eltört székek helyett az újakat, és iratják alá velük diktátumként, hogy az általuk kért igen szerény és alátámasztott összegek felét megkaphatják - céltartalékban. De míg a pár ezer forintos tételekről valóban lehet hallani, a költségvetési nagy számokról sosincs tárgyalás, beírva bukkannak fel. Arról nincs vita, hogy felelős gazdálkodás-e eladni egy év alatt a kerület összes megmaradt építési telkét, hogy be lehet-e szedni másfélszer ennyi adót, hogy pl. miért is 160 millió a Médiaszolgáltató költségvetése. 

Az LMP képviselője, Barta János, aki az elmúlt héten a bizottsági ülések során, illetve még reggel is azt hangoztatta, hogy ő bizony NEM-mel fog szavazni egyszer csak köpönyeget fordított, és közölte, ha minden módosítót mindenki visszavon, ő - szigorúan a kerület érdekében -  immár támogatni tudja az eredeti költségvetést.

Ezután a fidesz frakció nevében Kovács Balázs is kijelentette, hogy a működőképesség és Zugló  érdekében ők is támogatni fogják az eredeti költségvetést. Magyarul sosem gondolták komolyan a saját módosítóikat.

Hisz valóban, a "nagy" pártok által beadott módosítók többsége nem volt más, mint politikai revolverezés, például nyilvánvalóan abszurd volt az a több fideszes módosítóban visszatérő  javaslat, hogy a Városgazdálkodási Zrt. teljes, 790 milliós működési sorát nullázzuk le. Hasonlóan a szocialista javaslat, amely a hivatal személyi juttatásainak több mint tizedrészét, 100 millió forintot vont volna el, nem változtatva a 14 új státuszon... amit nyilván velük egyeztetve, részben a kabinetekben kifejezetten az ő embereiknek hoztak létre.

Az én, illetve a  dr. Varga Péterrel közösen beadott, módosítóm érdemi és háttéranyagokkal alátámasztott volt, amúgy mind nullás végösszegűek, tehát a költségvetést nem borították volna fel, úgyhogy ezeket nem vontam  vissza. Mi tényleg komolyan gondoltuk, hogy erre a beruházásra idén szükség van.

Mindezek után sorra szavaztunk a módosítókról. És azok az MSZP-s képviselők, akik  a bizottságokban még rendre támogatták a Csertő parki gyermekorvosi rendelő felújítását (180 millió), a minimálbéresek bérkiegészítését, ( 260 dolgozónak 53 millió nem jut, míg a polgármesteri keret 50 millió)  és a városkép védelemre szánt filléreket (12 millió) sorra leszavazták ezeket a módosítókat.

Majd roppant  következetesen megszavazták azt a költségvetést, amit az elmúlt napokban az összes bizottságban saját maguk minősítettek alkalmatlannak. Bolondot csináltak magukból, de ennél rosszabb, bebizonyították, hogy az egész bizottságosdi, a vitákkal, szavazásokkal töltött órák százai, a külső bizottsági tagok munkája mind fölösleges, színjáték, komédia az egész.

Én a módosítóim befogadása után értelemszerűen elfogadtam volna a költségvetést, leszavazásuk után a tartózkodást választottam. Ahogy Karácsony is a fővárosi képviselőként a fővárosi költségvetést.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1 komment

"Méltánytalan az intézményekkel szemben" - A Zuglói Szülők Közösségének levele

2015.03.03. 11:23 varnai

A testületben ilyen színvonalon megfogalmazott vélemények sajnos ritkán  hallhatóak. Ez az önszerveződő és profi véleményeket megfogalmazó közösség az óvodák bokrosításának ötlete ellen jött létre, és azóta is mindig következetesen  képviseli a gyerekek, az iskolák, óvodák, bölcsődék érdekeit.  Érdemes követni a facebook oldalukat.
Örömmel venném, ha a Zuglói Szülők Közösségnek tagji eljönnének a költségvetést tárgyaló csütörtöki, és általában a testületi ülésekre, illetve a Köznevelési Bizottság üléseire és mindig elmondanák a véleményüket. Remélem sikerült már találkozniuk a polgármesterrel, az alpolgármesterrel.
 Tegnap a bizottságban mind Tószegi Attila, az iskolaigazgtók tanácsának elnöke, mind a KÉT vezetője hasonlóan foglalt állást, és a bizottság nem is szavazta meg a költségvetést. Sajnos nem emiatt, hanem politikai borstörés okán.
 
Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete
 
BUDAPEST – ZUGLÓPOLGÁRMESTERI HIVATALA
1145 Budapest
Pétervárad utca 2.
 
Tisztelt Polgármester Úr!
 
Tisztelt Képviselő-testület!
 
Áttekintve Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának 2015. évi költségvetés-tervezetét meglepődve láttuk, hogy az önkormányzat egyensúlyi tartalékot kíván képezni, amelynek fedezete az önkormányzati intézmények eredeti működési kiadási előirányzatának 5%-a, a nyilvánosan elérhető költségvetés-tervezet 19. számú melléklete szerint 460 millió Ft. Az intézményeknek erre az összegre vonatkozóan megtakarítási kötelezettségük van, év közben pedig több alkalommal kell adatot szolgáltatatniuk a kiadási oldal csökkentéséről.
 
Hasonló megtakarítási kötelezettséget legutóbb az önkormányzat 2011. évi költségvetési rendelete nevesített, amikor a döntéshozók szerint a költségvetés egyensúlyi helyzete megkívánta a megtakarítást, amelynek mértéke akkor 10%-os volt. Közösségünk akkor is felhívta a kerületi döntéshozók figyelmét, hogy az intézkedést a közoktatási intézmények és bölcsődék megfelelő működése szempontjából rendkívül aggályosnak, a gyermekeinket nevelők szempontjából méltánytalannak tartja.
 
Az ez évi tartalékolási kötelezettség előírása érthetetlen, mivel a kerület vezetőinek eddigi nyilatkozatai alapján a költségvetés helyzete stabil, a kötelezettségek és az önként vállalt feladatok ellátására a megfelelő fedezet rendelkezésre áll.  Az önkormányzat honlapján fellelhető költségvetés-tervezet szerint az adósságszolgálat jövőbeni teljesítése érdekében sincs szükség egyensúlyi tartalék képzésére, tekintettel arra, hogy az önkormányzat adósságszolgálata 2015-ben nulla forint (4. sz. melléklet).
 
A megtakarítási kötelezettség előírása különösen méltánytalan az elsősorban kötelező feladatot végző óvodákkal, bölcsődékkel, iskolákkal szemben, – amelyek működtetése továbbra is önkormányzati feladat, - akkor, amikor az államháztartáson kívüli támogatások előirányzata a 2014. évi előirányzathoz képest mintegy 188%-kal nőtt (2014: 1.420 eFt, 2015: 2.682 eFt). Méltánytalan, különös tekintettel arra, hogy az államháztartáson kívüli szervezetekre,  – tekintve, hogy nem tartoznak az önkormányzati költségvetés alá – a megtakarítási kötelezettség nem vonatkozik. Ráadásul az ebbe tartozó szerveztek jó része nem  kötelező önkormányzati feladatot szerződés keretében ellátó szervezet, ezért ezek finanszírozása a kötelező feladatot ellátó zuglói intézményekkel szemben nem egyértelmű.
 
A megtakarítási kötelezettség előírása méltánytalan továbbá, mivel a megtakarítást az intézmények a személyi juttatások és/vagy a működésükhöz szükséges dologi kiadások csökkentésével tudják csak kigazdálkodni (ez utóbbiak számos esetben állandóak, csökkentésük nem lehetséges).
 
Ezúton fejezzük ki ismételten, hogy rendkívül aggályosnak és igazságtalannak tartunk bármiféle megvonást, amely a zuglói iskolákat, óvodákat, bölcsődéket érint.
 
A fentiek alapján kérjük, hogy a képviselő-testület vizsgálja felül a tartalékképzésre vonatkozó tervet az oktatási intézményeket tekintve.
 
Üdvözlettel,
 
Budapest, 2015, március 3.

Szólj hozzá!

2015-ös költségvetés. Újítsuk fel a gyermekorvosi rendelőt a Csertő parkban!

2015.03.01. 18:52 varnai

Csütörtökön tárgyalja a képviselő-testület Zugló 2015-ös költségvetését, mely nem játék, hiszen kis híján 24 milliárd forint elosztásáról döntünk. 

Költségvetési koncepció idén  nincs, - pedig most látni mily jó is volna. A költségvetésről, a fő arányokról, a nagy tételekről  nem volt a képviselőkkel egyeztetés, de úgy tűnik még a saját frakciójukkal sem, hisz a szocialista képviselők eddig mindkét bizottságban leszavazták a költségvetést.

A számokból, és az eddigi cselekvésből az a koncepció látszik kibontakozni, hogy a jövő nem számít,  Zugló  hosszútávú működéséhez fejlődéséhez elengedhetetlen  intézményi épületfelújításokra, állagmegóvásra jóformán nincs keret, e helyett a médiában jól tálalható módon, jó királyként a lakosság közé szórják a pénzt. Azaz leginkább országos népszerűséget vásárolnak Zugló pénzéből, Zugló működésének, sőt hosszútávú fejlődésének  a rovására.

A február 26-i testületin leszavazott közbeszerzési csovek_0341.jpg tervből kikerült  az összes iskola, óvoda felújítás. Február 12-én levélben kértem a polgármestert, kapjon a Képviselő-testület tájékoztatást a nyolcvan intézmény műszaki állapotáról, de ez a febr. 26-i ülésen nem történt meg, pedig a Városgazdálkodási Zrt rendelkezett a kért anyaggal. A képviselők tehát a több esetben kritikus helyzetet nem ismerve szavaznak majd a költségvetésről. Jellemzően csak a Zuglói Egészségügyi Szolgálat 108 milliót kért az akut épületkárok elhárítására, de csak 35 milliót kapott.

Repedező, a kötés ellenére begyógyulni nem akaró fűtéscsövek az Őrs vezér téri rendelő pincéjében. A lakosságnak nem lehet, de sajnos még a képviselőknek sincs átfogó képe a kerületi intézmények műszaki állapotáról.

Erősen meghúzták az intézmények dologi kiadásait is, e mellett 5%-os tartalékképzésre kötelezték őket. A Zugló Szülők Közössége jól összefoglalta miért inkorrekt az eljárás.  Mi több, a dolgozóktól elvették az iskolakezdési támogatást, és még - bár már csak három nap van a költségvetési vitáig - le sem ültek a szakszervezetekkel, a majd kétezer kerületi közalkalmazottat képviselő Kerületi Érdekegyeztető Tanáccsal tárgyalni. 


Ehhez képest majd 700 millió lett betervezve a médiában látványosan eladható szociális, jóléti kiadásokra, a garantált létminimumra, (kb. 300 fő fog kapni ) és az eddig is kampányízű pénzosztásra az  Erzsébet utalványra, mely most az MSZP javaslatára  újból visszakerült a Szociális rendeletbe, igaz ezentúl  a polgármester módosításával egy kicsit józanabb, már csak 135 ezer forintos plafonnal. 205 milliót terveztek be a  Kommunális adó visszaadására, csakhogy ez  a számítások szerint 450 milliót igényelne, tehát a 2012-ben befizetők fele csak 2016-ban kaphatja meg. 300 milliót terveztek be a Társasház pályázaton második körös nyertesek 700 milliós igérvényére.

Nagy fekete zsák a dologi kiadások 1,9 milliárdos sora. Ebben bármi lehet, nincs semmi bontás. Miközben az óvodák 5000 forintos tételeit egyenként részletezik....

A kampányban nagy garral ígért szociális bérlakásépítésre egy forint sincs nevesítve a büdzsében, sőt a meglévő, romokban álló önkormányzati házak rendbe tételére - teljes épületfelújításra - sincs egy forint se betervezve.

2014-ben még 196 fős hivatal 2015-ben 14 fővel bővülne, miközben épp visszaadjuk a bérlemény-ellenőrzési feladatokat a Városgazdálkodási Zrt-nek. Jelentős erősítést adnak a pénzügynek, az adóbehajtáshoz...  kell a bevétel.

A büdzsé bevételi oldalának a legabszurdabb része a 2,4 milliárdra tervezett felhalmozási bevétel, azaz az ingatlaneladás. Hogy is teljesülhetne ez, hiszen a 2014-re betervezett közel 4 milliárdnyi eladásból is csak 355 millió, kevesebb mint 10% teljesült. Elég emlékezni, 2013-ban Zugló legértékesebb utolsó telkeit  már Papcsákék is dobra verték, szerencsére nem sok sikerrel.  A kerület ingatlan vagyonát igen könnyű kézzel adná el minden Zuglót messziről szerető ember, nem gondolkodnak ők hosszútávban, 10-20 éves fejlesztési tervekben, perspektívában. A bérbeadott bolthelyiségek  folyamatos eladása is - a telkekhez hasonlóan -  a jövő felélése, hiszen egyszeri bevételért áldoznakk fel egy folyamatos bevételi forrást.

Szóval Karácsony, vagy a jegyző most azt tette,  amit az elmúlt négy évben Papcsák,  - amit Karácsony pár hete még rosszallott és fogadkozott, hogy nála nem így lesz -  egy jó nagy fiktív számmal egyensúlyozta ki a költségvetést. Én a mai Pénzügyi Bizottsági ülésen kérni fogom, hogy az eladásra szánt ingatlanok listájával és hozzávetőleges értékükkel támasszák alá a 2,4 milliárdos ingatlan értékesítési tervezetet.

Tegnap megkaptuk a két nagy párt módosító javaslatait is, (az LMP és a Jobbik nem adott be ) leginkább egymás orra alá bors töréssel, egymás cégeinek ellehetetlenítésével vannak elfoglalva. A Fidesz lendületből a Városgazdálkodási Zrt  megszüntetésére tesz javaslatot, 790 milliós működési büdzséjük teljes elvonásával. (a cég szükségességéről lehet vitatkozni, de a megszüntetés módja nem a költségvetésük elvonása) Kovács Balázs meghökkentő módon alpolgármesterként jegyzi a javaslatát. Az MSZP frakciója cserébe a Fidesznek a novemberi elvtelen alku során hitbizományba adott Sport és Rendezvényszervező Kft 80 milliós büdzséjét vágná a felére. Még akár e is jogos lehet, de mivel a Városgazdálkodási Zrt-be eldugott cégek (Sport Kft, Médiaszolgáltató Kft, társasház kezelés) költségvetéseit nem látjuk, megítélni sem tudjuk, hogy mennyi pénz is kellhet ténylegesen a működésükhöz.

Én, a Civilzugló Egyesület nevében három módosító javaslatot adtam be.

1. Koncentráljuk a pénzt és évente legalább egy intézményünket újítsuk meg!

Ezen elvet figyelembe véve  Dr. Varga Péterrel, az Egészségügyi Bizottság elnökével közösen jegyezzük a módosítónk, hogy a Csertő parki gyermekorvosi rendelőt tegyük a mellette lévő nagyobb alapterületű, évek óta üresen álló épületbe, és azt teljesen újítsuk fel. A tervek, a megvalósíthatósági hatástanulmány 2014-ben elkészültek. Az épület annyira zsúfolt és annyira rossz állapotú, hogy a lakosok már aláírásgyűjtésbe is kezdtek a balkáni állapotok miatt.

kulso.jpg

1. Költségvetési módosító javaslat a 2015. Március 5-i képviselő-testületi ülésre

 

A ZISZ Csertő park 3/b. felújítására, 5 gyermek háziorvosi rendelő és a védőnők elhelyezésének kialakítására.

Zuglói Egészségügyi Szolgálat Felhalmozási kiadás 0 Ft-ról                                          180 millió forint

 

Ellensúlyozó kiadáscsökkentési fedezetek:

Általános tartalék csökkentése 100 000 eFt-ról 75 000 eFt-ra                                          25 000 e Ft

Örs Vezér téri és városligeti fizetős övezet 205 000eFt-ról 190 000 eFt                            15 000 eFt

Polgármesteri keret       50 000 e Ft-ról 25 000 e Ft-ra                                                     25 000 eFt

Zuglói Filharmónia Non-profit Kft támogatása 166 300 e Ft-ról 126 300 e Ft                     40 000 eFt

Zuglói Cserepes Non-profit Kft támogatása 170 000 e Ft-ról 140 000 e Ft                         30 000 eFt

Rendőrség támogatása                                30 000 e Ft-ról 25 000 e Ft                             5 000 eFt

Dologi kiadások                4 301 313 e Ft –ról 4 271 313 e Ft                                            30 000 eFt

(ezen belül a Médiaszolgáltató Kft  160 milliós büdzséjének csökkentése)

Zuglói Önkormányzati Rendészet 264 433 eFt –ról 254 433 eFt                                     10 000 eFt

                                                                                               Mindösszesen:                 180 000 eFt

rendelo.jpg

A rendelők iszonyú szűkösek, az ablakok húznak, a burkolatok, az energetikai rendszer az eredeti, pazarló 70'-es évekbeli.

rendelo2.jpg

 Így kell-e kinéznie egy jómódú fővárosi kerület gyermekorvosi rendelőjének, (a kerületi gyermekek negyede ide jár) miközben  9 milliós terepjárót tudtunk venni és fenntartani a polgármesteri kabinet számára?

2. Törődjünk a saját dolgozóinkkal!

Sajnos költségvetési módosítóként be kellett adni a minimálbéren foglalkoztatott óvodai, iskolai dolgozók bérkiegészítését, hiszen láthatólag hiába kötelezte el magát a testület a decemberi testületi ülésen, ezt a mindösszesen 54 milliós kiadást a polgármester nem tervezte bele a költségvetésbe. Ez azért is fura, mert miközben a szociálisan érzékenyként  kiáll a garantált létminimumért, Erzsébet utalványt adunk egy akár 135 ezres nyugdíjjal rendelkező nyugdíjasnak, a havi nettó 80 ezer forintokat hazavivő dolgozóinknak, a családfenntartó korúaknak nem akar kicsivel több bért adni.

Költségvetési módosító javaslat a Zuglói Intézménygazdálkodási Központ Minimálbéren és garantált bérminimumon foglalkoztatott dolgozóinak, összesen 268 közalkalmazottnak a bérkiegészítésére.

 

Zuglói Intézménygazdálkodási központ személyi juttatások és járulékaik + 53 770 530 Ft

Fedezet:

Polgármesteri Hivatal Kiadások (I.) Személyi juttatások 998 248 e Ft helyett 964 477 470 Ft

Zuglói Filharmónia Non-profit Kft.                                       166 300 e Ft helyett   146 300 e Ft

------------------------------------------------

Indoklás: A képviselő-testület december 17-én határozatot hozott:

1025/2014. (XII.17.) határozat

az Önkormányzat által fenntartott óvodáknál és az Önkormányzat által működtetett iskoláknál a minimálbérben és garantált bérminimumban részesülő technikai személyzet illetményének emeléséről

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy felkéri Karácsony Gergely polgármester urat, hogy a 2015. évi költségvetés tervezésekor vegye figyelembe az előterjesztésben szereplő igényeket, és amennyiben az Önkormányzat gazdálkodása megengedi, akkor a 2015. évi költségvetésben emelésre kerüljön az Önkormányzat által fenntartott óvodáknál és az Önkormányzat által működtetett iskoláknál a minimálbér és garantált bérminimumban részesülő technikai személyzet illetménye.

 

Határidő: a költségvetésbe való betervezésre: 2015. február 15.; az illetményemelésre: 2015. március 1.

Felelős:   Karácsony Gergely polgármester

Nehéz lesz megindokolni, hogy miközben a tiszteletdíjaikat a képviselők jelentősen, közel a duplájára emelték, a hivatal létszámát is jelentősen növeljük, az önkormányzat gazdálkodása annyira suficites, hogy kommunális adót fizetünk vissza és garantált létminimumot osztunk, eközben a kerületben minimálbéren foglalkoztatottaknak, a saját dolgozóinknak a fenti határozatban is beígért, a testületben mindenki által szükségesnek ítélt minimális bérkiegészítésére ne lenne forrás.

3. Törődjünk a városképpel!

Végül, biztos, ami biztos alapon beadtam módosítóként a városvédelmi,  épített örökségvédelemre szánt összegeket. A polgármesterrel, Rozgonyi alpolgármesterrel és Kovács Balázs városképvédelmi tanácsnokkal egyeztetett  amúgy Zugló költségvetése szempontjából minimális összegeket  nevesítsük is a 2015-ös  dologi kiadások között, mielőtt valahogy elfelejtődne.

3. Módosító javaslat a 2015-ös költségvetéshez

Kiadás növelés:

Épített örökség és városképvédelmi feladatok 12 000 e Ft

Kiadás csökkentő fedezet:

Dologi kiadások 4 301 313 e Ft helyett 4 291 313 e Ft

Indoklás:

A zuglói épített örökség és városkép védelemre, a lakosok helyi ismereteinek, lokálpatriotizmusuk növelésére nevesítsünk forrást.

Az összeg tartalmazza:

- a ZUGLÓ Lexikon újra kiadását és újra szerkesztését, (1,5 m Ft)

 

- Zugló részletekben című album előkészítését, szerkesztését ( 1,5 m Ft),

 

- a városképileg és történelmileg jelentős épületek kitáblázásának folytatását, (2 m Ft),

 

 - a Helyi védettség rendelet mellé egy állagmegóvási és felújítási pályázat alap létrehozását 7 m Ft értékben.

Remélem a testület támogatni fogja őket.

UPDATE:

APénzügyi és Oktatási Bizottsgok támogattk a módosítóinkat. Meghökkentő módon, miután egyesével végigrágták a módosítókat az egész költségvetést a baloldal sem a jobboldal sem fogadta el. Hirig van.

 

Szólj hozzá!

Címkék: költségvetés kommunális adó zuglói intézmények Csertő parki gyermekorvosi rendelő garantált létminimum Zuglói sport és rendezvényszervező Kft Karácsony Gergely polgármester Zuglói egészségügyi Szolgálat

süti beállítások módosítása