HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Zugló a nagy homokhátságon és a szeméthegyeken túl

2015.08.26. 16:24 varnai

A gyakran öngyulladó Rákosrendezői szeméthegyek előnyúlványai immár beérnek a Francia útig. Tektonikai mozgások okán egy homokhátság látszik kiemelkedni a Bosnyák utcában.  A flórát a kerület szerte látható facsonkok, fél méteres kátyúk és kiszáradt fák teszik félsivatagivá, miközben az önkormányzat alagsorában múlt héten tóképződés volt megfigyelhető.

bosny18_blog.jpg

Elsőként a parlagfű és más inváziós fajok kapaszkodnak meg, és lassan birtokba veszik a Bosnyák utcában keletkezett homokhátságot. A halmok 5-10 méter magasak, a környező egyszintes házak tetejéig érnek - akár 1000m3 homok, sitt, betontörmelék is lehet a telken. Thököly úti házak hámló tűzfalai szépen belesimulnak a tájba. A környék lakásaiba egy-egy nagyobb szél esetén a sivatagi porviharokhoz hasonló mennyiségű por száll be.  Az illegális földlerakás ügyében megkerestem a hatósági osztályunkat.

bosnyak18_templomtorony_blog.jpg

A Bosnyák téri templom papcsáki tornya távoli iránypontként jelzi az emberi civilizáció szélét.

bosny_18_blog.jpg

Az itt lakó nomád népek törmeléke  lassan de biztosan része lesz a tájnak

egressy_franc_szemetdinnye.jpg

Dinnyeföld? A Mogyoródi út Francia út sarkán egy zöldséges a rárohadt dinnyekészleteket átadta az enyészetnek. A háttérben a lassan angkori rommá váló, évtizede lakatlan magántulajdonú épület.

egressy_francia_szemet.jpg

Erről a sarokról dózeroltatta el a Papcsák Rozgonyi páros tíz millióért, (plusz a kerületre kiszabott kártérítés) a hajléktalan bódékat és az illegális fémhulladék felvásárló konténert. A szemét azonban nélkülük is újra termelődik.

mogoyor.jpg

Két teherautónyi egy lendülettel lerakott szemét a Mogyoródi - Francia út sarkán. Rongyok, elektronika, rohadó háztartási, éttermi szemét, sok bűzzel és döngő legyekkel.

Hasonló szeméthalom az egyesületünk által nemrég kifestett Tábornok utcai aluljárónál. Itt nemrég takarított az önkormányzat.

tabornok_aluljaro_szemet.jpg

fogarasi_pillangosarok.jpg

Egyszer pocsolya, máskor sóderes, szemetes senki földje az igen forgalmas Fogarasi Pillangó út sarkán. A sorfáknak nyomuk sincs, pedig lenne helyük. A fővárosi kezelésű utak széle különösen elhanyagolt.  Hatalmas, akár fél méter mély gödrök, pocsolyák keletkeznek a parkolástól a zöld sávon. A fővárosi fasorokból több ezer fa hiányzik. A Nagy Lajos Király útja a Boros Mátyás utca sarkánál végig sár, és gödrök. A villamosvonal felújítása nem érintette sem az úttestet, sem a zöldsávot.

nagylajos-boros_katyu.jpg

kerepesi74_kiszaradtfak.jpg

Feltehetőleg meg sem eredt ez az öt fa, amit a Kerepesi út 80 elé ültettek. Az ültető cégek szerződésében benne van a három éven belüli locsolási, és kipusztulás esetén a pótlási kötelezettség.

 

 

tabornok_fa.jpg

Tábornok utcai és Szervián (alias Jakab Károly) utcai rég kiszáradt fák.

szervian_kiszaradtfa.jpg

A kerületben az elmúlt években átlagban évi 200  fát ültettek, de az elöregedő,  természetesen elpusztuló, viharokban kidőlő, építkezés miatt kivágott, ostoba gallyazás miatt elpusztuló fák pótlásához ennek sokszorosára lenne szükség.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr877734976

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Vehicular cyclist 2015.08.26. 21:11:19

Évek óta jelzem a kerületieknek a zöldterületi rongálásokat, tilos parkolásokat stb. Szinte semmi nem történik.
Többszöri felszólításomra végül erre a bejelentésemre nagynehezen - jóval az eljárási határidőn túl - reagált a jegyzői hivatal:

www.jarokelo.hu/budapest/bejelentesek/6366/maganparkolo-kozteruleti-zoldfeluletbol

A válaszban megerősítették, hogy valóban engedély nélkül alakítitták ki az illegális parkolót abból a dagonyából, amit saját maguk csináltak a saját ablakuk alá a drágalátos polgártársaink.
A hivatal levelében az szerepel, hogy büntetés szabtak ki az egyik ház tulajdonos ellen az "együttélési szabályok megsértése" miatt.

Namost itt nem arról van szó, hogy egy legénybúcsú hangosabbra sikerült az elfogadhatónál, hanem évek óta folyó zöldterület pusztítás, önkényes rongálás és átalakítás, zöldterületből murvázott területté alakítás. Gyanús, hogy a közelben folyt útfelújításban résztvevő munkásokkal, azok gépeivel alakították ki a tükröt is és onnan származik a murva is. Szóval a zuglói polgárok - és mivel semmi nem épül EU források nélkül - a holland kerékpáros adófizetők pénzéből loptak meg bennünket a saját zöldfelületünktől. Ha én jegyző lennék, megkérdeztem volna, hogy van-e számla a munkálatokról?
És végül nem csak az ötös, hanem a hetes szám előtt ugyanezt megcsinálták. A jegyző válaszában nem szerepel ennek tulajával szembeni eljárás.
Nagyon mélyen vagyunk, örülök, hogy legalább néhányan próbálnak még tenni valamit azért, hogy ne lopják el, tegyék tönkre az utolsó darab közterületet is a kerületben és a városban.

Így tovább!

Vehicular cyclist 2015.08.26. 21:25:42

Csak még annyit tennék hozzá:

Várnai úr összes képére azt fogják mondani, hogy hát nem tudunk mindenhol ott lenni, sajnos ilyenek az emberek, nem tudjuk kik csinálják stb. nem is folytatom.

Azért írtam meg az esetet mert ez bizonyítja, hogy akkor sem történik semmi érdemi eljárás, amikor semmiféle kifogása nem lehet a jegyzőnek vagy a közteresekeknek vagy bárki másnak: világos, hogy ki csinálta, mit csinált és az is világos, hogy kinek a költségén kell záros határidőn belül helyreállítani a károkozást plusz az ismétléstől elrettentő büntetést kiszabni. Semmilyen szokások kifogást nem lehet említeni a nevetségesség kockázata nélkül.
Amit elkövettek az ismert elkövetők, az környezetkárosítás ami nagyon súlyos dolog, nem apró, meggondolatlan kihágás, mert az idén jobban sikerült a sógor szilvatermése...

Ma is a murván parkolt egy autó.

És mindez egy olyan kerületben, ahol elvileg - nagyon helyesen - a vezetés elkötelezett a környezet megóvása mellett.

drover(fanyul társa) 2015.08.27. 15:28:13

@Vehicular cyclist:
Maga sem kapott sok észt a Jóistentől.. Ha nem látná, az aszfalt pont akkora amekkora az engedélyezett gépkocsibehajtójuk az összeérő kapukkal. A murva meg vízáteresztő, természetbarát anyag, dekoratívabb mint a kiégett fű. Én egy rohadt kanyit nem fizetnék a szintén láthatóan szakmai csúcson álló jegyzői társulat ökörségére. Sőt, ügyvédhez mennék és jól megfingattatnám őket.Sajnos a jelenlegi önkormányzati színi társulat - legnagyobb csalódásunkra- még a hasonlóan amatőr és műkedvelő Papcsák cégen is túl tesz, ahol a szakmai mérce a nagy csöcs meg a hosszú comb volt. Pfejj...

OkoskaTo:rp 2015.08.28. 00:24:54

@drover(fanyul társa): Bizonybizony, a bűnös az OTÉK, ill. a fővárosi szabályozás, amik szerint a kavics és a murva beleszámít a zöldfelületbe, míg a füvesített gyeprács nem.
süti beállítások módosítása