HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Raktár a migránsok ellátására - egy országos hír és a valós zuglói problémák

2015.07.29. 13:19 varnai

Zugló ingyenes raktárral segíti a migránsok ellátását - ezzel a pozitív hírrel sikerült kerületünknek, polgármesterünknek bekerülni az országos baloldali médiába. Mindenesetre kevésbé ártalmas, mint az olimpia megszavazása... Három hónap után meglátjuk a Kerepesi út 78. lakói mennyire örülnek a házuk mellett kialakított raktárnak, a megnövekvő teherautó forgalomnak. (módosítómra nem egy évre, csak három hónapra adjuk oda a helyiséget, és a környék visszajelzésének függvényében hosszabbítunk) 

Pedig a tegnapi rendkívüli ülés másik napirendje rámutatott a kerület valós problémáira is, mert az persze borzasztó, hogy a migránsok a parkokban alszanak, de a zuglóiak meg évtizedek óta olyan önkormányzati romokban laknak, melyekbe a jogvédők migránsokat sem költöztetnének.  Tehát nem a raktárt vitatom, (én is megszavaztam) hanem arra próbálnék rámutatni, hogy a KÖTELEZŐ önkormányzati feladatokra, önkormányzati épületekre, feladatokra szerintem a szükségesnél kevésbé irányul a figyelem.

A siralmas hagyaték része például a Civil Ház, melynek kármentesítésére tegnap a Belügyminisztériumtól kértünk pénzt. A 200 milliós Civil Ház szétázásnak oka a Papcsákhaveri LS Group-nak adott (megbírságolt) közbeszerzésben még szereplő, közben kézen-közön eltűnt zöldtető hiánya, vagy kivitelezési szakszerűtlenség. Sok tíz milliós kár érhette másik tucatnyi intézményünket rámutatva siralmas műszaki állapotukra.(a Civil Ház elázása, zöld teteje ügyében beszámolót kértem a következő testületi ülésre)

A "bezzegzugló"  PR műhely, lájkgyár néhány öntökön lövéstől eltekintve többé-kevésbé olajozottan működik:  a még meg sem született döntésről már beszámolt az Index, eközben elhallgatás övezte  a nagykoalícióban megtorpedózott június 25-i testületi ülést. Nemcsak az országos médiának, de még a Zuglói Lapoknak sem sikerült írnia a zuglói önkormányzatiság történetében még sosem volt botrányról, az elmaradt testületi ülésről, pedig az online felület otromba hazugsága után ez minimum elvárható lett volna.

A hosszas vita után a zuglói Fidesz ügyesen hasonlott meg - azaz, hogy a kormány emigránsellenes kampányának ne mondjon ellent, de kegyetlenséggel se lehessen vádolni  - sajátos módszert alkalmazott.  A frakciószünetük után két képviselőjük, Gyügyei Attila, Erdős Dóra a szavazás idejére kint maradt. (hasonló elvű álláspontra helyezkedett a Jobbik képviselője is) míg Rozgonyi frakcióvezető, tekintettel arra, hogy ő most már Karácsony lojális  alpolgármestere, egyenesen a liberál-baloldallal szavazott.

 

Csakhogy a kerület sokkal súlyosabb problémái mindeközben meg csak nem akarnak maguktól megoldódni.

Az persze borzasztó, hogy a migránsok a parkokban alszanak, de a zuglóiak meg évtizedek óta olyan önkormányzati romokban melyekbe a jogvédők migránsokat sem költöztetnének. (lásd a képriportokat:  Nagy Lajos király útja 104. Cserei utca 3. Várna utca 9.)

Ennek ellenére a 2015-ös költségvetésben például egyetlen forintot sem szánnak a siralmas állapotú önkormányzati házak felújítására, a hozzávetőleg százból egyet sem újítunk fel idén.

kolts.jpg

Teljes épület felújítás 2015: 0 forint. A többi még 2014-ből áthúzódó tétel

Ahogy nem újítunk fel körzeti orvosi rendelőt sem,  még a legsiralmasabb állapotúra, a Csertő parki gyerekorvosi rendelőre sem költünk egy forintot sem, miután az erről szóló módosítómat leszavazták..

És hát itt vannak ezek a fránya intézmények, 79 iskola, óvoda, bölcsőde épülete. A júliusi ülésen végre napirendre került a már februárra, a költségvetés tárgyalása előttre kért prezentáció.  Ijesztő, de objektív képet fest a fenntartásukhoz, állagmegóvásukhoz, rendbe tételükhöz szükséges összegekről.

 

dia2_1.JPG

A Városgazdálkodási Zrt. összeírta az összes szükséges felújítást, egy mindösszesen 5,8 milliárdos listát, és  egy szűkitett 1,7 milliárdos költségvetést is. Ebben nincs benne a két nagy szakrendelő, sem a körzeti orvosi rendelők épületei. (a ZESZ a kért 400 helyett 35 milliót tudott kisírni)

dia3_1.JPG

 Kiszámolták azt is, hogy az általános, piaci ingatlan-fenntartásnál használt becslés szerint is évi 894 millióra lenne szükség egy ilyen mennyiségű, korú, állagú ingatlan portfólió fenntartásához, állagmegóvásához.

dia5.JPG

Mindezek után mit gondolnak mekkora összeget terveztek be a 2015-ös költségvetésbe? 165 milliót.

A felsorolásban nem luxusberuházások, hanem leginkább az elodázhatatlan kazáncserék, (legtöbbjük 1970-80- között készült) a beázó lapos és sátortetők felújítása, mellékhelyiségek és homlokzat felújítások vannak. A hiányzó tornatermek építését már meg sem említem.. Például a Szent István gimnázium - mely Magyarország második legjobb gimnáziuma - évek óta kéri a beázó második emeleti termeinek rendbe tételét, a fölötte lévő tető megjavítását. A 120 milliós munka idén sincs benne a közbeszerzési tervben.

55 kazánból 37 elavult siralmas állapotban van. 5 kazán cseréjére a vis major keretből került sor, mert már bármikor leállhattak volna.

dia8.JPG

dia4.JPG

Mint látható belső felújításra 0, azaz nulla forint van tervezve. Fessenek  ki, mázoljanak a szülők, ha fontos nekik, hogy a gyerekük ne koszló falú teremben üldögéljen. A folyosó, a tanári, a konyha, étkező meg ott rohadjon... Megjegyzendő, mivel az intézményeket 5%-os tartalék képzésre kötelezték ezért nekik egy fillérjük sincs akár egy tisztasági festésre sem.

 

 

 

 

 

 

6 komment

Címkék: raktár migrnsok segítésére kerepesi út 78. intézmények műszaki állapota LS Group közbeszerzés Zuglói Civil Ház 2015 költségvetés

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr997641776

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

aser 2015.07.29. 13:55:51

Pedig valahonnan el kéne venni pénzt a karbantartásokra.
Hiszen így használhatatlanok lesznek az épületek.
Nincsenek pályázati lehetőségek?
Ha nincs több pénz,akkor csökkenteni kell a kiadásokat.Vagyis össze kell vonni szervezeteket,osztályokat.És megválni a felesleges dolgozóktól.
Bevételt nem lehet növelni,mert senki sem vesz ingatlant.
De pl. ki lehetne bérbe adni az üresen álló üzlet helységeket.Csak hát nem lehet sokat kérni.Ezért egy évre kell kiadni.És évente úja kell tárgyalni a bérletek meghosszabbítását.

fifibá55 2015.07.29. 17:11:15

Nekem hiányzik, hogy a felajánlott raktár projekt mekkora összeget jelent. Így olvasva lehetséges, hogy nem összemérhető a felsorolt szégyenlista számaival, de kerekebb lenne a kép.

pestaba 2015.07.29. 18:05:35

Kicsit csúsztatás érzem az évek óta húzódó felújítási elmaradásokat összekapcsolni a jótékonysági raktár kiadásával. A felújítások elmaradása elsősorban a felkészületlen, szakmailag Igen gyenge felelős vezetők és dolgozók munkájából fakad.

Pánikrohamosztagos 2015.07.29. 18:35:43

Raktár több világnyelven is lágert jelent

Tehát ha lefordítjuk a címet németre, akkor bevándorlók lágeréről szól. Ez már tényleg figyelemreméltó

OkoskaTo:rp 2015.08.01. 23:59:09

Egy frászt kell a szülőknek (saját pénzből) kifesteni az intézményeket. Bejelentés ÁNTSZ-nek, hogy nem felel meg az előírásoknak az épület, oszt be lehet zárni a helyzet megszüntetéséig. (A gyerekek szerintem csak örülnének neki.) Bizony ám, nem csak a fideszes vezetésű kerületek romkocsmáiba lehet ám kiszállni froclizó ellenőrzésre, hanem a kiskorúak számára 8-16h között kötelező tartózkodási helyeken is.

Elektromos karbantartásokra szintén 0 forint? Elromlik egy kapcsoló, nem lehet kicserélni? A Polgármesteri Hivatal liftje elromlik, lépcsőznek helyette 2016-ig?

@pestaba: A kazánokra szánt összeg megnyirbálása azért mókás, mert tavaly számottevő tél ugyan nem volt, de pl. a Hermanban így is kellett tanítás nélküli napokat tartani (felügyeletre az Egressy szakközépbe és egyéb helyekre szétosztott diákokkal), mert egymás után adták meg magukat az ősrégi kazánok. Ez nem szakmai felkészültség kérdése, hanem mint idén is: a rá szánt összegé.

drover(fanyul társa) 2015.08.27. 15:40:59

Miért pont a kazánokra lenne? Minap telefonáltam egy rossz, majdnem járhatatlan járda miatt, csak nyilvántartásba tudták venni, előre láthatólag jövőre vagy valamikorra, mert olyan sorban állás van a hasonló bejelentések ügyében. Mit is jelent ez? Nincs pénz rá.
Vagyis nem adnak rá. Vagy ellopják. Vagy mit tudom én. Hülyeségekre viszont mindig van pár 10 - 100 millió ahogy látszik.
süti beállítások módosítása