HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Zebra, kátyúk, rend - az ünneplés melletti teendők

2015.06.14. 14:16 varnai

Egy közös képviselő pontokba szedte egyetlen környék apró-cseprő, de az ott lakók életminőségét döntően meghatározó, a zebrák esetében akár az életbiztonságot is veszélyeztető önkormányzati teendőit. És ez csak egyetlen körzet.
 Megoldásuk nem jelentene különösebb anyagi terhet, inkább csak odafigyelést a hivatal, az önkormányzat részéről. Mint látjuk, számos problémára már nem először hívják fel az ott lakók a hivatal figyelmét. 
Az ünneplések, koszorúzások, politikai és média nyilatkozatok mellett -  ha nincs mindkettőre idő, energia akkor helyett   - ez az "aprómunka" is része a polgármester munkájának. Természetesen nem egyszemélyben, ott az egész hivatal, a Városgazdálkodási Zrt, van kerületgondnokunk Barabás Ferenc önkormányzati képviselő személyében, egy komplett aparátus áll a rendelkezésükre.
A zuglóiak a napi apró kellemetlenségek, és azok meg vagy meg  nem oldása alapján ítélik meg a hivatal, az önkormányzati vezetők munkáját. A napi valóságot, a megélt országot/kerületet pedig a lakosok hamar összevetik  a média sikerpropagandájával, legyen az országos, vagy esetünkben helyi, és az ítélet idővel megszületik, ahogy ezt Papcsák is megtapasztalhatta.
 Hogy a kerületi önképet reálissabbá tegyük már régóta kérem, hogy a Zuglói Lapokban az alábbihoz hasonló olvasói leveleket tegyék közzé,  azaz a kb. 2011-ig létező "Olvasói levelek" rovatot állítsák vissza (a hivatali válasszal együtt), mert most a kerületi sajtó elszakadni látszik a zuglói rögvalóságtól.
A Zugló lemaradását a többi kerülethez képest jól érzékeli a közös képviselő -  és bizony hallom ezt minden nyitott szemmel járó zuglóitól. A két évtizednyi gazdátlanságot remélem nem folytatjuk, sőt ledolgozunk valamit a  hátrányból.
Tisztelt Hivatal!
 
Alulírott Moldoványi Zsolt, mint a 1146 Budapest, Thököly út 150. közös képviselője és egyben tulajdonosaként az alábbi ügyekben fordulok a hivatalukhoz.
 
1.
A társasházban több tulajdonos panaszolja, hogy most már állandóan a ház tövében hajléktalanok telepedtek le.
Miközben a közösség feladata gondoskodni az épület előtti közterület tisztántartásáról, addig az oda települt hajléktalanok odavizelnek, szemetelnek, csikket és a sörös dobozokat elszórják, az üzletek forgalmát és az ingatlanaink megítélését lerontják.
Megítélésünk szerint az itt tartózkodásuk már meghaladja a közterület rendeltetésszerű használatát és közösségünknek kárt okoz. Így akár birtokvédelem keretében szíveskedjenek intézkedni az eltessékelésükről.
 
2.
Ugyanilyen problémánk a Varsó utca irányában az épület előtt lévő fák gondozatlansága. A fák tövében a gaz és vadhajtások derékig érnek. A lelógó nagyobb ágak, gallyak alatt már csak lehajolva lehet közlekedni.
A közelmúlt táblával jelezve beharangozták a terület megújítását, amit örömmel vettünk. Azonban ez nem indokolja a terület átépítésig történő elhanyagolását.
Kérem a hivatalt, hogy a fák tövét hajtás- és gyom mentesíteni szíveskedjenek és a lelógó ágakat, gallyakat legalább 4 méter  magasságig felmetszeni szíveskedjenek.
 
3.
Már többször bejelentettük, hogy a Kövér Lajos u. – Thököly út és Bosnyák utca közötti szakaszán 30cm mély gödör tátong  évek óta – amit jelenleg az ott lakók homokkal próbálnak feltölteni elkerülendő a nagyobb balesetet – esőzés idején nem észlelhető. Azonban intézkedés nem történt.
De ugyanilyen probléma a Kövér Lajos utca 45-47. valamint a Kövér Lajos utca és Szugló utca sarkán a Sportcentrum előtt szintén évek óta álló gödrök.
 
4.
Ugyanilyen gond a Columbus és a Laky Adolf utca közötti szakasz a Gyarmat utcában, mely szerint szintén évek óta hatalmas kátyúk tátonganak.
Kérem intézkedésüket, hogy ezek a gödrök minél előbb javításra kerüljenek.
 
5.
Közelmúltban észleltük, hogy behajtani tilos táblát helyeztek el a Róna utcáról a benzinkút felől érkező, balra a Varsó utca irányába bekanyarodni kívánó autósok részére, ezzel jelentős többletvárakozásra kényszerítve az autósokat, mivel ilyenkor tovább kell haladniuk a Thököly úton áthajtva, majd ott visszafordulva, sok esetben újabb lámpa várással tudnak bejutni a Varsó utcába.
Ez nemcsak ésszerűtlen de bosszantó is, kérjük a tábla eltávolítását és a közvetlen bekanyarodás lehetőségének biztosítását.
 
6.
A Thököly úton a Bosnyák tér felől haladva a Róna utca irányába, lehetőség van balra kanyarodva a Kövér Lajos utcába behajtani.
Ezen a ponton szaggatott vonal jelzi a befordulás lehetőségét. A legutóbbi felújítás során olyan rossz minőségű festékkel festették fel, hogy időközben szinte teljesen lekopott a szaggatott felfestés. Kérem ennek felfrissítését.
 
7.
Már 2012. óta várjuk, hogy zebrát alakítsanak ki a Kövér Lajos u. – Szugló utca sarkán, a Szugló utcán áthaladni kívánók részére.
Korábban arra hivatkoztak, hogy egy zebra kialakításának előfeltétele a járda szegélyek süllyesztése, megfelelő világítás elhelyezése és ennek a tervezési, előkészítési folyamata több évet vesz igénybe.
A tények kedvéért megjegyzem: az utca világítás szinte a saroknál található, a járdaszegély eredendően süllyesztett, így a zebra kialakításának magyarázatbeli akadálya valójában nem áll fenn. A vakoknak elhelyezendő útburkolatok kialakítása gyakorlati tapasztalatból tudom, hogy néhány tízezer Ft-ból kivitelezhető, de százezer Ft-ot biztos nem halad meg.
Talán nem kérek elvárhatatlant, hogy ezt a zebra kialakítást, 2015. szeptember 1-ig a tanév kezdetére legyenek szívesek kivitelezni.
A három éve húzódó ígéretek miatt – amennyiben erre nem lesz szeptember 1-ig intézkedés – úgy további levelezgetés nélkül,
büntető feljelentést fogok tenni.
 
8.
Ugyanilyen problémakör az Egressy út – Kövér Lajos utca sarkán a Herman Ottó általános iskola előtti zebra, ahol az utósok rendre  nem tartják be a KRESZ szerinti sebesség korlátozó előírást és/vagy megállási kötelezettségüket. Sok esetben a szülők nem merik  átengedni még a zebrán sem a gyermekeiket. Szükségesnek tartjuk a zebra mindkét oldalán elhelyezni egy sebességmérő és kijelző LED-es világító táblát. (Megjegyzem ezen az útszakaszon troli is közlekedik, tízből legfeljebb egy lassít a zebra előtt.)
Ugyanez a probléma mondható el a Szugló utca – Angol utca sarkán az iskola előtti zebra vonatkozásában is.
 
9.
Tisztelettel kérjük, hogy a Kövér Lajos u. 62. sz. és a Bosnyák u. 8. (üres telek), tulajdonosait szíveskedjenek felszólítani, az ingatlan rendezésére, gazmentesítésére.
A Kövér Lajos u. 62. sz. ingatlan kerítését már teljesen benőtte a növényzet, a közlekedést zavarja, az ingatlanokat a tulajdonosa szándékosan elhanyagolja (védett jellege ellenére) oda hajléktalanok települtek be, akiknek semmilyen higiéniai feltétele nem biztosított. Az oda betelepült és elszaporodott rágcsálók rendszeresen látogatják a szomszédos házak területét, veszélyeztetve az ott élők egészségét.
Hasonló jellegű problémánk, a Bosnyák utca 16. szám (szintén üres telek), melyre a közelmúltban több száz köbméternyi homokot, földet és egyéb törmeléket raktak le, ami nemcsak az utcaképet rombolja, de minden bizonnyal engedélyköteles is.
Kérjük az ügy kivizsgálását a terület tereprendezését kikényszeríteni a tulajdonostól.
A környező utcákat az odajáró billencses autók szinte lepusztították, a fekvőrendőröket megsüllyesztik és a szennyezést maguk után rendre nem takarítják.
 
10.
Örömmel tapasztaljuk, hogy az önkormányzat egy apró takarítógéppel folyamatosan takarítja a járdafelületeket. Azonban az utóbbi időben rendszeresen tapasztaljuk, hogy a takarítógép nyomában olajfolt marad a járdafelületeken, díszburkolatokon.
Kérjük a gép javítását, a javításig a használatból való kivonását.
 
 
Végezetül, kerületünket alapvetően (elhelyezkedése és városszerkezeti szempontból) a XI. és a III. kerülettel tudnám összehasonlítani.
Bosszantónak sőt felháborítónak tartom azt a minőségi és értékrendbeli elmaradást, ami Zuglót jellemzi az előbb említett másik két kerülethez viszonyítva, az elmúlt húsz év fejlődését alapul véve.
Mint közös képviselet, mind a három kerületben kezelünk társasházat és/vagy tulajdonnal is rendelkezünk és évről-évre érzékeljük a leszakadást.
Ideje lenne az értékrendjükön változtatni és mintát venni a fent említett kerületektől.
10-15 évvel ezelőtt Zuglóban lakni vagy lakást vásárolni sikkes volt. Mára a XIII. kerület is megelőzte Zuglót. Az általunk kezelt kb. 2000 ingatlan 1-1,5 évnyi ingatlan áremelkedéséből legkevesebbet Zugló profitálta az említett kerületekhez képest. Ez szégyen és gyalázat, alapvetően úgy gondolom, hogy a kerület vezetését a munkásságuk eredménye tükrözi. Tisztelettel kérem, hogy a fenti levelemre pontokba szedve, nem bő lére eresztve, elsősorban határidők megjelölésével (amikorra elkészülnek) szíveskedjenek válaszolni, a számon kérhetőség terhe és a felelős személy/személyek megjelölése mellett.
Intézkedésüket előre is köszönöm.
 
Üdvözlettel
Moldoványi Zsolt
közös képviselő
 

komment

Címkék: birtokvédelem kátyú Kövér Lajos utcc VArsó utca Angol utca zebra Hermann Ottó iskola

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr977542462

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pestaba 2015.06.19. 20:30:12

Sajnos elég zűrzavaros helyzet alakult ki. A hivatalban nem sikerült ki alakítani egy jó csapatot. Szakmailag gyenge és szervezetben munka folyik. Kapkodás jellemzi a vezetés tevékenységét.
süti beállítások módosítása