HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Méltatlanná váltam - mert titkosan megszavazták - bár a Kormányhivatal szerint ez nem lehetséges

2015.03.20. 00:01 varnai

12 - 10 arányban.. Most kénytelen vagyok a Munkaügyi Bírósághoz fordulni a mandátumom visszaállítása ügyében.

Röviden a tények: Megválasztásom után mint minden önkormányzati képviselő  kértem a KOMA-ba, a köztartozásmentes adatbázisba a felvételemet. Január 10-én értesítettek, hogy adótartozásom van, ezért a felvételt elutasította a NAV. Mindösszesen 43.000 forint. Ezt február 25-íg befizettem. Majd március 11-én újra megkértem, hogy bekerüljek a KOMA adatbázisba.

Az Ügyrendi Bizottság kérésére bemutattam a 0-ás adóhatósági igazolást, illetve a friss kérelmet az adatbázisba kerülésbe (az adatbázisba még nem kerülhettem be, mert az legközelebb április 10-én frissül). Természetesen e dokumentumokat a Képviselő-testületi ülésen is megismerhették a képviselők. Mint ahogy a jegyző és a Fővárosi Kormányhivatal egybevágó jogi állásfoglalását is. Kérem olvassák végig, de azért ideteszem az utolsó összefoglaló bekezdést:

idezet.jpg

Na ehhez képest szavazott 12 képviselő igennel. Persze névtelenül.

A Fővárosi Kormányhivatal, ami a zuglói önkormányzat törvényességi felügyeletéért  felelős, világosan fogalmaz a levélben. Ennek ismertetése után a polgármester javasolhatta volna, hogy vegyék le a döntést a napirendről. Nem tette.

A kiszavazóshow, bár Tildy Balázs és Erdős Dóra kezdeményezték, mégsem  a Fidesz egyedüli műve volt, mert a közgyűlési matematika a alapján ehhez mások szavazatai is bőven szükségeltett. Hiszen a Fidesznek csak nyolc képviselője volt jelen, ehhez adódott még az LMP-s Barta szavazata. (az LMP nem felejt) az kilenc, tehát még minimum három baloldali képviselő szavazott ellenem. A Jobbikos NEM-mel szavazott és értelemszerűen én is. A Fidesznél lelkiismereti szavazás volt, a többségük azt állította, hogy miután rendeztem a tartozást és különösen miután megismerték a Kormányhivatal állásfoglalását már nem látták megalapozottnak a méltatlanságot, tehát tartózkodtak. Karácsony és Szabó Rebeka állítólag - állítólag -  tartózkodtak.

Most derült ki, hogy nem véletlenül kért az MSZP alpolgármestere titkos szavazást, melyet ők egységesen meg is szavaztak. A titkos szavazás elrendelését Karácsony és még pár Fideszes is támogatta. Ezután az MSZP frakciószünetet kért. A visszajövő MSZP-sek ezután már kerülték a szemkontaktust, majd a szavazás után szemlesütve gyorsan távoztak. Így megy ez, ilyen egyenesen.

Most munkaügyi bírósághoz kell fordulnom, mely peres eljáráson kívül dönt. Tekintettel arra, hogy a méltatlanság egyik törvényi feltétele sem állt meg, pl. nem volt a felszólítás után 60 napig tartozásom, és mint az alábbi alábbi állásfoglalás mutatja a többi feltétel sem áll fent, remélhetőleg a bíróság a mandátumot vissza fogja adni.

Kétségkívül trehány voltam, hagytam, hogy fogást találjanak. Rozgonyi alpolgármester így fogalmazott: Várnai Úr eddig meglátta mások szemében a szálkát, de nem vette észre a sajátjában a gerendát. Én máshogy fogalmaznék:  túl sok gerendát találtam, és féltek, hogy találok, ezért az első szálkát is kihasználták.

1_old.jpg

2_old.jpg

3-old.jpg

 

 

 

 

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr977284099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KP-papa 2015.03.20. 06:19:02

Végül nam az fog megmaradni a fejekben, hogy egy képviselő trehány volt, hanem az, hogy méltatlan képviselők sunyi módon kizárták maguk közül aktívabb, méltóbb társukat méltatlanság címén.

KP-papa 2015.03.20. 06:41:57

A Civil Zugló Egyesület ezúton köszöni az MSZP titkosan szavazó képviselőinek, hogy olyan nimbuszt és publicitást biztosítottak Várnai Lászlónak, a CZE önkormányzati képviselőjének, ami enélkül valószínűleg elérhetetlen lett volna.

OkoskaTo:rp 2015.03.20. 07:34:57

Ha jól látom, Várnaihoz hasonlóan Gyügyei Attila még mindig nincs fent a KOMÁn, legalábbis 2015.03. dátummal. Az lenne csak igazán pikáns, ha úgy szavazott volna igennel, hogy közben ő is méltatlan.

nav.gov.hu/nav/adatbazisok/koztartozasmentes/egyszeru_lekerdezes

die nadel 2015.03.20. 07:58:04

És most elvileg mi lenne a következő lépés? Arra gondolok, ha nem lenne jogorvoslati lehetőség? Új választás a körzetben? És akkor megint elindítanák Garay Klárát?

varnai 2015.03.20. 08:07:49

De van bírósági út, most ezt intézem. Amíg az le nem zárul, addig a döntés nem jogerős. Amúgy a Kormányhivatal hivatalból is megsemmisítheti. Ez, tekintettel a fenti állásfoglalásukra elég valószínű. A mandátum listás, tehát az mindenképp marad az egyesületé.

die nadel 2015.03.20. 11:05:44

@varnai: Ja, tényleg, az listás hely volt.

miva? 2015.03.20. 13:59:56

Rogánnak nem kellene a KOMA-ban lennie?

miva? 2015.03.20. 14:02:08

Vagy Vida Ildikó lehet úgy NAV-elnök, hogy nincs a KOMA-n? Miközben a csopaki önkormányzati képviselőnek megszüntethetik a mandátumát emiatt? Ki hozta ezt a törvényt?

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.20. 14:14:21

"Január 10-én értesítettek, hogy adótartozásom van"

Mikor is kell legkésőbb befizetni az esedékes adót?

9mmPara 2015.03.20. 14:34:10

@varnai: Két kérdés merült fel bennem.
1, ha bíróság (nem a Kormányhivatal) dönti el, hogy jogszerűtlen volt a döntés, az jár-e valamilyen kellemetlen jogi következménnyel a képviselőkre? Merthogy a Kormányhivatal levelének ismeretében nyilvánvaló a szándékosságuk. Szerencsésnek találnám, ha nem intézhetnék el egy vállrándítással ("nem jött be, na és?"), hanem mód volna beleverni az orrukat a kupacba, amit csináltak. Fejlesztené a jellemüket.

2, ha a mandátum az egyesületé, akkor megakadályozza-e bármi az egyesületet abban, hogy az új, köztartozástól mentes képviselőjük újra Várnai László legyen?

Mészáros Laci 2015.03.20. 14:43:05

A titkos szavazás érthető, személyi kérdésekben általában ez a jellemző.

Vajon miért mentek végig ezen a szavazós játékon a képviselők, ha a munkaügyi bíróság visszaállítja a mandátumot? Nem hiszem, hogy a munka törvénykönyve vonatkozik a képviselőkre (jogellenes felmondás esetén ugyanis általában nem áll helyre az eredeti munkaviszony)

Mészáros Laci 2015.03.20. 14:46:30

@9mmPara:

"az jár-e valamilyen kellemetlen jogi következménnyel a képviselőkre?"

a titkos szavazás miatt nem lehet tudni, ki hogyan szavazott, másrészt a döntést a TESTÜLET hozta, így a következmények (adott esetben mondjuk kártérítés) a testületet mint jogi személyt terhelik.

ImolaiJudit · http://blog.hu/imolaijudit 2015.03.20. 14:56:37

VÁRNAI LÁSZLÓ, Te miért szeretnél ezek közé a képviselők közé testületileg tartozni??? VAGY együtt tolod ezt a szekeret szervezetileg, vagy szépen le fognak pottyantani róla mert nem illesz ebbe a bandába.
"Méltatlan" az akinek nincsen méltósága ahhoz, hogy morális tartással viselkedjen és helyzethez releváns értékeket képviseljen.
Méltatlan az, aki budai lakosként jár be az önkormányzatba munkába, Zuglóba heti pár órára és úgy dönt a zuglói ügyekről. Karácsony és Tóth Csaba urakra gondolok, akiknek a politika csak játszótér, és előnyös alkuk érdekében menet közben változtatják meg az álláspontjaikat aszerint hogy az mennyire előnyös számukra. Karácsony alkut kötött a leváltott narancssárgákkal, Tóth Csaba meg a Garay Klárával behozta a nyugdíjasok szavazatát, és a ligetprogram helyett most meg a közművelődést és a teljes támogatási rendszert kontárkodják széjjel. A minimumjövedelem (??!) ötletének a fedezetét sem saját zsebük fogja bánni, milyen hatástanulmányt végeztek arra hogy mindenkinek járjon garantált pénz?!
A Cserei utcai programról annyit, hogy az egyik károsultat személyesen ismerem, az ovinkban dadus Icanéninek "felajánlott" önkormányzati lakás egy emberi lakhatásra alkalmatlan komfort nélküli lyuk. A polgármester úr és szocialista szövetségese pedig nyilatkozik a tévében és szépen hazamennek a budai lakásukba. Mi zuglói ovis szülők gyűjtünk a néninek segítséget aki földönfutó lett.
Még egyszer kérdezem, VÁRNAI LÁSZLÓ, Te miért szeretnél ezek közé a képviselők közé testületileg tartozni??? Csak nem régóta ismerlek, és őszintén érdekel. - Imolai Judit

ursus artos 2015.03.20. 14:59:07

" Január 10-én értesítettek, hogy adótartozásom van, ezért a felvételt elutasította a NAV."
Ez mindenek az alfája és omegája.
Az lényegtelen, hogy mennyi, az is, hogy miért...
Ez az ügy is hajszál pontosan olyan, mint a klasszikus békávéellenőranyázós posztok mindegyike: éppen nem volt jegyem, de...

Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn · http://darazskarcsi.blog.hu 2015.03.20. 16:43:36

Aki képviselő, ne legyen köztartozása!

Várnai úr! Miből jött ez össze? Arról nem hallottam sehol semmit, és ha tudnék részleteket, akkor jobban tudnék véleményt alkotni, de a fenti pontot akkor is fenntartom.

Tisztelettel.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.20. 16:50:14

@ursus artos:

Bizony itt a lényeg, és erre nem kaptunk választ a posztból. Lehet, hogy valóban összefogtak ellene, de ha nem lett volna köztartozása, akkor ezt eleve meg sem tehették volna.

@Mészáros Laci:

"Nem hiszem, hogy a munka törvénykönyve vonatkozik a képviselőkre"

Na igen, pár éve az országgyűlési képviselők ügyesen kibulizták, hogy ne vonatkozzék rájuk, mert akkor ebből előnyük származott. Akkor ezek szerint az ök. képviselőkre is igaz ez.

helyi lakos3 2015.03.20. 17:23:14

Sajnos túl sok probléma terheli Várnai Lászlót és mindig mindenki összeesküdött ellene, minden ügyében Neki van igaza! Most elég volt belőle! (Eddig kedveltük.) Mi zuglói lakosok úgy véljük, ha január 10-én (szombaton!!) értesülünk hogy mindösszesen 43000 Ft köztartozásunk van, azt példamutató képviselőként január 12-én befizetnénk, és még azon a napon kérnénk a felvételünket a KOMA adatbázisba. Ez nem így történt, pedig az összeg számára csekély.(sok választóval ellentétben) (Ezt jelzi a mindösszesen 43000 Ft kifejezés is.) Ha továbbra is Ő marad a CZE emblematikus figurája, akkor a közösségünk kénytelen lesz megvonni a CZE támogatását.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.20. 17:42:43

@helyi lakos3:

Igen, ez a "mindösszesen 43 ezer" nálam is kiverte azt a bizonyos biztosítékot.

Micimackó, a csekély értelmű medvebocs 2015.03.20. 17:57:12

@helyi lakos3: @Kovacs Nocraft Jozsefne:

Most egy kicsit "nyelvtannácizok", mert fontos értelmezésbeli problémát látok.
A "mindösszesen" szó jelentése nem azonos a "mindössze" szó jelentésével.
Előbbi azt jelenti, hogy összesen, tehát ez összetevődhet több adónemből is.
A "mindössze" jelenti azt, hogy kevés, tehát ami kiverte nálatok a biztosítékot, jogtalanul.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.20. 18:03:41

@Micimackó, a csekély értelmű medvebocs:

Jogos az észrevételed - én is fontolgattam, hogy nyelvtannácizok (vagy -nácizom?) rajta egy kicsit -, de a nyakamat teszem rá, hogy varnailaszlo a "midössze" értelemben használta a szót - természetesen hibásan.

helyi lakos3 2015.03.20. 19:00:33

@Micimackó, a csekély értelmű medvebocs: Köszönöm, hogy megragadta a lényeget. Pont ez a gondunk a Várnai Lászlóval. Több szót nem érdemel. Üdvözlettel: választó

Mészáros Laci 2015.03.20. 20:01:00

@Kovacs Nocraft Jozsefne:

nem úgy értem, hogy egészében ne vonatkozna rájuk, csak a képviselők jogállására vonatkozó spec szabályokkal együtt.

az mégsem megy, hogy a nép megválaszt egy képviselőt, majd a többiek megszavazzák, hogy bocsi, de téged nem akarunk.

Mészáros Laci 2015.03.20. 20:03:15

@Micimackó, a csekély értelmű medvebocs:

a részletek ismerete nélkül, nálam az önormányzati helyi adó évente kb 180 ezer forint és kb hat tételből áll (ennyi csekket kapok, különböző összegekkel), volt már rá példa, hogy az egyiket elhagytam, és el is feledkeztem róla, ám rákövetkező márciusban NYOLC csekk jött: az elmaradás plusz párezer forint késedelmi pótlék.

Kovacs Nocraft Jozsefne 2015.03.20. 21:20:53

@Mészáros Laci:

Na igen, mivel az adóelmaradás befizetése UTÁN szavaztak, ezért eleve necces a dolog, hiszen akkor már nem volt elmaradása.

Én sem hiszem, hogy főbenjáró bűn lenne egy nem egészen fél havi minimálbér összegű adóelmaradás. Azt sem hiszem, hogy ettől méltatlanná vált.

De egy képviselő mindenben mutasson jó példát.

tesz-vesz · http://kkbk.blog.hu 2015.03.20. 21:46:22

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: izé, most akkor nem korrupt a nav?
vida értelmiségi már?

én személyszerint rosszul vagyok az lmp-s, mszp-s fideszesektől
süti beállítások módosítása