HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Költséges kiegyezés

2014.11.17. 17:20 varnai

"Konstruktív egyeztetés folyik" - nyilatkozta új polgármesterünk. És lőn kiegyezés, azaz nagykoalíció. Az egyeztetések eredményeképpen sikerült 63 bizottsági posztot létrehozni, és Magyarország legmagasabb képviselői honoráriumait megszavazni. Nem túlzok, érdemes összevetni az index országos összehasonlítását  a Zuglóban megszavazottakkal. 

Beszámoló az új önkormányzat nov. 14-i alakuló üléséről:

Elég zavarosan indult. Az utolsó pillanatban küldték ki a meghívókat, az előterjesztések előző este 8-kor érkeztek emailen. A posztokról az egyeztetések feltehetőleg még az ülés megkezdésekor is zajlottak - maga az alakuló ülés emiatt jó félóra csúszással indult, pedig kezdésre meghökkentően sok érdeklődő jelent meg, szó szerint nem fértek a terembe.

A ülés közös Himnusz-énekléssel kezdődött, az új polgármester köszöntő beszédében kiemelte az átláthatóság fontosságát, beszélt arról, hogy (tudomása szerint) egyedüliként írta alá a Transparency ajánlásait. Ennek a gyakorlatban máris ellentétét csinálta, hiszen az alakuló ülésen nem akaródzott felolvasnia a bizottságok névsorát, tehát meghökkentő módon a jelenlévő lakosok nem tudhatták meg kikről szavazunk.

kepviselotestulet_alakulo.jpg

Nagy ridiküllel érkeztek. Balról jobbra: Sokacz Anikó, Hevér György, Sápi Attila, Sógor László, Bihary Zoltán, Pécsi Diána, Felkai Tamás, Hajdú Flórián, Karácsony Gergely, Kovács Balázs, Szabó rebeka, Erdős Dóra,Rozgonyi Zoltán, Gyügyei Attila, Barabás Ferenc, Cseke Vanda, Varga István, Czeglédi János, Várnai László, Lévai Sándor.

Következett a képviselői eskütétel, majd a közönségtől félrevonulva a képviselők magukban elvonulva koccintottak, miközben a lakosság csendben figyelhetett. Ezután következett az új SZMSZ (Szervezeti és Működési Szabályzat) elfogadása.

Az este szétküldött előterjesztésben hat ( 6) bizottság szerepelt. (2010-14 között 4 bizottság működött 40 fővel) Most Karácsony Gergely szóbeli előterjesztése alapján kiderült nyolc bizottság alakul 63 taggal. Összehasonlításként a XIII. kerületben négy bizottság 28 taggal működteti igen sikeresen a Zugló méretű kerületet.

Hipp-hopp kettébontották a Szociális és Egészségügyi bizottságot (Szociális bizottsággá és Egészségügyi bizottsággá), és egy új Közbiztonsági Bizottságot is szükségesnek ítéltek.Az előterjesztésben a bizottságok elszaporításának semmiféle indokát nem adták. Az előterjesztésben felsorolta a bizottsági tagok létszámát is, majd bekiabálásra, azonmód a Tulajdonosi Közbeszerzési Bizottság létszámát módosították 9-ről 11 főre.

Mindösszesen 63 (!) bizottsági poszt lett kreálva, miközben megduplázták a tagságért járó tiszteletdíjat is. Ráadásul a helyben osztott módosítóból derült ki, hogy minden bizottsági tagságért külön-külön jár  honorárium és az alelnökségekért is jár négyszeres alapdíj. Ügyes.


Az SZMSZ-nek a törvény szerint tartalmaznia kell a bizottságok feladatköreit,de a menetközbeni változtatások miatt a három új bizottság feladat és jogkörei egyáltalán nem szerepelnek az új SZMSZ-ben. Tudnivaló, a közbiztonság és az egészségügy szakterületén évi 3-5 előterjesztésnél több nemigen szokott lenni, értelemszerűen teljesen fölösleges külön bizottságokat kreálni e részterületekhez.

Képviselői felszólalásomban elmondtam, hogy a Tulajdonosi és Közbeszerzési Bizottságnak túlzottan sok és nagy hatásköre van, hiszen 250 millióig bármit eladhat és bérbe adhat, hozzákerültek a településrendezési szerződések kötése, a jelzálog levétel, ezek akár milliárdos kedvezmények lehetnek egy cég számára. E bizottságba került a teljes közbeszerzés is, azaz akár évi 2 milliárd forint szétosztása minden testületi kontroll nélkül. Kértem, hogy ezek a hatáskörök maradjanak a képviselő-testületnél.   A tagok névsorát látva ide a leginkább Tóthhoz hűséges embereket tették. A Bizottságot Sógor László vezeti. Tag lett Lévai, Felkai, Hevér, Kovács-Csincsák, Varga Csaba, Sápi Attila. A Fidesztől is a minden hájjal megkent a pénzügyekben kipróbált elvtársak kerültek be: Szatmáryné-Jahn Angéla, Kovács Balázs, Bihari Zoli. A Jobbik adja az egyetlen külsőst, Markó ex képviselőt. Ő 2011-ben lelkesen szavazta meg az erdélyi házvásárlást, tehát a korrupció iránt nincs különösebb szimata vagy ellenérzése. Nem véletlen, hogy mi és az LMP nem delegálhattunk a bizottságba tagot. A nagyhatalmú bizottság rossz előképe, hogy a 2006-2010 közötti ciklusban az akkor Városfejlesztésinek hívott bizottságban eldugva született meg az összes kínos eladási, ingatlan"fejlesztési" döntés, míg a Közbeszerzési Bizottságot 2010 után Papcsák megszüntette és egy személyben döntött.

Karácsony nem fogadta be a javaslataimat, de  furamód nem is szavaztatott róluk. A Testület 21 igen szavazattal elfogadta az SZMSZ-t, én tekintettel arra, hogy javaslataim nem kerültek befogadásra nem szavaztam.

 

Bejelentették a Fidesz, Rozgonyi Zoltán, illetve az Összefogás, Hajdú Flórián vezetésével a frakciók megalakulását. Kíváncsi vagyok lesz-e külön frakció keretük.

Alpolgármesternek Karácsony „két kiváló fiatal embert”, Szabó Rebekát (PM) és Hajdú Flóriánt (MSZP) javasolta. Egyikük sem volt még Zuglóban képviselő sem, a folyamatban lévő ügyekről tehát nem tudhatnak. Rákérdeztem, milyen szakmai kompetenciákkal rendelkeznek, mi az elképzelésük alpolgármesteri munkáról, mely részterületeket fogják vinni? Szabó Rebeka elmondta, hogy ő a szociális és humán szférához kapcsolódó ügyeket kívánja vinni, és a Zöld Zugló víziót szeretné megvalósítani, Hajdú Flórián viszont közölte, hogy korábban dolgozott már vezető beosztásban multiknál, ezért egy kerülettel is el fog boldogulni. Hát a közönség moraját hallva nem volt túl meggyőző.

Titkos szavazáson mindkét alpolgármester-jelöltet egyhangúan megszavaztuk. Dolgozzon a polgármester akivel akar. Mindazonáltal én kiemelt kockázatnak tartom, hogy lesz egy tapasztalatlan, Zuglót, a hivatalt, az önkormányzati működést, a folyó ügyeket nem ismerő polgármesterünk, mellette két tapasztalatlan, a hivatalt, a folyó ügyeket szintén nem ismerő alpolgármester. Nem irigylem - nem őket - a hivatalt, a kerületet Félő, sok időbe fog telni míg átlátják mi folyik körülöttük és eközben sok rossz döntés születik, vagy nem születnek döntések, illetve a  döntéseket valójában a háttérben mások fogják hozni.

A CivilZugló - nem titok - azt kérte, tekintettel arra, hogy választáson harmadik helyezettek lettünk,  és arra hogy Karácsony és a baloldal sokszor kijelentette, hogy számít a civilekre, hogy az Egyesület a háromból egy alpolgármestert adhasson. Úgy gondoltuk hasznos lehet Karácsonynak az a tudás, amivel az Egyesület és én a  kerületről, az önkormányzatról, az elmúlt négy évi testületi döntésekről, a zuglói intézményekről rendelkezem,  nem utolsó sorban arra alapoztuk e kérésünket, hogy a szavazók  8%-a polgármesterként is szeretett volna látni. Ezt reális és mind az Összefogás mind a Civilzugló számára hasznos, konstruktív, hosszútávú együttműködésnek gondoltuk.  Szívesen, hozzáértéssel és elhivatottan vittük volna a környezetvédelemmel, épített örökségvédelemmel, városépítéssel kapcsolatos részterületet, és meggyőződésünk a lakosság is hitelesnek látott volna engem ebben a pozícióban. (a kiválasztott alpolgármesterek közül nem ért ehhez a részterülethez egyikük sem, nem is tudni, ki fogja kapni)  Ez az együttműködés alkalmat adott volna számunkra, hogy megmutassuk, tudunk konstruktívak lenni, hogy a döntésekbe belelátva, beleszólva érdemben képviseljük az a városvédő, zöld politikát, amit az elmúlt hét évben Zuglóban képviseltünk. Meggyőződésem volt, hogy Karácsonynak is hasznos lett volna, ha van az elmúlt négy évet, a a hivatali folyó ügyeket átlátó tanácsadója.. Merev elutasítást kaptunk. Karácsony közölte, Tóth ezt  megvétózta, de láthatóan ő sem igazán akarta. Különösen szimpatikus ez a hozzáállás azután, hogy én tavasszal nyíltan kiálltam Tóth Csabáért, hetvenezer Zuglapban azt kértem a zuglóiaktól, hogy szavazzanak őrá. Meggyőződésem, ha én négy éven át nem dolgozok mint  ellenzéki képviselő, nem végzem kitartóan a Papcsák és a fideszes kerületvezetés büdös ügyeit kinyomozó és nyilvánosságra hozó munkát, akkor ma Tóth nem országgyűlési képviselő, és Karácsonynak esélye sem lett volna nyerni Zuglóban. De persze a hála és az adott szó nem politikai kategória.

Ezután jött a bizottságok feltöltése, a tagok megszavazása. A 63 pozíció vajon kiknek jut?

 

A legabszurdabb az volt, hogy a bizottságokba delegált tagokat csomagban, a névsorok felolvasása nélkül szavazták meg, ami nem csak igen messze van a fennen hangoztatott átláthatóságtól, de szabálytalan is. Lehetséges, a Kormányhivatalhoz is fordulunk e miatt.

A közönség nem is tudhatta, ki mely bizottságba került, mik az arányok, hogy pl. míg mi összesen két helyet kaptunk, eközben pl. Sápi Attila MSzP-s képviselő egymaga hat (6 !) bizottságban is tag, mely havi szerény 502.450 Ft-t bruttót eredményez számára. (az előző ciklusban senki semmilyen tanácsnoki, bizottsági pótlékkal együtt sem kapott havi 194e Ft-nál több tiszteletdíjat) De a legtöbben több bizottságban lettek tagok és hatan a bizottsági tagságuk mellett tanácsnokoki posztot is kaptak. Íme, a frakcióknak kiosztott bizottsági helyek és a választáson elért eredmények.

Részesedés HUF-ban a bizottsági helyek után Részesedés a bizottsági helyekből Választáson elért eredmény
Összefogás 47,95% 52,54% 37,04%
Fidesz 40,30% 40,80% 37,50%
Jobbik 5,10% 3,48% 8,05%
LMP 4,59% 4,98% 7,59%
CZE 2,04% 2,49% 9,27%

 

A szabályok ügyes megváltoztatásával megdöbbentő tiszteletdíj végösszegek jöttek ki: az MSZP-s képviselők többsége havi 463.800 Ft-ot , a Fideszesek 309 ezer és 270e Ft közötti bruttót szavaztak meg maguknak.

A helyszínen kiosztott módosítóba  ugyanis azt is becsempészték, hogy az eredetivel - és a régi SZMSZ-el - ellentétben most minden bizottsági tagságért külön-külön jár a tiszteletdíj, ötszörös szorzó jár a bizottsági elnökségért, négyszeres az alelnökségért és a tanácsnoki honorárium is pluszban jár.   A bizottságok tagnévsorát, a személyre bontott képviselői honorokat összegző excel táblákat a következő posztban találjátok majd meg, bár a büszkén hangoztatott Transparency szabály 3. pontja szerint kint kéne lenniük a kerületi honlapon.

Rajtunk jól átléptek. A testületi ülés délelőttjén küldött egyetlen konkrét ajánlat szerint az Egyesület kaphatott volna egy környezetvédelmi tanácsnoki posztot és egy-egy helyet a Környezetvédelmi és Egészségügyi bizottságban. Bár ezek is nagyon fontos pozíciók lehetnének, de az SZMSZ-ek szerint csak véleményezhetnek, döntéseket befolyásolni nem tudnak. Ami a fő baj, e pozícióból, e bizottságokból nem lehet rálátásunk az érdemi, a költségvetéssel, a pénz és ingatlan vagyonnal, és a hosszútávú fejlesztésekkel kapcsolatos önkormányzati munkára. Sem a pénzügyi, sem a tulajdonosi-közbeszerzési bizottságba való bekerülésről szó sem esett, jól láthatóan gondosan igyekeznek minket távol tartani minden olyan területtől, ahol pénzmozgás van, problémás lehet, ha más is belelát a boszorkánykonyhákba.

A szavazás előtt még ezt az igencsak soványka ajánlatukat is visszavonták, törölték a környezetvédelmi tanácsnoki pozíciót, hogy mégse legyen annyira kínos a kirekesztésünk (további egyeztetés nélkül) betettek a Környezetvédelmi bizottságba, dr. Lengyel Istvánt jóváhagyták az Egészségügyiben. Ezek a változások a már zajló ülés alatt derültek ki, a frissiben kiosztott papírokból.

Méltánytalanul kevés ez ahhoz képest, választáson 9.27%-os eredményt értünk el, a kerület harmadik erejévé váltunk és hogy a civilek a baloldalnak milyen fontosak - legalábbis a szavaikban. Ehhez képest a bizottsági helyek vonatkozásában mindössze kb. 2%-ot kaptunk. Különösen szembeötlő a büntibe állításunk annak tükrében, hogy a Jobbik egy alelnöki és egy Ügyrendi egy külsős helyet kapott a Tulajdonosiban, míg az LMP három helyet kapott és a Pénzügy Bizottság elnöki posztját is kiérdemelte.  Megjegyzendő, ezt a posztot a szokásjog szerint a legnagyobb ellenzéki párt szokta betölteni.

Nem lehet nem észrevenni, hogy a Tóth Csaba MSZP elnök és Karácsony igyekszik minden módon kiszorítani az Egyesületet, megpróbálva lehetetlenné tenni az érdemi felügyeletet. Watchdog úgy tűnik nekik sem kell.

Felszólalásomban szóvá is tettem, hogy az Egyesületnek kiosztott bizottsági helyek nem arányosak a választáson elért eredménnyel és szeretnénk helyet kapni a két pénzügyekkel foglakozó bizottságban.  Barta János (LMP) egyetértett, hogy ez tényleg kevés, Rozgonyi Zoltán viszont felhívta a polgármester figyelmét arra, hogy itt és most ez már nem lehet téma, az egyeztetésekre lehetőség volt az ülés előtt, most már csak a szavazásnak van helye, és kéri, a jövőben ne térjenek el a napirendtől. Karácsony azt mondta, a következő testületin, ahol az SZMSZ-hez úgyis hozzá kell nyúlni, ezt orvosolni fogják. Úgy legyen.

 

A „hosszú és fáradságos egyeztetések”, amivel Karácsony megnyitotta az ülést, feltehetően az Összefogás és a Fidesz közti titkos nagykoalíciós szimbiózis kiépítésére vonatkozhattak. Árulkodó, hogy az alpolgármestereket megszavazta a Fidesz, és bár alpolgármesterséget nem kért - az már nyílt nagykoalíció lett volna – rengeteg bizottsági poszttal fizettette ki magát és a hat tanácsnokságból négyet is megkapott. Rozgonyi, aki múlt héten még azt mondta, hogy nem az ellenzék dolga az alpolgármester választáshoz a többséget biztosítani most Költségvetési Tanácsnok lett. Erdős Dóra Ifjúsági Tanácsnok, Gyügyei a Családvédelmi és Egyházügyi tanácsnokságért kapnak 200-200e Ft pluszt.

Kovács Balázs lett a Városképvédelmi Tanácsnok, ez azért meghökkentő, mert ő eddig mint a Ligetköztársaság elnöke igen határozottan állást foglalt a Múzeumnegyed mellett. Most akkor majd míg a polgármester a média előtt a fához láncolja magát, a tanácsnok a múzeum építéseket támogatja bent a tárgyalásokon?

Az MSZP két tanácsnokot ad, Sokacz Anikó a Civil és Nemzetiségi ügyek, míg Felkai Tamás a Testvérvárosok és EU-s kapcsolatok tanácsnoka. Ő az a képviselő, aki úgy jutott be a listán, hogy egyéniben nem indult, egy zuglói sem hallott róla, nem szavazott rá soha.

Két ménes megetetéséhez több zab kell, írta nekem valaki. Valóban, a sok létrehozott és szükségtelen bizottság leginkább arra volt jó, hogy legyen elegendő hely mindenkinek. Az egy civil Ligetvédő Garay Klára kivételével az összes képviselőjelöltként induló, de egyéniben be nem került MSZP-s és Fideszes bekerült legalább egy bizottságba. toth_feigli_rozgonyi.jpgAz LMP-s Barta Jani, aki korábban határozottan lehetetlennek tartotta, hogy a mandátumtolvajként emlegetett Szabó Rebekát megszavazza alpolgármesterként, a Pénzügyi és Költségvetési bizottsági elnöki pozícióért cserébe nyomta meg az igen gombot. Az LMP ezen felül még két külsős helyet is kapott. A Jobbik sem járt rosszul, Czeglédi két bizottságban, a Jogi és Ügyrendi, valamint a most született Közbiztonsági Bizottságban lett alelnök, Markó pedig a Tulajdonosi és Közbeszerzési bizottságban tag.

Készül a nagykoalíció: Tóth Csaba egyeztet a pozíciókról Rozgonyi Zoltánnal az alakuló ülésen. Biztosít Feigli Ferenc MMA harcos. Őt már ismerjük a kampányból. Nincs Karácsony.

A kialakult nagykoalíció már most igen drága mulatság, a hangoztatott takarékossággal épp ellentétesen, jelentős és folyamatos többletkiadást eredményez az önkormányzatnak. 

Összehasonlításul:az előző ciklus „csókos” tanácsnokai, bizottsági elnök képviselői is maximum 192.000 bruttót kaptak, a többiek bruttó 140e ft körül. A testület 21 tagjának tiszteletdíja összesen havi 3.372.000 Ft költséget eredményezett. A bizottsági struktúra négy bizottságban 40 taggal működött, ebből 12 tag volt külsős, akik fejenként 38.650 forintot kaptak, azaz öszesen havi 463.800 Ft-jába kerületek az önkormányzatnak. A képviselők a bizottságokkal, külsősökkel és tanácsnokokkal együtt mindösszesen havi 3.835.800 Ft-ba kerültek.

Az új „közpénz kímélő” rendszerben nyolc bizottság 63 fővel működik. Jelenleg - az előző ciklus 192e Ft-hoz képest - a  legmagasabb képviselői honorárium 502.450 Ft, a baloldali többség fejenként havi 406 ezer, míg a többi képviselő 309-207 ezer forinttal kénytelen megelégedni. Az én egyedüli havi 115 ezer forintom igencsak leviszi az átlagot. A jelenlegi testület 21 tagja és a 18 külsős bizottsági tag együtt havi 8 millió 309 ezer forintba, azaz előző ciklus több mint duplájába  kerül a zuglóiaknak.

 

Mindenkit arra kérünk, ha úgy érzi a fenti alku és a Civilzugló Egyesület kihagyása nem egyezik a választói akarattal és nem szolgálja a kerület érdekét írjon egy emailt a polgármesternek a karacsony.gergely@zuglo.hu  címre.

 

 

 

komment · 2 trackback

süti beállítások módosítása