HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Eredmények és kételyek

2014.11.03. 18:14 varnai

8,11% polgármesterként és majd 10% az egyéni jelölteknek, azaz listán az egyesületnek. Ezzel az Civilzugló Egyesület a kerület harmadik erejévé vált. Mindazonáltal a választási törvény miatt ez az eredmény csak egy, azaz alig 5%-nyi képviseletet adó  képviselői listás helyet eredményezett. Kevés vagy sok és mire elég? És merre tovább?

Mielőtt az eredmény értékelésbe belemennék, hadd hívjam meg minden blogolvasómat a jövő latolgató lakossági fórumunkra, melyet november 7-én tartunk a Civilházban, a Csertő park 12-ben, 18 órától. Itt személyesen beszélgethetünk az alábbi kérdésekről. Péntekre tán mi is okosabbak leszünk.

 

Nagyjából erre a listás eredményre számítottunk, bár azt reméltem - és sokan mások is számítottak rá - hogy az én körzetemben esetleg egyéniben is győzni lehet. Ahogy azt vártuk is, az Egyesület otthonában a Herminamezőn és környékén  rendre 12% fölötti eredményeket is elértünk és a kerület lakótelepi részén, ahol az egyesület ismeretlenebb volt, 5-8%-os eredmények születtek.

Aki az önkormányzati választást követte, tudja, mind a Fidesz-KDNP, mind az Összefogás 9-9 mandátumot szerzett.Az Összefogás képviselői lettek: Szabó Rebeka (Együtt-PM) Sápi Attila, Sógor László, Sokacz Anikó , Hevér György, Pécsi Diana, Hajdú Flórián és Lévai Sándor.  A kompenzációs lista vezetője: Felkai Tamás jutott be. Ők mind az MSZP képviselői.

A Fidesz-KDNP képviselői: Cseke Vanda, Erdős Dóra, Tildy Balázs, Bihary Zoltán, Kovács Balázs, Barabás Ferenc, Dr. Varga Péter. A kompenzációs listán ketten: Rozgonyi Zoltán és Gyügyei Attila ülhet be a testületbe.

 A kompenzációs listán bejutott a Jobbik egy képviselője (még nem derült ki, hogy Czeglédi János vagy Markó Elemér ül be)  és bejutott az LMP színeiben Barta János, illetve én, mint az Egyesület listavezetője.

Az eredmények a legtöbb körzetben igen szorosak voltak, volt ahol csak pár szavazat döntött.

És akkor most fel lehet tenni a rátermett riporter klasszikussá vált  kérdését:

És akkor hát ezt most így hogy?

Ahogy azt mondtuk is a kiszorításunk, és az emiatti szükségszerű különindulásunk igen kiegyensúlyozott testületet eredményezett.  Ez talán nem is baj, sőt jó, hogy ebben a ciklusban nem lehet majd erőből dönteni. Akármilyen felállás is lesz, mindenképp kompromisszumos döntések lesznek. (Ha akkori javaslatunkat elfogadják, ma az Összefogásnak 12, nekünk három, a Fidesznek 3, az LMP-nek és a Jobbiknak 1-1 listás képviselője van...)

A baloldalon az MSZP jól megkérte Karácsony Gergely támogatásának az árát, 15-ből 11 helyen MSZP-s jelölt indult, de a belső kiszorítósdiban még sikeresebb volt, mert a választókörzetek ügyes kiválasztásával azt is elérték, hogy a testületbe jóformán nem jutottak be a saját oldali vetélytársaik. Nem került be az egyetlen DK-s jelölt, a kerületi DK elnöke sem.  Az Együtt-PM-ből csak Szabó Rebeka került be, így a kilenc összefogásos képviselőjelölt közül nyolc az MSZP, azaz Tóth Csaba MSZP kerületi elnök kézi irányítása alatt áll. A polgármester szintén szavaz, tehát Karácsonnyal együtt két szavazata van az Együtt-PM-nek. Nem sok...

( Megjegyzendő a Fideszben hasonló eredményességgel szorították ki a belső ellenzéket, ezzel feltehetőleg sok ezer szimpatizánst és szavazatot és végső soron a választást el               vesztve. )

A minősített többséghez a testületben 12 szavazat szükséges, és még így is nagyon fegyelmezetten kell dolgozni  hiszen egy hiányzás - legyen az tudatos, vagy véletlen - már döntésképtelenséget vagy ellenzéki többséget eredményez. Kénytelenek tehát akár állandó, vagy akár alkalmi szövetségeket kötni.

Amennyiben Karácsony polgármester tényleg zöld és baloldali kerületvezetést szeretne, úgy természetes szövetségese a Civilzugló Egyesület és az LMP. lwhetne. Velünk együtt meg lehet az épp szükséges és hiányzó két szavazata a testületben. Segíthetünk neki, hogy a kerület vezetése kiegyensúlyozottabb legyen. A mi  zuglói hely-  és önkormányzati  háttérismeretünk is életfontosságú lehet számára.

A szavazásból látszott, sokan, akik az egyesületünket támogatták a listán, szavaztak polgármesterként Karácsonyra, mint győzelemre esélyesebbre. Sokan most várják is - kérik is különböző fórumokon - hogy ha már a választásokon nem sikerült, most, a kerület vezetésében működjünk együtt.  Ha nem csak a szavazatunk kell, de érdemben is beleszólhatunk a döntések előkészítésébe, rajtunk, a Civilzugló Egyesületen nem fog  múlni. (Máig érdemi megkeresés nem érkezett )

Lehet hiába reméltük, hogy mára megértették, hogy a gőgösség nem vezet messzire, sőt kölcsönös hátránnyal járt. A választási eredményt látva belátták van mögöttünk lakossági támogatás, a Civilzugló Egyesület nem egyszemélyes vállalkozás, nem lehet a jelöltjeinket "egyesével levadászni", és bizony versenyt tudunk futni nagy országos pártokkal, sőt párat le is tudunk győzni. ( az LMP- polgármesterjelöltje 3,11%-ot a Jobbiké 5,6%-ot kapott)

A baloldal természetesen megállapodhat akár az LMP-vel és a Jobbikkal is, bár azt elég nehéz lenne megmagyarázni, mit keres a szélsőjobboldali párt - amely a kerületben ráadásul a legfontosabb ügyekben számos alkalommal mentette meg Papcsákot és a Fideszes kerületvezetést az elmúlt ciklusban - egy baloldali együttműködésben.

Természetesen létrehozhatnak egy nyílt vagy akár titkos nagykoalíciót is, láttunk már ilyet. ( 2002 - 2006 között Rátonyi Gábor Fidesz-KDNP-s polgármester és Rozgonyi Zoltán (Fidesz), Pelyva György (MSZP) és Halász Iván (MSZP) alpolgármesterek mellett volt MSZP-SzDSz-es képviselő testületi többség,  - sikerült is a Bosnyák téri Sport és szabadidőközpontot illetve a kerületi telkek többségét eladni)  

Persze nehéz lenne megmagyarázni, mit keres az egyik "korszakváltó" pártelnök a Fidesz egyik legkínosabb figurájával egy koalícióban, bár ennél kínosabb összefogást is sikerült már az elmúlt évben megmagyarázniuk.   Előfordulhat az is, hogy csak abból látjuk, hogy fű alatti megállapodás született,  szó nélkül megszavazzák a legfontosabb döntéseket, és cserébe az előző ciklus kellemetlen ügyeit nem feszegetik. Láttunk már ilyet is.

Én nagyon remélem, hogy nem ezek felé a megoldások felé kacsintgatnak. Mindenesetre a lassan két hónapja álló hivatal, az egyre több kárt okozó kerületvezetési interregnum megállapodást sürget. Az érdemi vezetés tévéstúdiókban mosolygással sokáig már  nem pótolható.

 

 

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása