HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

És még Lázár száll meg drágán?

2014.07.03. 15:41 varnai

Megjött a jegyzői válasz az erdélyi ház ügyében feltett közérdekű kérdéseimre. Beváltotta-e a hozzáfűzött reményeket, megérte-e megvásárolni a 20 milliós csíkszeredai  épületet?

A válaszból néhány szám összesítve:

Az épületet  két éven át havi 80.000-ért őrizték, gondnokolták,  a két év alatt tehát ez 1.920.000 Ft-ba került, ehhez hozzájön a a 368.000 Ft egyéb költség. Bevételként levonható a hat vendégéjszakáért a "nem közérdekű" emberek által befizetett 54.040 Ft. A végösszeg: 2.234.374 Ft.

A jegyző szerint eddig összesen  hatan szálltak meg ott, mivel  2014-ben  nem említ vendégéjszakát.

Azaz egy anonim zuglói prominens egyetlen éjszakája  a csikszeredai rejtekodúban 372.395 Ft -ba került az önkormányzatnak. És még Lázár száll meg drágán?

Hogy a polgármester és a kabinetből bárki megszállt-e a házban, a jegyző szerint nem közérdekű adat...

Csíkszeredai szállások összehasonlításul    ITT    találhatóak.

csikszeredaihaz.jpg

Alább a kérdések, még lejjebb a jegyzői válasz.


Közérdekű kérdés a Képviselő-testület 2014. június 19-i ülésére

Tisztelt Jegyző Asszony!

Az önkormányzat Tulajdonosi bizottsága 2012. március 26-i ülésén döntést hozott a Csíkszereda, Kőbánya utca 21. alatti ingatlan megvásárlásáról.

Az előterjesztés szerint a vásárlás akkor költséghatékony, ha:

„Egy saját tulajdonú ingatlan egy folyamatos és jelentősebb létszámot érintő helyszíni jelenlét esetében jelentős mértékű szállásdíj megtakarítást jelenthet. Az ingatlan hasznosítása elsődlegesen iskolai csoportok, tanárok, városvezetők, az önkormányzati alkalmazottak, képviselők látogatásához, illetve a zuglói önkormányzat kihelyezett képzéseihez, tréningjeihez, ill. kulturális látogatásaihoz kapcsolódhat.

A házat az Önkormányzat kedvezményes áron kívánja bérbe adni az önkormányzati alkalmazottaknak, tanároknak, diákoknak, így ők a testvérvárossal könnyebben tudnak kapcsolatot tartani, és hátrányos helyzetű személyek számára is biztosítható így a részvétel a különböző programokban.”

Kérdéseim:

1. A megvásárlástól mostanáig eltelt két évben

a)   hány iskolai csoport (létszám, iskola),

b)   hány tanár,

c)    hány diák,

d)   hány önkormányzati alkalmazott (hányan a kabinetből, hányan az egyéb osztályokról),

e)   hány hátrányos helyzetű személy,

f)     hány önkormányzati képviselő vette igénybe a házat?

2. Pontosan kik, hány vendégéjszakát töltöttek eddig a házban? Ebből mennyi volt fizetős, költségtérítéses és mennyi ingyenes?

3. Összesen hány vendégéjszakát töltöttek eddig a házban?

4. Hány kihelyezett képzés került megtartásra?

5. Összesen eddig mennyi rezsiköltsége volt a két év alatt az épületnek? Kérem, részletezzék (villany, gáz/fűtés, víz, csatorna, stb).

6. Egyéb költségek, szükséges berendezési tárgyak vásárlása, pl. ágynemű, bútorok, ágyneműtisztítás, takarítás?

7. Van-e őrzés, gondnok, takarító, kertész, általában ki tartja karban az épületet, és ennek mennyi a havi költsége?

8. Rendelkezik-e az ingatlan biztosítással? Mennyi ennek az éves költsége?

9. Mennyi helyi-, ingatlan, egyéb adót kellett eddig fizetni?

10. Mindösszesen a két év alatt az épület fenntartása, üzemeltetése mennyibe került?

11. Ment-e ki bárki az önkormányzattól, Vagyonkezelőtől, Városgazdálkodási Zrt-től ez idő alatt, ha önkormányzati gépjárművel, ha igen, ki és milyen céllal? Az utazás(ok)nak milyen úti, üzemanyag, napidíj, stb. és összköltsége volt?

12. Az ingatlant eddig használó személyek eddig mindösszesen mennyi térítési díjat fizettek? Mennyi bevétel folyt be?

13. Kérem, tájékoztasson, a polgármester hányszor vette eddig igénybe az ingatlant, illetve az iskolák mikor lettek értesítve a Csíkszeredai ház használatának lehetőségéről?

A megvásárlást javasló előterjesztés szerint:

A tárgyi ingatlan megvásárlása esetén az ingatlan jellegére tekintettel – az önkormányzati lakások fenntartási költségeiből kiindulva – kb. 1000 Ft/m2/hó üzemeltetési költséggel számolhatunk, ami a 126 m2 nettó alapterületre vetítve 126.000 Ft/hó költséget jelent. Az ingatlan alkalmas 8 fő befogadására, amennyiben tehát havonta – óvatos becslést alkalmazva – 30%-os kapacitás kihasználtsággal számolunk, akkor szállásköltségként 1750 Ft/vendégéjszaka értékkel számolhatunk.”

14. A becsléshez képest végül mekkora évi üzemeltetési költség jött ki, a becsült 30%-hoz képest mekkora kapacitás kihasználtsággal működött a ház (8 ágy, kb. 700 nap), és milyen forint/vendégéjszaka érték jött ki?

15. Alkalmi szállásbérlés helyett, költséghatékony volt-e megvásárolni az ingatlant?

 

Válaszát várva,

tisztelettel,

Várnai László

önkormányzati képviselő

 

erdelyihaz_valasz-1.jpg

erdelyihaz_valasz-2.jpg

erdelyihaz_valasz-3.jpg

komment

Címkék: hűtlen kezelés Csikszereda Papcsák Ferenc adatkikérés pesti Imre

süti beállítások módosítása