HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Vita a polgármesterjelöltek között

2014.09.30. 09:43 varnai

Vitára hívtam  ki a polgármesterjelölteket. Dícséretes módon minden jelölt vállalta vitát. Nekünk a kampánykezdet óta nyilvános a programunk i s, a többi szervezetét még nem láttam sehol, remélem a vitára elkészül.

A vita a frissen átadott Civilházban lesz a Csertő Parkban, október 3-án, pénteken este 18 órakor. inden érdeklődőt szeretettel várunk!

 

 

2 komment

Nem tüntem el, utcán vagyok

2014.09.23. 09:59 varnai

Elnézést, kissé régen írtam blogot, elsodort a kampány.

gindert_kitelepul.jpgNem pihentünk, az elmúlt három hétben kopogtatással és közterületi kitelepüléssel összeszedtük az összes képviselőjelöltünk számára és a polgármesterjelöltséghez szükséges aláírásokat. Képviselőjelöltjeink, tagjaink, szimpatizánsaink  sok száz órát álltak esőben, napsütésben, beszélgettek a zuglóiakkal, osztották a brosúránkat, megismertették velük az egyesületünket, a programunkat.

Megjelentünk mindenhol: a Herminamezőn, a szakrendelő előtt ahol már jól csengő név a Civilzugló Egyesület, az Egressy téren, a Paskál parknál, az Örs vezér téri rendelő előtt, a Füredi lakótelepen is a Rákosfalva és a Csertő parkban is,  ahol kevésbé ismertek eddig minket. Természetesen minden hétvégén jelen voltunk a Bosnyák téri politikai placcon, ahol minden szervezet egymás mellett árulja politikai portékáját. Hogy ki mit árul, erről majd késöbb.

Gindert Laci a 12-es körzet jelöltje a Csertő parkban beszélget az arra járókkal.

Mindezek után rengeteg bürokratikus papírmunka közepette leadtuk az aláíróíveket, melyekből kettőt el is vesztettünk, húszezer forintunk bánta. Három jelöltünket visszadobta  a Helyi Választási Bizottság, vitatva ,hogy a saját aláírásom a saját aláírásom, e döntéseket megfellebbeztük, és a Fővárosi Választási Bizottság nekünk adott igazat. Egy körzetben, a 10-esben, a Bírósághoz kellett fordulnunk, a jelöltbejelentő nyomtatványról a én aláírásom maradt le. Várjuk a döntést.

 

Szeptember 13-14-én levezetésképp némi eső közepette kifestettük a Mexikói út Tábornok utca sarkán lévő vasúti átjárót, melyért sok köszönetet kaptunk az arra járóktól. Ilyen volt:

tabornok_utca.jpg

tabornok_eso.jpg

 És ilyen lett!   Befejezzük, ha esik, ha fúj! Ez esetben mindkettő.

A festés közben megtartottuk a jelöltbemutató sajtótájékoztatónkat. Képviselőjelöltjeink CV-jét az Egyesület honlapján ITT olvashatja. 

jeloltbemutato_net.jpg

A magyar média viszonyait, abszurd elfogultságát, pártközeliségét jelzi, hogy a hívás ellenére az ATV , a Klubrádió, melyek eddig minden Papcsák ellenes megszólalásomról lelkesen beszámoltak most távol maradtak, a HÍR TV viszont, amely eddig gondosan hallgatott bármilyen zuglói ügyben, most eljött, de csak Gottiról kérdezett, és miután semmi szenzációsat nem mondtam,nem adták le az anyagot. A köztévé és az MTI természetesen gondosan hallgatott. Ennyire fontos, ha a kerületek közül egyedüliként egy civil egyesület sikerrel elindul a választáson, miközben több párt is elbukik.

Szeptember 18-án eközben megtartottuk a ciklus utolsó  testületi ülését, számos vicces döntéssel. Erről szintén később.

Mindeközben megterveztük és legyártották a plakátjainkat is. Zugló hatalmas, 16 km2-es kerület, Magyarország hetedik legnagyobb városa, a láthatósághoz rengeteg plakát kell. A plakátok legyártása, felkasírozása rengeteg pénz, és felragasztásuk, felszerelésük rengeteg munka. Bármilyen segítséget örömmel veszünk, és természetesen a gyerekmunkát sem vetjük meg. : )

plakatragasztas 005net.jpg

plakatragasztas_toka.jpg

Ohnhausz Kati a 6-os körzet jelöltje kasírozza a plakátjait.

plakatragasztas 1010net.jpg

Magad uram, ha szolgád nincsen! - plakátot ragaszt a polgármesterjelölt

Százszámra kasírozzuk fel a jelöltek plakátjait és helyezzük ki a lámpaoszlopokra. A nagy pártok már előttünk járnak, igaz ők ezt a munkát- pénz nem számít alapon - cégekkel, daruskocsikkal végzik.

Mindeközben készülnek a jelöltek szórólapjai is. Hát így állunk.

 

Szólj hozzá!

Címkék: kampány zugló civilzugló egyesület

Politikai körtánc a zuglói Civilház körül

2014.09.08. 21:56 varnai

Négy év után, fél év állással a kampányra időzítve átadták a Civilházat. Papcsák Ferenc regnáló polgármester nem tette tiszteletét,  ennyire voltak fontosak számára a zuglói civil szervezetek. A zuglói civil szervezetek elmúlt négy évnyi sanyarú sorsáról, helyiségeik szisztematikus elvételéről ITT olvashat.

fideszpult_7001.jpg

"A Civilház átadása nem a kampányra van időzítve..." A Fidesz kampánypultja a ház átadásán. A szlogen: " Bízzon a Fideszben! "  Négy év Papcsák után már a fideszesek sem bíznak.

 

Papcsákot, aki nem jelent meg a Nyárbúcsúztató rendezvényen sem, sőt mostanában a Zuglói Lapok hasábjain sincs róla kép úgy tűnik dugdossák.Hol van már a fénykor, a lapszámonkénti 5-7 portré... így múlik el a világ dicsősége. Próbálják leválasztani róla Rozgonyit. Megértem.

Ettől még természetesen ott van, a zuglói fidesz elnökeként és teljhatalmú uraként a szálak az ő kezében futnak össze. A kontraszelekció sajátos eredménye, hogy választási vereségbe amit a zuglói fidesznek okozott nem bukott bele, hanem épp ellenkezőleg, megerősödött. Mára mindenkit elüldözött aki ellent mert mondani és a Fidesz-KDNP új képviselő-jelöltei  kizárólag az ő hűbéresei. Jelölt lett a titkárnője, sajtófőnöke, miközben senki nem indulhatott aki az elmúlt ciklusban bármikor önállóan mert gondolkodni. Elüldözték a körzetükért sokat tevő képviselőket, Majzik Editet, Mélykuti Melindát, Solt Zsoltot, és persze elüldözte a KDNP kerületi vezetőit is, Ferdinandy Istvánt és Harrach  Pétert. Ők túlságosan szó szerint vették a Ne lopj! parancsolatot.

rozgonyi_6992.jpg

Rozgonyi beszél. A háttérben Cseke Vanda Papcsák hűséges sajtófőnöke, aki itt, az 1-es körzetben indul ellenem.

Papcsák tulajdonképp még jól is járt. A kerületi napi munkától megszabadult, de ami őt érdekli a  közpénzköltésekről, a közbeszerzésekről  meg ugyanúgy ő fog dönteni. Példaként itt a Civilház, melynek felújítását is az LS Group kapta, melynek és a hozzá meghökkentően hasonlító Ligetsor Baunak Papcsák XVII. kerületi házától két saroknyira van a telephelye. Az LS Group hanyag tetőfelújítása miatt most a Mező Ferenc általános iskola 720 diákja szenved, míg a Ligetsor Bau az alvállalkozóit nem fizette ki...A fideszig vezető céghálóról remek cikket közölt a HVG.

Ezért önámítás, ha a kerületi fidesz szimpatizánsok azt remélik, Rozgonyival új korszak kezdődik a kerület vezetésében. Tévednek, marad Papcsák a háttérben, csak a repedező homlokzatot festették át.

 

Ha Papcsák nem is volt ott, sok új és ami még tanulságosabb, mögöttük több régről ismerős arcot láthattunk.

Legelsőként is felbukkant Karácsony Gergely. Még sosem láthattuk kerületi rendezvényen, mint ahogy Szabó Rebekát sem, pedig ő legalább Zuglóban lakik. Karácsony mögött mosolyog Tóth Csaba a kerületi MSZP elnöke, aki a segítségünkkel parlamenti képviselő lett tavasszal. És ki áll ott a háttérben? Bizony, Janicsák István, a ZÉK  Zzi labor 2010-es polgármester jelöltje. A ZÉK és a kerületi SZDSZ közti meghökkentő hasonlóságról annak idején az Origó írt. Érdemes most feleleveníteni.

karacsony_toth_janicsak6995.jpg

Az előtérben Karácsony somolyog, a háta mögött féltakarásban Tóth a kerületi MSZP elnöke, mögöttük Janicsák. A pénzemberek még ennyire sem akarnak látszani.

Janicsák miután nem lett polgármester a napi munkához nem fűlt a foga,  nem ült be a képviselő-testületbe,  a helyére kerülő Tamás László  (ex MSZP, ex MSZDP) pedig többször a legkínosabb ügyeknél segítette ki Papcsákot a kellő egy, de döntő szavazattal. A ZÉK-nek eközben nyoma veszett, honlapjuk is megszűnt és nem adott tanácsokat a jogi tanácsadó Sinkovits Péter sem, még az iroda is bezárt. Janicsák a zuglói közéletben nem vett részt, sem online sem a maga fizikai valójában se rendezvényeken, se tüntetéseken sehol nem láttuk. Most újra érdekli a zuglói közélet.

A ZÉK, azaz a volt SZDSZ gazdasági háttéremberei (Virág Attila a zuglói SZDSZ elnöke, a Tocsik ügy egyik főszereplője, legújabban a KTI háttérembereként volt látható, és Bokor István a vagyonkezelő akkori igazgatója) azonban nem tűntek el, csak csendben várták az idők jobbra fordulását. Most, a nyerhető választás, a konc lehetőségét látva (Zugló még mindig 25 milliárdos büdzsével rendelkezik) újra előbukkantak. A beszivárgás már tavaly megkezdődött: tavaly felsőbb utasításra, azaz nem a helyiek által választva a kerületi Együtt - PM elnökévé kinevezték Sinkovits Pétert a Virág féle cégek ügyvédjét.

 sinkovits_osszefogosak_net.jpg

Sinkovits legbaloldalt a csatába induló jelölteket kíséri. Bár ő egyéniben nem méreti meg magát  surranópályán, a kompenzációs listán befutó helyet kapott. Én a jelöltek helyében nem lennék nyugodt  ha olyan ember irányítja a kampányom, aki a vereségemben érdekelt, hisz töredékszavazat csak akkor keletkezik.

 

Az ügyvéd Zuglóban nem ismeretlen, a Weinek érában jól élt Zuglóból. " Sinkovits – aki a Weinek-féle Open Consultingnak volt az igazgatósági tagja 1998 és 2002 között – több mint 12 millió forintot tehetett zsebre jogi szolgáltatás és tanácsadás ürügyén. A havi gázsija 480 és 720 ezer forint között mozgott." A tényfeltáró cikk ITT olvasható.

Tehát sajnos ahogy a jobboldaliakat, úgy az az új összefogásért lelkesedő  baloldaliakat is ki kell ábrándítanom: a szereposztás lényegében nem változott: A kerületi MSZP adja a többséget és mögötte ugyanazok az emberek, a régi SZDSZ üzleti körei állnak. És előtérbe tolva, -  akár Weinek  - egy kerületi ismeretekkel, beágyazottsággal nem rendelkező karrierista sármőr, aki bábként,  többség híján túszként az arcát adja mindehhez.

A  programban -  melyre már nem voltak kíváncsiak a baloldali politikusok -  azért láttunk még ismerős arcot. Az eddigi kerületi közéletben ismeretlen civil egyesület az Összefogás Zuglóért Egyesület palotást mutatott be.

asszonykorus_7017.jpg

Ha Janicsáknak bevált háttérként az asszonykórus, nekik miért ne jönne be?

modosbela.jpgÉs ki drukkol a kórusnak a háttérben? Módos Béla 2010-es MSZP-s képviselőjelölt, az MSZP civil egyesületének a NagyZugló-Törökőr Kultúrális Szociális Közhasznú Egyesületnek a vezetője. Csak emlékeztetőül: Ennek az egyetlen egyesületnek adta oda 2010 nyarán még gyorsan a választás előtt a leköszönő baloldali kerületvezetés a leendő Civilház üzemeltetését.

Ez a pártközeli egyesület alakult most át afféle transzformerként Összefogás Zuglóért Egyesületté. Alább a 2010. június 15-i határozat. És annak ki az előterjesztője? Tamás László a ZÉK képviselője.  A kör bezárult.

 

K I V O N A T

 

a Képviselő-testület 2010. június 15-i ülésének jegyzőkönyvéből

 

27./ Javaslat a Zuglói Civil Ház helyiségének átadására és kialakítására

Előterjesztő:  Tamás László Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke

Előterjesztés sorszáma: 123-861/2010

     1077/2010. (VI.15.) sz. határozat

 

Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Zuglói Civil Szervezetek Házát a Csertő park 12. szám alatt hozza létre. A Civil Ház működtetésével a Nagyzugló-Törökőr Kulturális és Szociális Közhasznú Egyesületet bízza meg.

Határidő: 2010. június 15.

Felelős: dr. Weinek Leonárd polgármester

(18 fő jelen, 12 mellette, 3 ellene, 0 tart., 3 fő nem szavazott)

 

                 Dr. Weinek Leonárd s.k.                                     Dr. Deák Erzsébet s.k.     

                          Polgármester                                                            Jegyző

Hogy Bagamérivel éljek: Meg vagyunk átkozva.

 

Szólj hozzá!

süti beállítások módosítása