HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Kicsit zajos, nagyon gazos

2014.07.15. 12:06 varnai

A választásra csak  elkészült és mostanra a környékbeliek belakták a Mogyoródi utcai, Adria lakótelep házai közé telepített játszóteret. Az önkormányzatnak még egy kis botanikai tankertet is sikerült kialakítani  - bár nem így tervezték.

A játszótér odatelepítéséről, méretéről komoly vita volt.ablakok.jpg Száznál több tiltakozó aláírást gyűjtöttek a szegélyező házak lakói, félvén, hogy a játszótér zaja tönkre teszi eddigi nyugalmukat. Sikerült egy lakossági fórumot is összehozni, de a hatalmon lévők semmit nem fogadtak be a kérésekből. Megépítették, ahogy tervezték. A vitáról, a játszóteret megelőző állapotról itt olvashat,  láthat képeket.

Már többször elbringáztam megnézni, hogy beigazolódtak-e félelmeik, de mindig üres a játszóra bukkantam, rosszkor mentem,  kánikula volt vagy  mire odaértem eleredt az eső. Most az elképzelhető legszebb nyári késő délután volt, a játszó telistele lurkókkal, anyukákkal, apukákkal.

Lentről,  résztvevőként a zaj nem hangzott elviselhetetlennek, de egy négyéves bodyguardjaként, óvodai, játszótéri csatazajhoz szokott füllel más a tűréshatárom, mint egy nyugdíjasnak. A megszokott csendhez madárcsiripeléshez képest ez is biztos sok nekik. Tán egy szerencse van, a játszótér a kicsiknek lett tervezve, most sem voltak 6 évesnél idősebb gyerekek.

Sok zöldet, füvet vettek el, fölöslegesen sok leburkolt, üres, fehér murvás rész van.

sok_burkolat_5658.jpg

Az új fű ültetésével nem boldogultak, az önkormányzatnak gyeptéglára úgy tűnik csak sürgős szoboravatások előtt telik. Itt két tucat négyzetméter kellett volna.fu.jpg

Az bizton látszik, aki a játszóteret tervezte annak nem volt gyereke. A homokozót szegélyező vékony tuskók ülésre alkalmatlanok - guggolhatnak, kínlódhatnak a mamák - nemcsak üléshez, de a homok bent tartásához is alacsonyak, megbotláshoz viszont tökéletes magasságúak.  Olyan típusú, formájú, magasságú ívókutat sikerült kiválasztani,  hogy  gyerek még felnőtt segítséggel sem tud inni belőle.

ulokek.jpg

Nem sok értelme van a német katalógusból vett műanyag sárkánynak, biztos drága volt, de rámászni szülői segítség nélkül nem lehet, míg a körülötte nagy felületen leszórt homok homokozásra nem, csak egymás szemébe szórásra alkalmas.

sarkany.jpg

A  hajó remekül utal az Adriára, szeretik és nem túl nagy, nem kiskamasz játék.  Ami láthatóan végig van gondolva: a hinta és fekvőhinta a sarkokban úgy kerültek elhelyezésre, hogy ne tudjon senki beléjük szaladni, ne fordulhasson elő a más játszótereken gyakori baleseti szituáció.

hinta.jpg

És voilá, máris látható micsoda kis rögtönzött tankertet sikerült gyom és haszonnövényekből kialakítani. Van itt minden: mérgező csattanó maszlag, kukorica, krumpli, parlagfű, alig látni a kiültetett, alattuk senyvedő bokrokat.

kukorica_5661.jpg

A játszóteret az átadás óta elfelejtették, szó szerint felverte a gaz. A Méteres kukoricaszárak mellett burgonyabokor nő, a baj csak az, hogy a burgonya bogyója mérgező. De van itt parlagfű és mindenféle gaz buja változatosságban.

gaz.jpg

A városgazdálkodási Zrt. igazgatója ígéretet tett, hogy a mai nap rendbe teszik a játszóteret.

Update:  ma délelőtt szépen meg is csinálták. Köszönet a gyors reakcióért!

ps. Gergővel ma ki is próbáltuk aki profi játszótér-használóként egyből felfedezte amit én meg sem láttam tegnap: a hajó alatti távbeszélőt. Külön pont jár érte : )

 

komment

Címkék: játszótér Mogyoródi út adria lakótelep városgazdálkodási zrt gyomírtás

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr626509999

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

gabarlai 2014.07.15. 14:05:27

Kedves Laci!

Ma valóban rendbe rakták a játszóteret. Találó, amit írtál, hogy olyan személy tervezte, akinek még nem volt gyereke. Néhány megjegyzés:

- sódert vagy homokot úgy tenni bokrokkal borított rész mellé, hogy nincs a kettő között magas fal oda vezetett 2 nap után, hogy tele lett homokkal a bokrok alja (ez máshogy is meg lehetett volna oldani, ld. XVI. kerületi Segesvár játszótér);

- magam nem értem, hogy ha van hely a kerítésen kívül, akkor miért kell a kerítésen belül apró cserjéket ültetni. A kerítésen belül inkább fák legyenek, meg nagy bokrok, az apró, díszítő elemeket pedig kívül kell elhelyezni (én még nem találkoztam olyan gyerekkel, akinek az életében ne érkezett volna el az az idő, amikor több vödör homokkal mindent beborít, ami sík);

- az erős napsugárzás ellen jól védenek a fák, de talán érdemes lenne meggondolni, nem jobb-e egy olyan uv-biztos árnyékolót kifeszíteni (pl. a homokozó fölé), amelyik az eső ellen is véd (ld. Paskál strand gyerekpancsoló (két éve láttam));

- a padokat, székeket is sikerült úgy letenni, hogy többségükről ne láthasson rá a szülő a homokozóra, ráadásul több padnak nincs háttámlája;

- maga a homokozó túl kicsi, három szülő három gyerekkel fér csak el benne kényelmesen;

- ráadásul a homokozó felett van egy olyan fa, ami folyamatosan hullatja leveleit;

- a bejáratok a sorházak tengelyének közepéhez vezetnek, véletlenül sem a házak sarkaihoz, ahonnan a többség érkezik;

- biztos, hogy ezeket a (minden bizonnyal) drága nyugati (azt hiszem svéd) játékokat kellett venni? Kizárt, hogy ne lenne magyar (vagy olcsó román, szlovák) gyártó, aki képes simára gyalult gerendákból épített játszótéri bútorokat és játékokat szállítani.

- a fehér murváról: amikor fektették megkérdeztem, nem fog-e ez porolódni, de kikérte magának az építésvezető a feltételezést, mondván max. a felső fél milliméter kopik le (vastag egy fél milliméter);

Végül: sokkal jobban hasznosult volna a pénz, ha a környékbeli (4-5) teljesen leamortizálódott játszóteret újították volna fel. Kíváncsi vagyok, a költségek tervezésekor gondolt-e valaki arra, hogy évente ezt is fel kell majd újítani, és mibe kerül egy új műanyag távcső a mászókára...

Pozitív:

- a gumi aljzat, reméljük kiállja az idő próbáját

- a kosárhinta, a kis hinta, és a mászóka is találó

Vigyázzunk rá!

Üdvözlettel:
Barlai Gábor

OkoskaTo:rp 2014.07.23. 08:49:12

@gabarlai: A játszótéri játékoknak egy rakás előírásnak meg kell felelniük. A Józsi bácsi által összerakott ezt nem tudja teljesíteni. Ráadásul konkrétan a gyalult gerendák fenntartási költségei nagyon magasak. Egy ismerős lakóparkban az elmúlt tíz évben annyit költöttek a csiszolásukra-festésükre, amiből már egy újat vehettek volna. Én azt csodálom, hogy nálunk Németországtól eltérően miért nem terjedtek el még mindig az újrahasznosított műanyagból készült játszószerek, amik jól bírják az időjárást - szemben pl. a Kompan/ABC Team játékok rétegeslemez lapjaival, amik néhány év után megrepednek, széttöredeznek.

A többi észrevétel jogos. Sajnos valószínűleg egy fiatal, még gyereken inneni tájépítésznek adták ki a tervezést.
süti beállítások módosítása