HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Ha innen nézem piac, ha onnan akkor nem piac. De akkor mi?

2013.08.18. 00:14 varnai

LEGALIZÁLTÁK A PIACOT,  - írja az index.

Ez nem piac, ez csak pár ember, aki itt cserekereskedelmet folytat. - mondta ma Pető György, a FÖRI igazgatója.

IMG_9085.jpg4 négyzetméter, mérje ki magának!

Legális piac nem is lehetne, mert arra engedélyt, mint azt az 55/2009. számú a vásárokról, a piacokról szóló kormány rendelet kimondja a kerületi önkormányzat, a jegyző adja ki. De ilyen engedélyt senki nem kért a zuglói jegyzőtől. A linkelt rendelet idevágó legfontosabb paragrafusa ugyanis:

4. § (1)14 A Kormány a Kertv. 6/A. §-a és 6/G. § c) pontja, valamint e rendelkezésekkel összefüggésben a Kertv. 9. § (1), (4) és (5) bekezdése tekintetében kereskedelmi hatóságként, továbbá a szolgáltatási tevékenység megkezdésének és folytatásának általános szabályairól szóló 2009. évi LXXVI. törvény (a továbbiakban: Szolgtv.) tekintetében a szolgáltatás felügyeletét ellátó hatóságként a vásár, a piac, a helyi piac, valamint a bevásárlóközpont helye szerinti települési, Budapesten a kerületi önkormányzat jegyzőjét, a Fővárosi Önkormányzat által közvetlenül igazgatott terület tekintetében a fővárosi főjegyzőt jelöli ki.:

Nem, nem a FÖRI vezetője, nem is a főpolgármester, sőt nem is a főváros bármely bizottsága, hanem a kerületi jegyző adja ki az engedélyt.

De ez nem piac. - állította Pető úr.

IMG_9052.jpg

Nem tudom, ha az alábbi meghatározások szerint a helyszínen látottak nem egy használtcikk piac képét mutatták, akkor mi lehetett? Néha olyan érzésem van, mintha a NER-ben valamiféle újbeszél kezdene elterjedni, minden szó értelme megváltozott, azt hiszem ideje egy Magyar  -  unortodox magyar szótárra szert tenni.

c) állandó vásár, illetve piac: a b)pontban meghatározott időtartamot meghaladó ideig működő értékesítési forma, értékesítési hely, ideértve az ugyanazon helyszínen, nyitva tartása szerint csak meghatározott napokon és meghatározott időben, de rendszeresen működő vásárt, piacot is, ide nem értve a nagybani piaci tevékenységet;

d) használtcikk-vásár, illetve -piac: olyan helyi jellegű, általában időszaki értékesítési hely, ahol az eredeti célra még rendeltetésszerűen használható terméket (használt cikk) árusítanak;

(2)10 Az üzemeltetőnek a vásár, piac, illetve bevásárlóközpont működése idején, a vásár, piac, illetve bevásárlóközpont helyszínén rendelkeznie kell a vásár, piac, illetve a bevásárlóközpont üzemeltetésére való jogosultságot igazoló irattal, dokumentumokkal vagy ezen iratok, dokumentumok másolatával. Amennyiben az eredeti iratok, dokumentumok a helyszínen nem állnak rendelkezésre, az üzemeltető köteles az eredeti iratokat, dokumentumokat az ellenőrzést végző hatóság felhívására öt napon belül bemutatni.

(3)11 Az egyidejűleg 300 főnél nagyobb befogadó képességű vásár, piac, bevásárlóközpont, továbbá a szabadtéren tartott vásár, piac esetében, amennyiben az egyidejűleg résztvevők létszáma az 1000 főt várhatóan meghaladja, a vásár, piac, bevásárlóközpont üzemeltetője köteles az emberek életét, egészségét és környezetét, anyagi értékeit súlyosan veszélyeztető vagy károsító esemény bekövetkeztére vonatkozó biztonsági tervet készíteni. Ha a vásár, piac biztonságát veszély fenyegeti, az üzemeltető a vásár, piac működését felfüggeszti.

Miután az "ez piac, ez nem piac" vitát skippeltük, Pető Györggyel, a helyettesével és, Kovács Balázs ex alpolgármesterrel, ligetügyi tanácsnokkal bejártuk a most több mint ezer árussal rendelkező területet. (Távolról Szeretem Zuglót polgármesterünk tán Kirgizisztánban biciklizik.)

  - Kordonokkal kijelöltük hol árusíthatnak, Toi-toi vécéket hoztunk, 15 rendezővel  rendet tudunk tartani, megakadályztuk a kaotikus parkolást, asztalt nem használhatnak, és mindenki csak 4 négyzetméterre pakolhat... és a legtöbben összeszedik maguk után a szemetet. -  büszkélkedett Pető úr a sikeres szabályozással.

-  A piac kétségkívül  rendezettebb képet mutat az előző három hónaphoz képest. - Ismertem el.

-  Itt lenne a futókör, jegyeztem meg... de ha itt a piac hétvégenként, akkor nem csak futni nem lehet, a szombat, vasárnap a sportpályák lényegében nem használhatóak.  Ezt elismerték.

Abban megegyeztünk, hogy a piacra mind kínálati, mind keresleti oldalról igény van, a betiltás lényegében sehová sem vezet, kergethetjük a városban körbe az árusokat. Abban  is megegyeztünk, hogy a piac számára a Városliget nem a legalkalmasabb hely. Én a Teleki Blanka utat javasoltam, melyet elismerésre méltóan gyakorlatias módon egyből meg is néztünk. 

Hogy innen hogyan tovább, ez a legkevésbé rajtam múlik.

Azért azon a főváros vezetői helyében elgondolkoznék, hogyha most megengedik, hogy 1000 árus áruljon minden területfoglalás, helypénz fizetés nélkül, akkor milyen jogon fognak ezentúl bárki mástól bárhol  Budapesten közterület-foglalási pénzt szedni? Hát bolond lesz bárki is fizetni.  És ha egy bolhapiacon egy parkban lehet vadiúj gáztűzhelyet árulni,  hogy lehet ezentúl egy normális kereskedőt bolt bérlésre, adófizetésre, garanciális javításra, stb. rábírni?

IMG_9081.jpg

komment

A Civilház és ami mögötte van

2013.08.13. 09:30 varnai

Nekiálltak a Civilháznak. Három év után.  Hurrá!

civilhaz_papcsak_bicikli_n.jpgPapcsák Ferenc a nép közé vegyül. Mögötte lépést igazít Siket Tibor a helyi cenzor/propagandistaködgép felelős, a Médiaszolgáltató Zrt. igazgatója.

civilhaz_foepitesz_n.jpgItt lesz egy külön fürdőszoba, ha netalán  erre járnál,  és hasonló aranyfüstös csempével burkoltatom majd  a szigligeti nyaralót is, hogy otthon érezd magad.

Csakhogy  - a viccet félretéve -  a Csertő utcai épületnek a Civil Házzá tételéről már 2010 nyarán döntés született, és a frissen alakult papcsáki önkormányzat egyik első döntése annak visszavonása volt.

 

K I V O N A T

 

a Képviselő-testület 2010. június 15-i ülésének jegyzőkönyvéből

 

27./ Javaslat a Zuglói Civil Ház helyiségének átadására és kialakítására

Előterjesztő:  Tamás László Társadalmi Kapcsolatok Bizottsága elnöke

Előterjesztés sorszáma: 123-861/2010

 

 

     1077/2010. (VI.15.) sz. határozat

 

Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Zuglói Civil Szervezetek Házát a Csertő park 12. szám alatt hozza létre. A Civil Ház működtetésével a Nagyzugló-Törökőr Kulturális és Szociális Közhasznú Egyesületet bízza meg.

Határidő: 2010. június 15.

Felelős: dr. Weinek Leonárd polgármester

(18 fő jelen, 12 mellette, 3 ellene, 0 tart., 3 fő nem szavazott)

 

                 Dr. Weinek Leonárd s.k.                                     Dr. Deák Erzsébet s.k.     

                          Polgármester                                                            Jegyző

 

 

K I V O N A T

 

a Képviselő-testület 2010. november 18-i ülésének jegyzőkönyvéből

 

20./ A Zuglói Civil Szervezetek Házának elhelyezése és működtetése, valamint a Csertő park 12. sz. alatti ingatlan hasznosítása

Előterjesztő:  Rozgonyi Zoltán alpolgármester

Előterjesztés sorszáma: 123-1612/2010

              1956/2010. (XI.18.) sz. határozat

 

Budapest főváros XIV. kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete úgy dönt, hogy a Képviselő-testület 1078/2010. (VI. 15.) számú határozatát hatályon kívül helyezi.

 

Határidő: 2010. november 18.

Felelős: dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

(20 fő jelen, 16 mellette, 0 ellene, 0 tart., 4 fő nem szavazott)

 

 

                 Dr. Papcsák Ferenc s.k.                                     Dr. Deák Erzsébet s.k.     

                          Polgármester                                                            Jegyző

 

 Megjegyzendő, a kipaterolt Nagyzugló-Törökőr Egyesület vezetője Módos Béla volt, aki kétségkívül MSZP színekben indult a  2010-es önkormányzati választásokon.

Miután a szocikat sikerült házon kívül tenni a CivilHáz  érdektelenné vált, és három évig nem történt semmi. Azaz, dehogyis nem történt.  A három év alatt minden érdemi egyeztetésen negligálták a civileket, és miután megváltoztatták a pályázati szabályokat,  - működésre már nem adtak pénzt - ezzel jóformán ellehetetlenítették a működésüket, ezzel a helyi civil életet.

Aztán módszeresen elvették a találkozóhelyeiket

Elsőként is 2011-ben egy hirtelen húzással megszüntették a Padlizsán utcai Zuglói Civil Szervezetek Házát, mely egyben a környékbeli nyugdíjasok találkozóhelyeként szolgált.

padlizsan3742.jpg

Hiába a friss rámpa, a tábla még kint, de az ajtó már két éve pókhálós.
Az a pár helyiség a környékbeli idősek klubja, találkozó, tablapadlizsan3743.jpgkártya, internetező helye volt. Az ultisok, sakkozók,  a Cserepesház pincéjébe kényszerültek, már aki hajlandó volt egy partiért olyan messzire  menni. Megjegyzendő, az iskola alig használja a visszakapott helyiségeket.

Majd  elvették a Kassai téri klubhelyiséget , ahol a nevével ellentétben helytörténeti munkát végző Herminamező Polgári Körének  (alapítva 1990)  heti találkozói voltak, és ahol  nem egyszer lakossági fórumok mellett, folyamatos és telt házas színházi és helytörténeti előadásokat tartottak.

"Természetesen" a folyamatosan cserélődő és izgalmas helytörténeti kiállítások is megszűntek, a gyűjtemény azóta a Zoborhegy téri templomban dobozokban várja jobb sorsát. A klub a Borbély Ádám fideszes ifjútitán/képviselő/ifjúsági tanácsnok informális vezetése alatt álló ZIC/Fidelitas  telephelye lett. Most nagy stócokban állnak az asztalon a Heti Válasz és a Demokrata példányai - más politikai hetilapot viszont az esélyegyenlőség nevében nem látni.

kassaiter13736.jpg

Végül elvették a kerületi utolsó civil találkozóhelyet is, a Zuglói Társaskört, a Thököly út 73. alatti klubot,tarsakor13740.jpg

, ami tucatnyi civil egyesület bejáratott, évtizedes otthona volt. A termeket többségében környékbeli nyugdíjasok, egészségklubok,  kertészkör, galambászok  használták. Az elmúlt húsz évben nem jelentett problémát a helyiség fenntartása az önkormányzatnak, de most a Vagyonkezelő Zrt. - miután a működésükre már pénzt nem kapó egyesületek a bérleti díjat, a rezsit nem tudták fizetni -  kirakta a működtető egyesületet, majd a negyven éve közösségi helyiségként szolgáló temeket másnak kiadni képtelen lévén,  most maga fizeti a közös költséget, rezsit... és az épület pusztul tovább.  Bravó.  A célt elérték, az érdekvédő nyugdíjasok nehezebben találkoznak.

thokoly13739.jpgThököly út 73.  -  220 négyzetméter áll üresen


A kipaterolt egyesületek, nyugdíjas klubok most megtűrt vendégként baráti áron, vagy szívességből a Cserepesházba, a Lipták villába kéredzkedhetnek be, már ha van épp üres helyiség és talált idő a fizetős programok között.

A most készülő Csertő parki CivilHáz még legjobb szándékkal sem tudja pótolni majd a három elvett találkozóhelyet, hisz a klubokba legtöbbször környékbeliek és idősebbek járnak, akik nem tudnak kilométereket utazni, átszállni.

A Fideszes önkormányzat az elmúlt három évben tudatosan minden nem hozzá kötődő civil egyesülettel, nyugdíjasklubbal, egyesülettel  elbánt. Mindhárom helyüket elvéve igyekezett őket ellehetetleníteni,  anyagilag megfojtani, rövid pórázon tartani,  mert azok szerinte, ha nem az ő kreálmányuk, akkor nyilván az ellenségé, tehát  feltehetőleg "kommenisták" azaz MSZP-hez kötődnek. Ez részben igaz is, (történelmileg így alakult) de attól még  létező emberek jártak oda, és miért is kell elvenni a békésen  ultizók, a nyugdíjasok, kertészek, helytörténészek találkozóhelyét?

A civilek a fórumokon, (amelyeken  a polgármester még egyszer sem tette tiszteletét)  halkan rosszallásukat fejezik ki, vagy igyekeznek jó képet vágni a megaláztatáshoz,  kiéheztetéshez, mert a fennmaradásukhoz szükséges minimális kis pénzre még így is rászorulnak.

A helyi civil társadalomnak, közösségeknek nem csak a helyiségeit vette el az elmúlt három évben a papcsáki kerület vezetés, de az anyagi forrásaikat is jelentősen csökkentette. Ma a kerületi civilek címszó alatt  az országos mintát követve (CÖF és társai)  fideszközeli emberek, fideszes képviselők által vezetett "egyesületeket", "szavazatvásárló köröket" támogat  bőkezűen az önkormányzat.  A "pályázatokon"  - melyek döntőbizottságaiban szemérmetlenül ott ülnek e sikeres egyesületek vezetői -  maguknak osztják a pénzt, a többiek harmadannyit kapnak, csakhogy ne lógjon ki annyira a nemzeti lóláb.

A Nemzeti Együttműködés nevében az országos mintát követve a zuglói  civil egyesületeknek a kerületben évente szétosztott 10 millió jó része  is saját, fideszközeli kezekbe kerül.

A kistafírungozott  fideszközeli egyesületekről, képviselői kötődésekről, személyi összefonódásokról, a pénzosztásról pénteken írok.

 

 

 

komment

süti beállítások módosítása