HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Valamennyi jogkört magamnál tartom

2013.03.14. 11:18 varnai

No, megkaptuk az új hatáskörökről szóló polgármesteri utasítást.

Szegény Ferdinandy alpolgármester, igen összement a hatásköre, úgy tűnik a hivatalban már wc-re is csak polgármester kérésére és felhatalmazására mehet, de akkor sem egyedül, a polgármesteri kabinet vagy a jegyző fog neki segítő jobbot nyújtani. Hát nem irigylem.

Rozgonyi alpolgármester a főnökéhez hasonlóan hatalmas teherbírással rendelkezik és afféle ganeshaként ért is mindegyikhez. (wikipédia Ganésa: A vállalkozások isteneként ő az, aki elhárít minden akadályt egy induló üzlet, utazás, próbálkozás elől, mivel a Kezdetek és az Akadályok Urának tartják.[1] A tudományok és művészetek védnöke, valamint az értelem és a bölcsesség istene.)


dancing-ganesha-AW68_l.jpg

Mi sem természetesebb mint a hajléktalanok kunyhóinak ledózerolásakor már kiderült, hogy mindkettőjüknek különös affinitásuk van a szociális ügyekhez is. De otthon vannak a városfejlesztés, a költségvetés, közbeszerzés, közbiztonság, mint ahogy a kultúra területén is. Ezután az oktatási terület mintegy 50 iskoláját óvodáját, bölcsődéjét, napi gondjaikat, pályázataikat, stb. átvenni már nyilván nem volt probléma.

 A polgármester amúgy is, mint írta, minden itt fel nem sorolt hatáskört magánál tart. Nem véletlenül merült fel több kormánypárti képviselőben, hogy ideje könyíteni a terhein. Mielőtt ő,  - vagy Zugló - belerokkan a vitustáncba.

elsooldal.jpg

komment

Címkék: zugló várnai bvsc lmp papcsák ferenc XIV. kerület Várnai László alpolgármesteri hatáskörök ferdinándy

Kérdéssor a BVSC átvételének ügyében

2013.03.11. 10:27 varnai

 medence_1986.jpg

 A polgármester ma rendkívüli testületi ülést hívott össze március 14-re, melynek egyik  előterjesztése, -már az ő hatáskör megvonásán túl - a BVSC terület átadása lesz. Ezért a mai nap az alábbi kérdéssort juttatjuk el Nyílt Levélben a polgármesternek és a BVSC elnökségének. Úgy gondoljuk ha e kérdésekre érdemi válasz nem érkezik kellő időben (tehát nem helyben osztva) akkor a testület nem fog elegendő információval rendelkezni a megfontolt és felelősségteljes döntéshez.

 

Tisztelt Papcsák Ferenc polgármester Úr,.

Tisztelt BVSC elnökség, Szentpáli Gábor elnök Úr!

 

A Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat képviselő testülete február 27-én döntést hozott arról, hogy a BVSC területét nem kívánja tulajdonba venni. A polgármester úr a testület döntését láthatóan nem tudja elfogadni, sőt zuglói konzultáció néven kampányba kezdett Zugló lakossága körében, hogy a képviselő testületre nyomást gyakoroljon.

A képviselők számára  - nem különben a lakosságnak is  -  igen fontos lenne, hogy ilyen a kerület életét és költségvetését hosszú távon és jelentősen befolyásoló ügyekben ne félinformációk és ne az érzelmek által motiválva, hanem a tények teljes ismeretének birtokában hozzanak döntéseket.

 Ezért kérjük Önöket, hogy amennyiben a BVSC területének ügyét újra a képviselő-testület elé kívánják terjeszteni úgy az érdemi tájékoztatás jegyében az alábbi kérdésekre írásban válaszoljanak.

 

  1. Azon kívül, hogy a képviselő-testület elé terjesztett 123-110/2013 sz. előterjesztés 3. sz. határozati tervezete alapján az Önkormányzat „biztosítja az egyesület szakosztályai számára a létesítmény használatot”, kívánja-e pénzügyileg is támogatni az egyesületet, illetve a létesítmény használat biztosítása ingyenes, vagy térítés köteles lesz?
  2. Kérjük, hogy legalább 5 évre szóló üzleti tervvel, cash-flow és eredmény kimutatás benyújtásával mutassák be, hogy az intézmény átvétele mekkora terheket fog jelenteni a zuglói költségvetés számára.
  3. Milyen haszna lesz abból a zuglói lakosoknak, hogy az ingatlan üzemeltetése, és esetleg az egyesület fenntartása átkerül a kerülethez? Kérjük, ezt konkrétan számszerűsített adatokkal támasszák alá.
  4. Kérjük a polgármestert, adjon magyarázatot arra, hogy Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának Képviselő-testülete 193/2011 (III. 17.) számú határozatával ellentétben, miért csak a 29889 helyrajzi számú ingatlan vonatkozásban történik tulajdonszerzés, míg a fent nevezett határozatban a képviselő-testület további ingatlanokkal kapcsolatban is felhatalmazást adott az Ön számára.
  5. Az 1665/2012 sz. Kormányrendelet szerint az Önkormányzatot hasznosítási és állagmegóvási kötelezettség terheli. Mekkora ennek becsült értéke, különösen az egyesület létesítmény igazgatója által leírt állapot ismeretében?
  6. Miért nem szerepel a Budapest XIV. Kerület Zugló Önkormányzatának 2013 évi költségvetési tervezetben konkrétan nevesítve a tranzakció következtében felmerülő százmilliós nagyságrendekre rugó össze?
  7. A Magyar Vízilabda Szövetség által jóváhagyott látványcsapatsport támogatás előfinanszírozásához szükséges 826.032.221 Ft-ot honnan teremti elő az Önkormányzat? Az előfinanszírozás után a támogatott összeg (578.222.555 Ft) folyósítását követően miből fedezi a teljes projekt saját részét (247.809.666 Ft-ot) az Önkormányzat?
  8. Milyen kapcsolatot terveznek a BVSC egyesületének vezetése, és a Zuglói Sport és Rendezvényszervező Non.profit Kft vezetése között?
  9. A BVSC működtetése és a 8. pontban megjelölt társaság működés milyen hatással lesz egymásra gazdasági, és vezetői szinten?
  10. A BVSC átvétele milyen hatással lesz a kerület jelenlegi sporttelepeinek, a Lantos Mihály területére tervezett sportközpont, a Siemens pálya, a Kövér Lajos utcai központ finanszírozására, fejlesztési terveire?
  11. Kívánja-e az önkormányzat hosszú távú – pénzügyi kötelezettségvállalás kinyilatkoztatása árán - szerződéses feltételekkel biztosítani a jelenleg működő szakosztályok változatlan fennmaradását, illetve az ott dolgozó összes szakember és sportoló foglalkoztatását? Hány évre és mekkora összegben vállalna ilyen módon kötelezettséget az önkormányzat?
  12. Miután a vagyonszerzés csak a 29889 helyrajzi számon nyilvántartott ingatlanra szól, és nincs benne minden az intézménnyel szervesen összefüggő külön helyrajzi számokon szereplő terület (a Tatai úti teniszpályák, műfüves pálya, asztalitenisz csarnok, műhelyek, stb.), hogyan kívánják működtetni az egységes egészből kiragadott részt?

Amennyiben vállal, akkor feltételezve, hogy körültekintően eljárva gondosan előkészítették a döntéshozatalt, az alábbiakra várjuk a BVSC elnökének a válaszát:

 

  1. Kérünk egy a BVSC elmúlt öt évi működését áttekintő anyagot (éves beszámolók).
  2. Kérünk egy kimutatást, hogy a MÁV az elmúlt 10 évben évente mekkora összeggel támogatta a BVSC-t, illetve más forrásokból milyen támogatásokhoz jutott az egyesület?
  3. Kérjük a BVSC elnökségét nyilatkozzon, kér-e és évi mekkora összegű támogatást a zuglói önkormányzattól az egyesület fenntartására, illetve Zugló részére most át nem adott egyéb az állam tulajdonában maradó, de az egyesület által használt az átadott ingatlannal határos ingatanok állagmegóvására, felújítására?
  4. Milyen rálátást biztosít majd az önkormányzat számára a gazdasági és a szervezeti működéssel kapcsolatban az egyesület?
  5. Eddig mennyi TAO-t tudott összeszedni/lehívni a BVSC? A TAO befolyó összegéből részesülnek-e a nem látvány sportokat művelő szakosztályok?
  6. Hogy működnek a szakosztályok? Milyen bevételeik, milyen kiadásaik vannak? Szakosztályonkénti részletes felsorolást kérünk. Mekkora az önállóságuk gazdálkodás körében?
  7. A BVSC működni fog itt is meg ott is?
  8. Mi lesz az át nem vett területekkel (marad a Magyar Államé, vagy az is tulajdonost vált, és ha igen, akkor kié lesz?
  9. Kié lesz a Zuglónak át nem adott létesítmények (a műfüves pálya, a teniszpályák, asztalitenisz csarnok stb.) bérbe adása utáni bevétel?
  10. Összességében és szerződésekre lebontva évi mekkora bevétele származik a BVSC-nek a különböző bérleti díjakból? (étterem, irodák, raktárak, stb.)
  11. A bérleti díjak összegén felül éves szinten milyen bevételei vannak még az egyesületnek (szponzor, reklám, belépők, tagdíjak stb.)? Összegekkel együtt kérjük a felsorolást.
  12.   Hány fő a közvetlenül nem a szakosztályokhoz köthető (karbantartó, pályamunkás, takarító, adminisztrátor, vezető stb.) főállású dolgozó van az   egyesületnél, és mekkora ezek a havi és éves bérköltsége?

12.   Hány főállású sportvezető, és sportoló dolgozik az egyesületnél? Mennyi az évi bérköltségük, honnan van rá fedezet?
13.  Hány nem főállású sportoló, sportvezető egyéb dolgozó dolgozik az egyesületnél? Mennyi a bérköltségük, honnan van rá fedezet? Mindösszesen mennyi a bérköltség?

14. Milyen más szerződéses foglalkoztatás, tanácsadói szerződés stb. kötelezettség létezik, mekkora összegben?

15. Van-e bármelyik elnökségi tag (vagy családtagjának) által egészben vagy részben tulajdonolt cégnek bármilyen szerződése a BVSC-vel?


16.   Végezetül kérjük, mutassák be statisztikai adatokkal alátámasztva, hogy milyen mértékben sportolnak az egyesület színeiben zuglói, illetve nem zuglói lakosok.

 

Fáradozásukat a megfontolt döntés reményében köszönve,

Várnai László, önkormányzati képviselő

Barta János, az LMP zuglói elnöke

Lengyel Szilvia országgyűlési képviselő

vasuti_ker_2001.jpg

 

 

komment

Címkék: Címkék

süti beállítások módosítása