HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Zugló, a NER állatorvosi lova

2013.09.29. 08:14 varnai

tegnap az alábbi írásom jelent meg a Népszabadságban.

Kiosztottak néhány kokit a Fidesz visegrádi „összetartás” frakcióülésén.  Több Feri is selyemzsinórt kapott, de a mi zuglói – azaz dehogy zuglói, csak Zuglóba helyezett - helytartónk Papcsák Ferenc nem volt közöttük.  Pedig  már rég itt lett volna az ideje, hiszen nincs hét botrány nélkül. Most is hiába jelent fel mindenkit, harap, mint a sarokba szorított patkány (ahogy a vállalkozó jellemezte) , a bizalmasa, a „behajtó” 100 milliója nem kimagyarázható.

Pedig félreállításában a zuglói fidesz régóta reménykedett. Feleslegesen  gyűltek a botrányok, hiszen Orbán nem a politikusi, a képviselői, netán az önkormányzati munkát értékelte. Az orbáni  fideszben és bármilyen militáns szervezetben, a példastatuálásnak alapeleme a véletlenszerűséggel járó megfélemlítés, a megtizedelés. A mondvacsinált mérce, a rezsicsökkentő aláírások száma, akár az úttörőőrsben a gyűjtött papír mennyisége tudatosan haszontalanság.  Most már értem, miért álltak a pultok mögött olyan nekikeseredett arccal a fideszes önkormányzati képviselők, a hűbéresek  és  vazullusok, és miért volt oly sok holt lélek az íveken.

Íme a  papcsáki „elmúltháromév” Zuglója, mely mint állatorvosi lócseppben a tenger  tökéletesen illusztrálja a fidesz országos hatalomgyakorlási praktikáit és annak végeredményét.

Papcsákot rendcsinálni küldték Zuglóba, szakértelme, helyismerete nem lévén külsős alpolgármestert hozott magával, de az alkirály személyéről nem egyeztetett még a sajátjaival sem. Ezért aztán az első és ünnepélyes ülésen a testület  fideszes többsége dacosan szavazta le és alázta meg Papcsákot. Innentől kezdve a fideszes belháború alaphangon forrt. 

A volt elszámoltatási kormánybiztos menten munkához látott. 2011elején kikértem a frissen kötött szerződéseket, és láss csodát kiderült, hogy Ferink 80 milliós összegben kötött tanácsadói szerződéseket.  Botrány. Megjegyzem, Hunvald és Weinek, Zugló előző polgármestere most 50 milliós kereszttanácsadásért ül a vádlottak padján.

Papcsák sajátos személyzeti politikája, a lojalitás szakértelem fölé helyezése, - mely szintén bevett gyakorlat lett a kormányzatnál - esetében debreceni bizalmasok kinevezése és a hivatal komplett vezetői szakgárdájának lecserélése haverokra sokat ártott a kerületnek.

A most nyilvánosságra került hangfelvétel nem volt előzmény nélküli, sőt mondhatni borítékolható  volt.    2010 végén a milliárdokat kezelő Vagyonkezelő élére pályáztatás nélkül nevezte ki Papcsák az ügyvédi irodájában társtulajdonos hölgy ifjú  testvérét,  bizalmasát, a felvételben emlegetett Mazsu Gergelyt, míg a  frissen létrehozott Eszközkezelő Zrt igazgatói széke a sógornak jutott.  Az utóbbi meg sem melegedett,  a kerület részvényeinek engedély nélküli eladásáért távoznia kellett. A vagyonkezelőbe került bizalmas tette a dolgát, elküldte  a dolgozók felét, köztük a belső ellenőrt, eközben Papcsák szintén megtette, ami a sikeres sefthez kellett,   megszüntette a Közbeszerzési bizottságot és a kiírás és döntés hatáskörét egyszemélyben magához vonta.  A  hangfelvételben emlegetett HBF Kft. és a vagyonkezelő összejátszásának következtében egy év alatt nyakára hágtak a három évre szánt közel 500 milliós felújítási keretnek, (a hangfelvételen emlegetett odahordott 100 millió ennek az összegnek a 20%-a)  míg egy másik fővállalkozó cég ügyvezetőjének „véletlenül” pont Papcsák sokat emlegetett „nemluxus” Cryslerét sikerült megvennie. A volt elszámoltatási kormánybiztos az autódealben sem talált morálisan semmi kivetnivalót.  Miközben folyamatosan jöttek a vészjelzések , a cég két fideszes Felügyelő Bizottsági tagja is lemondással nyomatékosította nem tetszését,  Papcsák egy éven át védte, fedezte  a bizalmi embert, a„behajtót”. Furcsamód nemcsak Papcsák, de az MSZP által delegált FB tag sem látott, halott,  de legfőképp nem szólt semmit. 2012 nyarán a vagyonkezelő FB-be kerülvén feljelentést tettem hűtlen kezelésért, Papcsák hogy mentse magát titokban ő is elsétált a rendőrségre, (a nyomozás áll) de előtte még  gyorsan kifizetett  8,7 milliós jutalmat/lelépési /hallgatási pénzt  a protezsáltnak.

Papcsák 2011 telén mint a deviza-eladósodást vizsgáló parlamenti albizottság elnöke  5 milliárd értékben tervezett (deviza alapú) kötvényt kibocsátani. Zugló eladósítását közösen akadályoztuk meg a fideszes frakció vezetővel, Harrach Péterrel. A bosszú nem maradt el, az ifjú Harrachnak a frakcióvezetői posztjába, nekem a bizottsági helyeimbe került a nyílt levél.   Papcsáknak kisvártatva a  kommentelők feljelentésével  ismét sikerült országos közutálat  és köznevetség tárgyává válnia. 

2012-ben Papcsák kivetette Zuglóban a kommunális adónak hívott ingatlanadót, - nem zavartatván attól, hogy 2010-ben az még az építményadó eltörlésével kampányolt.  Miközben jobboldali napi és hetilapok sok tízmilliós előfizetéséről, az új mercihez  és túlméretes egóhoz járó  túlméretes parkolóhelytől volt hangos a média (én készítettem a sajtót körbefutó fotót)  eközben Papcsák a Hermina úti szakrendelő  bezárásán próbált spórolni. A lakosság felháborodása elemi erejű volt, 4000 aláírást gyűjtöttem össze a rendelő megőrzésért. Áprilisban közös ellenzéki szervezésben több mint kétezer fő tüntetett a polgármesteri hivatal előtt. Csak úgy zúgott a Papcsák takarodj! 

Papcsák megrettenve a lakossági ellenállástól mindkét intézkedést visszavonta. Mindezek után szakmai nézeteltérésekre hivatkozva lemondott a hozott alpolgármester, öngyilkos politikai kommandónak titulálva a papcsáki kerületvezetést.  Eddigre már két fideszes képviselő is távozott a testületből, és a  zuglói fidesz szervezet feloszlatása folyamatosan napirenden volt. A BVSC átadás kapcsán a belső adok-kapok immár a nagy nyilvánosság előtt folytatódott.  A 15 fős  Fidesz-KDNP-s frakcióból 6 fő - és az ellenzék mínusz Jobbik - nem szavazta meg a kerület anyagi teljesítőképességét meghaladó pénzfaló egyesület átvételét. Papcsák az akaratát a „civil” (ex MSZP ex MSZDP-s) és a Jobbikos képviselő „megvásárlásával” erőltette át. A szokásos bosszú nem maradt el, a „lázadók” élére álló Ferdinandy KDNP-s alpolgármester hatásköreit magához vonta, (irodáját feltöretve egy melléképületbe helyeztette át) de a képviselő-testületi többség az alpolgármester visszavonását nem támogatta. A csata most a hangfelvétel miatti pereskedéssel folytatódik.

Miközben a pénz hordták ki az önkormányzatból a szimbolikus politizálásban erős jobbra fordulás következett. Zugló polgári liberális lakossága meghökkenve figyelte a rovásírásos várostáblák elszaporodását, a Tisza István szobor felavatását, a Pákozdi tér Wass Albert térré keresztelését, a téren lakó 300 lakos tiltakozó aláírása elveszett a hivatalban. Zugló ideologikus átnevelésére a Thököly-Dózsa sarkon  gárdisták masírozásával felavatott turulszobor tette fel a koronát.

Papcsákot Zugló sokat látott lakossága a hosszan rejtegetett közvélemény kutatási adatok, a polgármesteri portréktól hemzsegő,  csak papcsákhírmondóként emlegetett helyi újság hozsannái ellenére,  mondhatni párthovatartozástól függetlenül ,  egységesen utálja.  Ezen már nem segít semmi, sem a nyugdíjasok sem az első szavazók közé szórt százmilliós közpénz sem.  A bukás garantált és megérdemelt. Tudja ezt Zuglóban mindenki, még ő maga is, nem véletlenül bujkál a sajtó elöl a másfél milliós privátvécébe.

Mindezek után nem csoda, hogy a kerületi fidesz  újra  csak az orbáni selyemzsinórban bízik. Naívan azt remélik, hogy még az utolsó pillanatban megszabadulnak Feritől, népszerűtlen alakja nem rántja majd magával az országgyűlési választáson a helyi szervezetet.  Amúgy kész tényként kezelik, hogy Feri kikap és akkor talán erőszakos alakja egyszer és mindenkorra eltűnik a zuglói közéletből.

Abban azért van valami bizarr, hogy  a kerületi MSZP tagsága a saját Vas megyében már ”bizonyított”  elnökük kapcsán hasonló reményeket táplál. Sajnos az is elmondható, a kerületi  MSZP-ben nem csak a megújulást, de a munkát is megspórolták, 2014 tavaszán úgy fog a zuglói országgyűlési képviselői hely az MSZP ölébe visszahullani, hogy ezért az égadta világon semmit nem tettek.

Hiába volt három fős frakciójuk, hiába most a sajtótájékoztató, az ellenzéki munka, - a fenti ügyek kinyomozása, végigharcolása, a folyamatos pereskedés,  az ügyek média elé vitele, az általunk kiadott ZUGLAP-on  és blogomon keresztül  a lakosság folyamatos tájékoztatása, - a gesztenye  kikaparása  rám, az egyfős LMP „frakcióra” hárult.  

Várnai László

zuglói önkormányzati képviselő, LMP

4 komment

Címkék: Címkék

"Ez bizalmi állás" - a behajtó 100 milliója

2013.09.25. 08:51 varnai

Izgalmas hangfelvétel került ki tegnap. Ferdinandy alpolgármesternek panaszkodik egy építési vállalkozó, hogy 100 milliót kellett visszaadnia Mazsu Gergelynek, a Zuglói vagyonkezelő  akkori igazgatójának, és erről szerinte tudott Papcsák Ferenc polgármester is. Nem véletlenül, hisz Papcsák a bizalmasának hívta Mazsu Gergelyt és mint az alábbi kronológiából is látható egy éven át fedezte.


Ez olyan kínos ügy, hogy nem lehet Viktorral... by dm_523c707f5017a

Vállalkozó: Ugye most végül is a Papcsák azt mondja, hogy ó, hát ő nem is tudta, hogy 20 százalékot kell letenni – meg ilyenek, hogy ő – így úgy amúgy – ráfogta a Mazsura. A Mazsu meg mondja, hogy neki megvan minden felvétel, email – tehát ugye mert most megy a rendőrség is – csak hát ugye félek tőle, hogy ez el lesz kefélve – hogy nem lesz ebből semmi. De bár lenne, mert akkor úgy meg lehetne szorongatni ezt a görényt – mert megmondom őszintén, ez egy patkány – az a véleményem: mert hogyha én valakivel seftelek, akkor legyek gerinces, és - tudod, Mazsu volt a behajtó – tehát oda kellett hordani a lóvét, de megmondom őszintén, becsületszavamra, nem hazudok – 100 millió forint lett elhordva. Úgy zsebbe.

A fenti ügyben 2012 szeptemberében tettünk feljelentést, hűtlen kezelés, számviteli szabályok megsértése miatt, de a XVI. kerületi rendőrség máig nem lépett előre az ügyben. Az 1000 (!) befogadott számla ügyében indított belsővizsgálatról azóta sem tájékoztatta a testületet a polgármester. 

Megjegyzem, a HBF Kft-nek jelenleg is  130 millió forintos élő szerződése van a Zuglói Városgazdálkodási Zrt-vel. Figyelem a papcsák által sokat szídott céggel a friss szerződéskötés dátuma 2013 január 14.

 

A vágatlan felvétel ITT hallható, a kiszkriptelt teljes szöveg ITT olvasható. Érdemes végighallgatni, elolvasni. A vállalkozó, feltehetőleg Katona Károly és öccse Katona Zoltán, a HBF Kft tulajdonosa tökéletesen ismeri a fideszes  politikusi és  építőipari berkeket és a kettő találkozását, a bevett üzletmenetet -  ezt hívják Magyarországon találóan közbenszerzésnek. (a hangfelvételen hallható negyedik ember, akit a vállalkozó Bettiként emleget Füle Bernadett fideszes zuglói képviselő, akit Papcsák idén szintén eltávolíttatott a cég  felügyelő Bizottságából))

Szóba kerül a Ligetsor Bau kft, mely a hangfelvétel szerint  Pesti Imréhez tartozik, aki a Budapesti kormányhivatal és a fővárosi fidesz nagyhatalmú embere, akit sokan a fidesz hagyómiklósaként emlegetnek.  Szóba kerül Lázár János sőt még Orbán Viktor is.

Az alvállakozók ki nem fizetése miatt elhíresült óvodafelújítások bejárásán  együtt látható Mazsu Gergely úr,  akit  a polgármester egy éven át fedezett, és akinek 8,7 milliót adott távozása előtt. Fekete ingben Kosztolni úr a Ligetsorbau ügyvezetője, akinek elégedett mosolya érthető, hiszen Papcsák Cryslerjét vette meg véletlenül, bár Papcsák tagadta, hogy ismeri a vállalkozót. És aki a kalapot tartja Papcsák Ferenc polgármester.

mazsu_papcsak.jpg

Mazsu Gegely ahogy a vállakozó emlegeti, a "behajtó" zuglói karrierje alább olvasható. Hosszú, de tanulságos.

2010. november 18.

Dr. Papcsák Ferenc megválasztatja Mazsu Gergelyt, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt vezérigazgatójának. A képviselő-testületi ülésen a pályáztatás hiányát és az alkalmasságot firtató kérdésre azt válaszolja: „ez bizalmi állás.” Mazsu Gergely testvére, Mazsu Orsolya társtulajdonos Papcsák Ferenccel a Percarus kft-ben, mely a Polgári Zugló kampánykiadványt kiadta. Az édesapa, Mazsu János debreceni fideszes képviselő.

2010. december 15.

Mazsu Orsolya férje, Istók Ede a frissen létrehozott zuglói Eszközkezelő Kft.  igazgatói posztját kapja meg. (Fél évvel késöbb a kerület részvényeinek engedély nélküli eladásáért távozik posztjáról.)

2011 március 02.

 A Vagyonkezelő Zrt. Üzemi Tanácsa a polgármesternek és a képviselőtestületnek írt levelében sérelmezi a szabálytalan elbocsátásokat, politikai tisztogatásról beszél és figyelmeztet a szakmaiatlan, a belső szabályozást átlépő új vezetésre, külön felhívva a figyelmet a frissen kinevezett, a késöbbi un. Gyorsszolgálati divízió-vezető tevékenységére.

„Társaságunk átvilágításával kapcsolatban a Zuglói Zrt. kezelésében lévő ingatlanokon folyamatban lévő épület karbantartási feladatok ellenőrzésével a Vezérigazgató úr megbízta a „területileg illetékes”, Ebes-i székhelyű Titansystem Kft-t. Megbízási szerződése a fenti munkák ellátására vonatkozik, melyet a cég műszaki ellenőri végzettség hiányában végez. Gyakorlatilag, a fentieken túlmenően, Nagy Gyula Krisztián, a fenti Kft. ügyvezetője irányítja a Pétervárad utcai kirendeltség munkáját. „

2011. folyamatosan

A Vagyonkezelő dolgozóinak több mint felét elbocsátják, többek között az Üzemi Tanács és a szakszervezet vezetőjét és nem utolsó sorban a belső ellenőrt. A többiek megfélemlítetten dolgoznak.

2011 május 2.

A Vagyonkezelő Zrt. 2011 május 2-án gyorsított közbeszerzést ír ki 1,4 milliárd forint értékben „Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata tulajdonában ill. fenntartásában lévő épületeken végzendő építési, felújítási, szakipari, fenntartási munkák elvégzése a keretmegállapodás megkötésétől számított 36 hónapon keresztül szerződésenként 2 millió és 250 millió forint közötti értékben.”
A közbeszerzésen egyedül a HBF Kft indul és nyer is. A cég,  - mely e mellett párhuzamosan több a vagyonkezelő Zrt. által kiírt közbeszerzésen is elnyert -  újította fel Baktalórántháza központját, mely településnek 2002  2006 között dr. Papcsák Ferenc volt az országgyűlési képviselője.

A cég által nyáron végzett intézményi felújítások kapcsán rengeteg panasz érkezik a kerületi intézményektől.

2011 december 15.

A polgármester tájékoztatja a képviselő testületet, hogy a Vagyonkezelő vezérigazgatójának kifizetik a teljesítménybért.:

„a kitűzött teljesítménybér ügyében ő hozott döntést, mely elvileg és a szerződés szerint is kifizethető.”

Az ellenzék a teljesítménybérről csak a 2011-es beszámoló után akar dönteni.

2012. január 16.

A CC Audit Pénzügyi Tanácsadó Zrt által készített átvilágítás anyag összefoglalója a polgármester és a képviselők elé kerül. Az anyag a Vagyonkezelő Zrt-re nézve igen súlyos megállapításokat tartalmaz:

„ A társaság kompetenciái túlnyúlnak a jogszabály által megengedett lehetőségeken, mely önmagában súlyos pénzügyi többletigények teljesítését indukálja. A Zrt támogatási igénye hallatlanul nagy, teljesítése felülvizsgálatlan, működésében kontrollálatlan. Mintha a tulajdonosnak nem lenne kellő rálátása a Zrt tevékenységére, mely mellett a társaság beszámoltatása is alig történik meg, vagy talán a tulajdonosi akarat is hiányzik.”

2012 január 23.

A testületi ülésen a Jobbikos képviselő közérdekű kérdést tesz föl vezérigazgatónak adott teljesítménybér pontos nagyságát illetően.

Harrach Péter fideszes képviselő szerint „a Felügyelő Bizottság tárgyalt erről és  800.000.- Ft-ról volt szó, nem 8.000.000.- Ft-ról…” A képviselő nem kap választ.

Késöbb kiderül Mazsu Gergely vezérigazgató 8 millió 736 ezer forint teljesítménybérben részesült.

 

2012 január 23.

Az önkormányzat működésének átvilágításáról szóló napirendi pontot elnapolják. A  testületi ülésen idézek az anyagból és kérem, tárgyalják az előterjesztést a napirend fontosságát alátámasztva idézem „Kiemelten kockázatosnak tartjuk a ZV Zrt tevékenységét..” A polgármester megvonja a szót. A döntés az anyag tárgyalását a testület március 15-i határidővel megtárgyalja.

2012 március.

A Vagyonkezelő ZRt. Felügyelő Bizottsága - miután belső ellenőrzést nem tud elérni, - határozatot hoz külsős szakértők megbízásáról. A kijelölt szakértőkkel se a vezérigazgató se a polgármester nem köt szerződést. A polgármester a május 31-i testületi ülésen azt állítja, hogy a vizsgálat folyamatban van.

2012 május 14.

Máténé Virág Krisztina a Vagyonkezelő Zrt Felügyelő Bizottságának Fidesz-KDNP által delegált elnöke és ifj. Harrach Péter FB tag a Vagyonkezelő Zrt 2011-es éves jelentésének FB általi elfogadása előtt lemondanak FB tagságukról.  A politikus a hvg.hu-nak azt mondta:

„Zugló vagyonkezelő társasága a törvényben előírt kötelezettségeknek eleget tett. Az viszont igaz, hogy a szintén fb-tag fideszes képviselővel, Máténé Virág Krisztinával beruházásokkal és fejlesztésekkel kapcsolatban  kezdeményeztük külső szakértő bevonását.” Harrach Péter megjegyezte, lemondása miatt azt már nem tudja, hogy a szakértői vizsgálat eredménye mi lett.”

2012. július10.

A polgármester belső ellenőrzést rendel el a gyorsszolgálati divízió tevékenységére vonatkozóan.

2012. július 13.

A Vagyonkezelő Zrt újabb közbeszerzést ír ki a gyorsszolgálati tevékenységre 120 millió forint értékben, melyet ismét a HBF Kft. nyer.

2012. augusztus 2.

A belső ellenőr átadja a vezérigazgatónak az elkészült vizsgálati anyagot, de az igazgató azt írásban nem hajlandó átvenni.

2012. szeptember 4.

Az FB tagok határozatban kérik, hogy a vizsgálati anyagot megtekinthessék. A belső ellenőrzési anyag súlyos megállapításokat tartalmaz. Nem mellesleg visszatükrözi, alátámasztja a CC Audit átvilágítását.

2012. augusztus 31.

Mazsu Gergely jobb állásra hivatkozva lemond a Vezérigazgatói posztról. Mint mondta a válságmenedzselést elvégezte.

A kronológia alapján nyilvánvaló, a polgármester még akkor is legalább egy éven át védte, fedezte a vezérigazgatót, miközben már mindenhonnan, ellenzéktől, az Felügyelő Bizottságtól, itt lemondásokkal nyomatékosítva, a CC Audittól , Szebellédi úrtól, a fideszes képviselőktől, a hivataltól folyamatos vészjelzések jöttek.. Ez az éves késlekedés feltehetőleg sok-sok , akár százmilliós nagyságrendű kárt okozhatott a kerületnek. Mi

 

 

5 komment

Címkék: hűtlen kezelés hangfelvétel 100 millió Papcsák Ferenc Ferdinandy István Mazsu gergely Zuglói vagyongazdálkodási Zrt HBF Kft. Ligetsor Bau kft zuglói közbeszerzések

3%-os teljesülés. Likviditási problémák. Pénzt osztunk. Halasztunk.

2013.09.16. 10:27 varnai

900 milliós likviditási hiány, 100 milliós pénzosztás és fontos döntések további halogatása. Mondhatni a szokásos.Túl vagyunk a nyári szünet utáni első testületi ülésen.

Az ülést ismét reggel 9-kor kezdtük, indoklás nem hangzott el, csupán informálisan hivatkoztak Vidnyánszky Attila belépésére a Keresztény Értelmiségiek közé, mely lépést a testületből sokan szándékoznak megtekinteni. Remélhetőleg arra is rájöttek, hogy éjjel 10 órakor érdemi viták senkitől nem várhatóak el, bár igaz, ez soha nem is volt célja a testületi üléseknek. Délelőtt 10 felé Kovács Balázs, Ferdinandy és Rátonyi Flóra is befutott, Harrach Péter volt az egyetlen (igazolt) hiányzó.

Az előterjesztések ITT olvashatóak.

Megkaptuk a beszámolót az első féléves gazdálkodásról. Mint a könyvvizsgáló is megjegyezte, a felhalmozási célú bevételeknél a teljesülés csupán 3%! Íme, most következik be az, amit az ellenzék folyamatosan jelzett, miszerint teljesen irreális 4 milliárdnyi ingatlan eladást betervezni a költségvetésbe. A tavalyi kommunális adóhátralékból mintegy 130 milliót reméltek beszedni, a teljesülés 16 millió. Hasonlóan irreálisan túltervezett volt a reklám és pavilon bérbeadásból remélt 110 millió, - a teljesülés 18 millió. A kommunális adó kintlevőség beszedését az adóosztály, azaz Papcsák  láthatóan nem is erőlteti, mint mondta 5 év van rá...  Balek volt, aki befizette. Azaz a törvénytisztelő, a szabálykövető állampolgár. A kommunális adóról késöbb külön posztot írok. Abszurd szám volt az üresen álló lakások komfortosítására szánt 65 millió, melyből 22 lakást sikerült felújítani. Lakásonként 3 milla? Lehetséges, hogy mindegyikbe - kizárólag a társadalmi egyenlőség okán - a  papcsáki 4 csillagos szupertitkos magánvécét építenek?

3_o_mosdo1.jpg

Természetesen megszavazták a 80 milliónyi nyugdíjas pénzosztást is. (Az előterjesztés az előző posztban) Az MSZP rátromfolt, nem azt mondták, hogy ez simán közpénzből kampányolás és a kerület anyagi helyzetében nem megengedhető, illetve abszurd a jómódúakat és a szociálisan tényleg rászorulókat egyformán támogatni, hanem  - ahogy az országos politikában rezsi és ÁFA csökkentés ügyben is teszik - rálicitáltak.  Módosítójukban azt javasolták, minden nyugdíjas 10.000 forintot kapjon. Demagógiából ötös. Mit nekünk az a 250 millió?! Végül a teljes testület megszavazta az eredeti pénzszórósdit, én nem szavaztam.  Kíváncsi vagyok hány nyugdíjast sikerül becsapni,  lesz hálás a befizetett kommunális adója részbeni visszaadásáért. Az újszülöttek támogatását én is megszavaztam.


Mindeközben egy tájékoztatóból kiderült, hogy a kerület kötvényes két nagy beruházására, a Kövér Lajos utcába tervezett sportközpontra, illetve a tanuszodára félretett, lekötött  1.9 milliárdból 900 milliót a polgármester önhatalmúlag "felszabadított". (mint az oroszok a nagypapa karóráját)  E régóta szükséges és ígért beruházások megépítésére láthatóan még szándék sincs.

Az "átcsoportosításra" a 2013-as költségvetési rendelet szerint három ok lehet:

a)  az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető elemi csapás, és következményeinek elhárítása,

b)  a költségvetés végrehajtását veszélyeztető események, és

a)    a likviditás egyensúlyára kedvezőtlenül ható események.

Mivel az a) pont szerinti elemi csapás nem ért minket,-  már ha Papcsák polgármesteri tevékenységétől eltekintünk,-  marad az utolsó kettő.

Mindezek után, és miután a felhalmozási és adóbevételek ennyire nem teljesülnek, és miután pont az ilyen átmeneti likviditási problémákra kért a 800 milliós folyószámla keret is kimerült már,  és méretes lyuk tátong  a bevételi oldalon, azt állítani-  mint a polgármester a ATV híradóban tette, -  hogy a költségvetésben minden rendben van, sőt van osztogatni való pénz, nem más, mint színtiszta hazugság.

Szavaztak a Kft-vé alakított Cserepesház FelügyelőERDOS_PAPCSAKkicsi.jpg Bizottsági tagjairól. Az elnök ismét  a Vagyonkezelőből rekordsebességgel (máig ismeretlen okból) kirúgott, de egyéb (máig ismeretlen) képességekkel megáldhatott Erdős Réka lett. A testület négy FB tagot választott, majd a jegyző - furamód utólag - jelezte, hogy a törvény szerint csak három lehetséges. Papcsák közölte, hogy a napirendet lezárta, és lehetetlen újra megnyitni. Amúgy ő volt az egyetlen, aki a kDNP jelöltjénél tartózkodott. Annak, hogy a polgármester máig hálás a télapónak (és krampusznak) biztos jele, hogy a frissen kreált kerületgondnoki posztot a télapó kapta. Barabás Ferenc, aki főállásként a zugló Fidesz egyik oszlopos tagja, megélhetését immár a kerület biztosítja, mellékesen a Pénzügyi Bizottság fideszes külsős tagja is. A kerületgondnoki munkakörről, bérről, végzettségről, pályáztatás módjáról interpellációban kérdeztem a polgármestert. A  válaszról a következő ülésen szavaz a testület.

Két szobortervet is elvi támogatásukról biztosítottak. A bolgár kisebbségi önkormányzat a Bosnyák térre egy ivóutat ad, mely önmagában dicséretes, de sajnos a kompozíció, a kút mellett álldogáló megfáradt munkás és anyuka a szocialista realizmus tökéletes darabjaként tükrözi az újraéledő korszellemet.

ide

Terveznek egy mellszobrot állítani Pongrácz Gergely 56-os forradalmárról is. Kértem, próbáljanak művészetileg értékes, XXI. századi, izgalmas köztéri alkotásokat létrehozni. Láthatóan nem is értették, miről beszélek. Boldogult TV szerkesztő koromban készítettem egy rövidfilmet a budapesti szobrokról, pont erről szól:

Hosszabb vita alakult ki a kertészház, azaz a Nyereg felújítása kapcsán. Ez az a Városligeti műemlék épület, amit havi 100 ezer forintért adtunk bérbe 18  évre.  2011-ben feljelentést tettem hűtlen kezelés miatt, de mivel a törvényt úgy módosították, hogy csak a kárt elszenvedő tehet feljelentést, ezért az eljárást megszüntették. Végül a testület a polgármestertől a szerződés áttekintését kérte.

Engedélyezték az óvodai csoportok engedélyezett maximális létszámának túllépését. Eközben évek óta üresen áll a Dorozsmai utcai fővárostól visszakapott hatalmas óvoda épület.

Fejenként 1600 forintért úszhatnak a zuglói 4. osztályosok a BVSC-ben. Kovács-Csincsák képviselő jelezte, hogy ugyanezért a szolgáltatásért (oda-vissza szállítás, oktatás, kísérés) a XVI. kerületi uszodában csak 1400 forintot fizetnek...  miközben lepukkantsága okán a BVSC sokkal roszabb minőséget nyújt csak. Mi most így , rejtve támogatjuk a BVSC-t.

Mindeközben újra elhalasztották a megállapodás megkötését a BVSC-vel - ezt annó egyből az átvétel utánra

medence_1986.jpgKi állja a cechet?

az áprilisi  testületire ígérték. Az átadás-átvétel egyre csúszik, az átvételkor általunk jelzett kérdések, problémák  nyilvánvalóan feloldhatatlanok, a terület, az üzemeltetés közös az állammal,  a BVSC pénzt remél az egyesület működtetésére, a 156 milliós gáz tartozás kifizetésére,... mindeközben a BVSC fél éve tulajdonképp gazdátlan, - kíváncsi vagyok ez idő alatt milyen szerződések köttettek.

A Városgazdálkodási Zrt két saját tulajdonú épületét is értékesíteni kívánja, az egyik a ZÉK székháza, a Mexikói út 65a, egy kétszintes jó állapotú épület, mely jelenleg is irodaként  van bérbeadva,  egy rendezett nagy telken Herminamezőn,  becsült értéke 41 millió  - szerintem jelentősen alulértékelt. Van egy megérzésem, miszerint az épület (olcsón) eladása, a BVSC átvételének ZÉKes képviselő általi megszavazásának részbeni ára volt.

Szavaztunk az idei Zugló Díszpolgára, a Zugló Emlékérem és a Zugló sportjáért kitüntetettjeiről. Én Lett Miklós könyvtárost, helytörténészt, a Herminamező Polgári Köre egyik oszlopos tagját javasoltam, akit meg is szavaztak. Díszpolgár lett továbbá Bárány Béla atya, és Müller Péter író, illetve posztumusz Kézdy György színész.


Zárt ülésen még a gazdasági csődbe kergettek egy csomó kerületi kisvállalkozót, boltost, akiket irreálisan nagy, milliós közterület használati bírságokkal sújtottak.  A kerületi KKV szektort, miközben a szavakban a támogatásukról biztosítja őket a kormány tulajdonképp módszeresen lehetetleníti el a kerület. Az irreálisan magas bérleti díjak miatt bezárnak a boltok a Nagy Lajoson és még számtalan helyen.

1 komment

Címkék: költségvetés fürdőszoba ingatlan eladás testületi ülés babakötvény papcsák ferenc tanuszoda kommunális adó ZÉK BVSC zuglói óvodák zugló díszpolgára likviditási hiány közterület foglalás kötvényes beruházások nyugdíjasoktámogatása zuglói MSZP

A kommunális adó negyedét visszaadjuk ajándékként

2013.09.11. 17:04 varnai

Megkezdődött  a választási pénzosztás. Amit tavaly a lakosságtól kommunális adóként beszedtek, annak negyedét most karácsonyi ajándékként visszaadják.

25.000 nyugdíjast, ezer 18 évest és gyerekvállalót "ajándékozunk meg", - a választási pénzszórás 100 millióba fáj a kerületnek. És ez még csak a kezdet. Legtöbb nyugdíjas és család a 2011-es kommunális adóként befizetett saját ezreseit, azaz azok negyedét-felét kapja vissza.

Ajándékot kap továbbá minden 90 év fölötti szépkorú,  (Schmuckandor után szabadon)   és a másik "célcsoport" ki más, mint az épp választási korba érők, a 18 évesek, illetve harmadikként a friss anyukák, apukák. Mindösszesen 100 millió forinttal terheli meg a tavasszal még  1.4 milliárdos likviditási gonddal küzdő zuglói költségvetést Papcsák hamar kezdett választási kampánya.

A sima rendelet módosításba bújtatott  pénzszórás, a 123-705/2013 számú előterjesztés teljes terjedelmében itt található.

(Tárgy:    Javaslat a Képviselő-testület pénzbeli és természetbeni szociális ellátások szabályairól szóló 11/2010. (IV. 23.) önkormányzati rendelet módosítására  : ) Vajon mit keres a szociális ellátások között?

 A lényeg:

A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 26. §-a lehetőséget biztosít az Önkormányzat Képviselő-testülete számára, hogy a kötelező ellátásokon túl más támogatási formákat is megállapítson a település lakosai számára.

 

Ezzel a lehetőséggel és a Képviselő-testület által elfogadott „Zugló polgáraiért” cselekvési program alapján javaslom a karácsonyi támogatás, mint eseti természetbeni juttatás bevezetését az öregségi nyugdíjban részesülő 62. év feletti személyek részére, akik jövedelme nem haladja meg a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 700% át (199 500 Ft).

A karácsonyi támogatás összegét javaslom 3 000 Ft-ban meghatározni, amelyet Erzsébet-utalvány formájában kapnak meg jogosult személyek, december hónapban.   

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2013. január 1-jei állománystatisztikája szerint 29 998 fő részére folyósítanak kerületünkben öregségi nyugdíjat. Az öregségi nyugdíjból részülő személyek közül 62 év feletti és a ~ 200 000 Ft öregségi nyugdíjat meg nem haladó személyek száma ~ 25 500 fő.

 

A jogosultak körének és a megállapított támogatás mértékének figyelembevételével a karácsonyi támogatás bevezetéséhez becslés alapján 76 500 000 Ft költségvetési forrásra van szükség. A karácsonyi támogatás fedezetének biztosítása az általános tartalékról csoportosítható át.

Az idősek valamennyi tagjának az univerzalitás elvén, méltóságukat tiszteletben tartva nyújtjuk a támogatást.

Igen, jól látják, szinte minden nyugdíjasnak adunk, nem csak a tényleg rászorulóknak,  hisz a határ az öregségi nyugdíj 700%-a !, havi  200 ezer forint. Kap a villanegyedben élő kanáriszigeteken nyaraló, és kap a mindennapi túlélésért küzdő. Hisz mind szavaznak.  Megjegyzendő,  az Erzsébet utalványokat nyilván ajánlva adjuk fel és ez önmagában plusz 9 millió forint, míg az előterjesztés csak 1,5 millióval, a normál postai levél költségével számol.

Nagyobb összegen fogadnék, hogy a kísérő levélen feladóként, adakozóként név szerint a polgármester és nem az önkormányzat lesz feltüntetve. Tán még az is előfordulhat hogy - az első számú Vezetőt, a nagy levélküldőt utánozva, -  fotó is lesz a körzeti Kedves Vezetőről. Ha már a közpénzből készült privát fürdőszobája fotója szupertitkosított hadititok, azaz a jegyző szerint nem közérdekű adat.

papcsák - ház - közpénz.jpgNA most ezt szépen szétosztom, úgyis tőlük szedtem be adóként, talán akkor megválasztanak!

Továbbá ezentúl nemcsak a 100 éveseket, de a  90 és 95 éveseket is köszöntenénk, mely újabb polgármesteri nyugdíjas otthonos haknik százait tenné lehetővé. Ennek  költsége 2.5 millió forint.

A másik célcsoport a frissen szavazók, és a friss szülők.

Az előterjesztés ITT található. De mi köze mindennek a gyerekétkeztetési rendelethez, amibe beleszuszakolják? A lényeg:

 

A Képviselő-testület által elfogadott „Zugló polgáraiért” cselekvési program alapján javaslom a születési támogatás bevezetését a kerületben bejelentett és életvitelszerűen Zuglóban lakóhellyel rendelkező újszülöttek részére. A megalkotandó rendeletben szabályozott ellátással szeretnénk segítséget nyújtani a gyermeket saját háztartásában gondozó törvényes képviselőnek a gyermek születésekor, abban az esetben, ha a szülők valamelyike legalább egy éve megszakítás nélkül Budapest XIV. kerületben bejelentett lakóhellyel rendelkezik kerületünkben, a gyermek születését  megelőzően.

 A kerületi lakóhellyel rendelkező újszülöttek száma a 2012. évben 1 084 fő volt (forrás: KEK KH). Az előző évi statisztikai adatokat is figyelembe véve évenként várhatóan ~ 1 080 fő a zuglói lakóhellyel született újszülöttek száma. A jogosultak körének és a megállapítható támogatás mértékének (20 000 Ft/gyermek) figyelembevételével az újszülött támogatás bevezetésének forrásigénye ~ 22 millió Ft.

A forrás a „Zugló Polgáraiért” cselekvési program 8419081Ö/1006-592122/T/1051341 elnevezésű céltartalékon rendelkezésre áll.

A 18. életévüket betöltött fiatalok köszöntése a nagykorúvá váló fiatalok életfordulójához kapcsolódik. A köszöntéssel az önkormányzat kifejezi a kerületben élő fiatalok megbecsülését, a kerülethez való kötődést. A felnőtté válók esetében fontos az önjogúság és felelősségvállalás elismerése. Önkormányzatunk a köszöntéssel erősíteni kívánja a fiataloknak a kerületünkhöz, a lakóhelyhez való kötödését, a lokálpatriotizmusát.

A 18. életévét a 2013. évben 841 zuglói lakóhellyel rendelkező fiatal tölti be (forrás: KEK KH).  A felnőtté váló fiatalok köszöntése ajándékcsomaggal történik. A célcsoport számát, és az ajándékcsomag értékét (2 000 Ft) figyelembe véve összesen ~ 1 700 ezer  Ft forrás biztosítására van szükség, amely a „Zugló Polgáraiért” cselekvési program 8419081Ö/1006-592122/T/1051341 elnevezésű céltartalékon áll rendelkezésre.

Felhívnám a figyelmet a freudi elszólásszerű célcsoport szóra.Vajon mit kapnak, Skiccpál aláirású Alaptörvényt és a hozzá járó pótlapokat? Zugló lexikont? Ennek speciel lenne értelme. Lesz benne kinyitható, egész alakos, kamaszlány szoba falára ragasztható Papcsák poszter?

.

Megjegyzem, mivel a kerületi költségvetés szempontjából az összeg jelentéktelen, megtehették volna ezt akár a ciklus kezdetekor is, már persze ha akkor érdekelte volna a polgármestert a kerületi kisgyerekesek helyzete.  Mindenképp hasznosabb lett volna és bőven kitelt volna a tanácsadó szerződések 80 milliós, az évi 43 millióba kerülő újonnan kreált FB helyek,  vagy a Magyar Hírlap Magyar Nemzett, Demokrata és Heti Válasz előfizetések, fizetett cikkek és remitenda terítések sok tízmilliós árából.

Amúgy az újszülöttek támogatása önmagában természetesen támogatandó, több, Zuglónál jóval szegényebb önkormányzat hosszú évek óta  ennél (négy csomag pelenka ára) jóval nagyobb mértékben támogatja a gyerekvállalókat.  Mint nem oly rég a projektbe vágó apuka tudom, hogy egy basic starter kit ára (babakocsi, hordozó,rácsos ágy, pelenkázó, rugdalózók és egyebek,orrszívó, gyerekkád, egyéb kellékek) a 250.000Ft körül van, - már feltéve, ha mindenből a legolcsóbbat vesszük és a szülési baksist sem számoljuk.

Tudni kell, a Zuglói Önkormányzat 2013-ban sem talált olajat a Herminamezőn, a kerület költségvetése semmiképp nem lett rózsásabb, mint tavaly vagy tavaly előtt, folyamatosak az ingatlan eladások, sőt a mindenható állam a helyi adóink jó részét ölelő kebléhez vonta. Nyilvánvaló, az egész 100 milliós pénzköltősdit, ajándékozósdit a Papcsák számára ijesztően közeledő végítélet / választás motiválja. 

Feltehetőleg épp ezért nem volt véletlen, hogy a hétfőn ülésező Pénzügyi Bizottság a fideszes képviselők távolmaradása miatt határozat képtelen volt.

Szólj hozzá!

Évnyitók - polgármester nélkül

2013.09.03. 11:14 varnai

Ünnepélyes tanévnyitót tartottak pénteken az önkormányzat épületében.  Bár a meghívót a polgármester írta alá, a Szeretem Zuglót polgármesternek nem sikerült megtisztelnie a kerületi  iskolák és óvodák igazgatóit megjelenésével, - annak ellenére, hogy az oktatási területet közvetlenül a saját hatáskörébe vonta. Megjegyzem, már tavaly év végén sem sikerült megtisztelnie őket.

Mindenesetre a tanév beindításának őrületét otthagyva felsorakozott az összes igazgató, a gimnázium igazgatók kivételével mind hölgyek. A képviselők közül Bátki és Gyügyei urat láttam megjelenni.

Rozgonyi alpolgármester beszédmondásban a szokásos formáját hozta, minden nagyon szép, minden natyon jó,  az intézményi felújítások remekül állnak.  Az igazgatók meg  csak néztek egymásra, meg sandítottak a mennyezetre, mikor szakad ránk.

A Klebersberg helyi vezetője a megszokott fehér kosztümös örök mosollyal az arcán most elmondta a beiskolázási káoszban sokáig titkolt számokat. Végül négy helyen indítottak csak új osztályt, azt viszont elfelejtette megemlíteni, hogy mindenhol 32 főre kellett emelni az elsős induló osztályok létszámát. A eredetileg engedélyezett és még sikeresen tanítható létszám 28 fő. Ennyit a sokszor proklamált minőségi oktatásról. Az év diákja és pedagógusa díjakat azért átadtuk.

A Városgazdálkodási Zrt igazgató-helyettese Réti úr megmutatta, hány helyen végeztek felújítást. Jó lenne látni egy excel táblát -  ha jól tudom megint sikerült meghívásosra csinálni az összes közbeszerzést... és hetekig húzni a hivatali útvesztőkben a szerződés aláírásokat, ezzel a munkaterület átadásokat.  Értesüléseim szerint a bölcsődékben sok helyütt inkább visszamondták a felújítást, mert már csak szeptemberben kezdték volna. De például a Munkácsy Mihályban is csak most akarnak belekezdeni a tornaterem felcsiszolásába.

Kérdéseket feltenni, panaszokat elmondani, javaslatot tenni, pl. a fenntartó átadás,  munkamegosztás, pótlékok bér változás, felújítások, státusz elvonások és egyéb forró ügyekben  nyilvánosan nem lehetett.  Még a végén nem csak egyirányú tájékoztatás, direktíva kiadás, hanem párbeszéd, információcsere alakult volna ki. Az intézmény felújításokat bonyolító alkalmazottakat később a svédasztalos trakta közben egyénileg meg lehetett keresni, volt is sorban állás, panasz sorolás.

------------------------------------------

Hétfőn betagozódva az iskolák felé igyekvő ünneplős iskolások, táskát cipelő szülők folyamába én is évnyitóra mentem a régi iskolámba, a Lisztbe.  Nem csak én, de ide járt az anyukám is 1948-tól '51-ig, és talán a fiam is ide fog járni. A múlt heti felújítás állásához képest a különbség megdöbbentő volt, iszonyat mennyiségű munkát, takarítást végezhettek el a hét végén. A takarítónők szegények reggel fél nyolckor holtfáradt arccal még a folyosói székeket törölgették. Láthatóan sem ők, az igazgatónő, sem a tanári kar nem aludt az elmúlt napokban. Ahhoz képest, hogy ők szenvedték meg, próbálták helyrehozni, hogy a hivatalban egy hónapot csúsztak a szerződés aláírással, a munka elkezdésével - ehhez képest senki nem tolta ide a képét az önkormányzattól. A körzetes képviselő, Rátonyi Flóra nem volt látható. Mint kiderült még sosem járt iskolai rendezvényen, miközben őt delegálta a testület az iskolaszékbe is bár még egyszer sem vett rajta részt. Kétségkívül az okmányirodai büfé megszerzése, üzemeltetése ennél profitábilisabb időtöltés.

Mindazonáltal bevezető műkő út még hiányzott, ( jobb mintha összecsapták volna, és reméljük mást nem csaptak össze) minden építőanyagot bedózeroltak az udvar egy sarkába. A frissen, parkoló minőségben leaszfaltozott udvar egy kissé meghökkentette a szülői minőségben megjelent kerületi főépítészt is, a tervekben nem erről volt szó, nem is ilyen aszfalt való egy sportpályára, még megpróbálok elintézni egy műanyag burkolatot.

Kissé döcögve, de beindult a himnusz is, ( a Farkas Imre Úttörőcsapat, Vigyázz! elmaradt, a zászló dobszavas behozatalára sem kért engedélyt az úttörőpajtásnak öltözött igazgató-helyettes és a Kindzierszky sem ájult el... ezek a '70-es évek rituáléjának kötelező elemei voltak : ) A suli világossárga homlokzata, tégla díszei, gyönyörű kőfaragásai most látszottak először - az én emlékeimben a suli irgalmatlan nagy kormosfekete monstrumként élt.

----------------------------------

A Városligeti Kéttannyelvűben országos csinadratta volt, a sulikba delegált rendőrökről tartottak sajtótájékoztatót az országos rendőrfőkapitány-helyettes, oldalán Kardos Pállal, a Kerületőrség és Polgárőrség vezetőjével. Ennyi rendőrt csak komoly bűneseteknél látni fontoskodni...  Remélem akkor is látni majd legalább egy rendőrt, amikor a messzi földről érkező luxusautós szülők másodikként parkolva reggel fél nyolctól negyed kilencig eldugaszolják az egész Hermina utat, megbénítva a troli közlekedést is, mert csemetéiket közvetlenül a bejáratig akarják fuvarozni.

---------------------------------

Az önkormányzat hivatalos évnyitóját a Telekiben tartották. A polgármester itt sem jelent meg, a képviselők közül Tildy és Bihary urak ( kéményseprő frakció) illetve Bátki úr jelent meg. Rozgonyi alpolgármester a gyerekkoráról beszélt, és  életre szóló bölcs tanácsokkal látta el a diákokat, (Ferdinandy hatástalanított alpolgármester mimikája eközben elég sok mindent elárult) A KLIK vezetője a szokásos fehér kosztümben karcsún mosolyogva beszédébe ágyazva remek idézeteket mondott. Az egyik diáklány viszont olyan népdaléneket levágott, hogy az öreg gesztenyefákon leső rigók is elhallgattak, míg az utána jövő néptáncosok kiverték a port a színpadból, a végén a kalaplerúgásért külön pontot adtam : )

A tavaly fura körülmények között kinevezett igazgató elmondta mit végzett eddig, az új arculathoz tartozó halványlila nyakkendőből még Rozgonyi alpolgármester is kapott,  és milyen új tervei vannak, illetve bemutatta a tanári kar új tagjait. Tavaly lendületből rúgta ki az egyik igen népszerű igazgató-helyettest, a másik magától távozott, illetve több tanár is elment a suliból. Az általa erőltetett, a tanári kar ellenkezését kiváltó igazgató-helyettesről elismerte, hogy nem vált be és nyugdíjba küldte, de a tanári kar szerint az újonnan kinevezett helyettesek sem a legalkalmasabbak. Hiába, nem lehet egyszerű harmincévesen minden vezetői gyakorlat nélkül idegen terepen személyzeti politikát folytatni. A hangulat a tanáriban még nem javult.

A múlt héten megszavazott tanári életpályamodelles béremeléssel  igen sok gimnáziumi tanár nem jár jól,  a Telekiből ráadásul még elvettek státuszokat is, pl. a szabadidő szerezőit. A régen ígért felújítások csúsznak, de még az apró karbantartások is elvesznek a fenntartó és a Vagyonkezelő süket fülei között.  Feltehetően az igazgató úr nem ezt  várta a NER-től. A suli homlokzata évek óta omlik, baleset veszélyes, simán bérbe adható lenne egy világháborús film forgatásához. Szorgalmazásomra a protokoll után gyorsan számba vettük a problémákat, mit kéne megcsináltatni, Rozgonyi alpolgármester ígéretet tett a gyűrű rögzítésére... A felmenő rendszerben egyre több osztályban bevezetett mindennapos testnevelés megoldása láthatóan minden suliban lehetetlen feladat.  Bár  évek óta üresen áll a konyha, mely tornaszobának alkalmas lenne, és mind a kéttannyelvű, mind a Teleki szeretné, az igazságosság jegyében nem kezdünk vele semmit.

---------------------------------------------------------------

A sulik most országszerte szimultánban küzdenek az új köznevelési törvénnyel, a 4 óráig iskolába kényszerített diákok elhelyezésével,  zeneórák áthelyezésével, értelmes foglalkozások kiagyalásával,  az órarendek ehhez igazításával, a szülők meg fizethetnek be ebédre, de az sem lesz egyszerű, mert az iskolai ebédlők nemigazán alkalmasak közel az össes gyerek megebédeltetésére...  majd ír mindenki kikérőt, és minden megy,  ahogy eddig. Kezdődik a hit és erkölcstan oktatás, ehhez is plusz termek kellenek, miközben fel alá futkosnak  folyosón a mindennapos testneveléses a tornaterembe nem férő osztályok. A tanárok meg október végéig izgulnak, a 6o%-os béremelés minusz az eddig kapott túlóra pótlékok végül összességében mennyi fizetés emelést hoznak. Láttunk már rendezettebb káoszt is.

Szólj hozzá!

Címkék: Címkék

süti beállítások módosítása