HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

érdemeinek elismerése mellett...

2012.09.11. 14:52 varnai

A Zuglói Vagyonkezelőben a 2012. március 20-i   FB határozatok ellenére elmaradt a tavalyi felújítások külső szakértő általi megvizsgálása vagy legalábbis az FB elé ilyen megbízás,  elkészült jelentés nem került.  Az FB elnökének szeptember elsején ezért az alábbi levelet küldtem.

Tisztelt FB elnök úr, kedves Balázs,

Az előző FB ülések jegyzőkönyvét tanulmányozva kiderült, hogy a vagyonkezelő Zrt Felügyelő Bizottsága március 20-i ülésén határozatot  hozott független, külső szakértők megbízásáról, feladatukul szabva  a 2010-es önkormányzati intézményi felújítások vizsgálatát. A szakértői megbízások ügye felmerült az előző FB ülésen is, de konkrét válasz akkor nem érkezett.
Kérdésem, 

  1. Mikor, ki lett és milyen feltételekkel  megbízva?
  2. Milyen vizsgálati eredmény született, és ez hol megismerhető?
  3. Ki a felelős a szakértők megbízásáért, az FB döntéseinek végrehajtásáért?
  4. Ha nem került sor a megbízásokra, akkor miért nem?
  5. Lehetséges-e hogy a Vagyonkezelő Zrt  vezérigazgatója nem hajtja végre az  Felügyelő Bizottság egy határozatát?

Válaszod várva,
Várnai László FB tag

Eközben az események  kissé felgyorsultak, a Zrt vezetője augusztus végén benyújtotta lemondását. Lemondását ez az elmaszatolt vizsgálat csak áttételesen okozta.

A legfrissebb Zuglói Lapok ekként ír (8. oldalán kis keretes hírben eldugva),   " a balliberális vezetés által okozott problémákat megoldotta, rendezte, ezért jobb  ajánlatot kapott és távozik posztjáról".
Na ja. Érdemei elismerése mellett...  nemrég  majd 9 milliós jutalomban részesülve angolosan távozik. Azért remélem nem lesz ilyen egyszerű.

mazsu.jpg


Nem tudom hogy korunk hőse,  tanúja milyen visszautasíthatatlan ajánlatot kaphatott, hiszen a Fővárosi Kéményseprő Vállalatot már Kovács Balázs ex alpolgármester vezeti, talán uszoda, talán vidámparki igazgatói állás, vagy maga a narancskutató intézet kereste meg? Félő, valami bentlakásos hely néz ki neki, hiszen a Gyorsszolgálati tevékenységet vizsgáló belső ellenőrzési jelentés mely a kanócot  a "tehetséges" protezsált alatt végül meggyújtotta igen súlyos megállapításokat tett. A jelentés  már aug 2-án elkészült, de a vezérigazgató nem volt hajlandó aláírással átvenni és mostanra járt le az észrevételezési határidő.

A hivatalos, és a polgármester által a testületi ülésen elmondott verzió szerint a vezérigazgató távozása és a belső ellenőri jelentés között természetesen semmiféle összefüggés nincs.

Azért összefüggés nélküli háttérként elmondom a 2011 tavaszán az SZMSZ-ben máig nem létező  Gyorsszolgálati Divízió élére Mazsu Gergely vezérigazgató egy debreceni (ebesi) haverját, Nagy Gyula Krisztiánt nevezte ki.
Nem mellesleg  az üzemi tanács 2011 márciusi levele szinte előre megjósolta a bekövetkező történéseket.
 

A  negyven oldalas jelentésből csak egy-két gondolat ragadt meg a fejemben

------------------------------------------------

-----------------------------------------------------

-----------------------------------------------------
Itt pár sorban eddig a jelentés összefoglalása állt.

A blogposzt megjelenését követően a Zuglói vagyonkezelő Zrt-től az FB tagok a következő figyelmeztető levelet kapták:

"Felhívom a Tisztelt FB tagok figyelmét a megküldött vizsgálati jelentésre vonatkozóan az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló 2011. évi CXII. törvény 27. § (5) bekezdésében foglaltak betartására. „A közfeladatot ellátó szerv feladat és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányulón eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános. Ezen adatok megismerését – az adat megismeréséhez és a megismerhetőség kizárásához fűződő közérdek súlyának mérlegelésével – az azt kezelő szerv vezetője engedélyezheti”.

Kérem, hogy ha bármelyikük ezen rendelkezéssel ellentétesen cselekedett, azt azonnal vonja vissza, illetve a jövőben tartózkodjon a üzleti titok közzétételétől."

 

NO COMMENT - azaz mégis. Az új, már a Fideszes többség által hozott törvény alkalmat ad arra, hogy a közpénzeket kezelő cégekben történő visszáságokat ezentúl eltitkolják, merthogy hogy hiába közpénzt kap az ott dolgozó, a munkájáról az adófizetők nem kaphatnak immár objektív képet, az ott folyó munkába nem láthatnak bele. Az persze oké, hogy a szintén közpénzből megjelenő közmédia, ez esetben a kerületi újság egyoldalúan, a valóságot elferdítve tájékoztat... az objektív tényfeltárást, tájékoztatást meg sem kisérli, sőt ma már helyt sem ad az ellenzéki képviselők véleményének.

----------------------------------

 --------------------------------

-----------------------------------

----------------------------------



Hát ilyen lett az új igazgató, Mazsu Gergely  sikeres válságmenedzselésével  átalakított, dolgozóinak felét kirúgó (másik felét megfélemlítő)  és újakat felvevő  Zuglói vagyonkezelő Zrt.


A következő, szeptember 18-i  FB ülésre határozati javaslatot nyújtok be.:

Mint Felügyelő Bizottság  testületileg tegyünk feljelentést hanyag kezelés, hivatali hatalommal történő visszaélés ügyében, továbbá kezdeményezzünk vagyonosodási vizsgálatot a vezérigazgató és a divízió vezetője ellen,  vizsgálják meg a (közbeszerzésen egyedül induló és a baktalórántházi önkormányzat épületét  is felújító) HBF kft számláit, a háttér pénzmozgásokat, az esetleges személyi és céges összefonódásokat.
Ha nem teszi meg az FB, a tulajdonos polgármester, akkor megteszem én.

A mostani vizsgálatra a polgármester adott utasítást  ezért elismerés jár - azaz  járhatna. A dolgot sajnos árnyalja, hogy a vizsgálat elrendelése igen megkésve történt, hisz  már a tavaly nyári felújítások  után megindult a panaszáradat, az összes önkormányzati képviselő, a jegyző és az összes intézményvezető egy éven át panaszkodott illetve a Felügyelő Bizottság határozatot is hozott, (lásd  fentebb)  és ezt bizony a polgármesternek mint Tulajdonosnak végre kellett volna hajtania vagy hajtatnia, de ez ügyben semmit nem tett .

     Papcsák Ferenc  az utolsó pillanat után ismerte fel, hogy  tovább már végképp nem  védhető a feltehetőleg a GT szerint is büntethető ügyekbe belesodródó, a szabályos működés látszatát is fenntartani képtelen, a   kerületben lassan közellenséggé váló, és már láthatóan az igazmondással is hadilábon álló vezérigazgató. A polgármester ügyes politikus módjára a mára nem kívánatossá vált csatlóst feláldozta,  a protezsált kezét elengedte és utat engedett a józan észnek. (hasonlóan cselekedett amikor Istók Ede a szépreményű Eszközkezelő vezérigazgatója, és Mező István a kis ideig nagyhatalmú jogi tanácsadó tűnt el a süllyesztőben -azaz került a fővároshoz az alpolgármesterhez hasonlóan )

Az elmúlt két év dúlásáért ennek ellenére a politikai, vezetői felelőssége nem elhanyagolható. Hiszen amikor az ifjú titánt kinevezte és én a testületi ülésen rámutattam, hogy a kinevezni szándékozott láthatóan nem rendelkezik az álláshoz kellő szakértelemmel és gyakorlati tapasztalattal és kértem pályázat útján keressünk alkalmas embert. A polgármester egyetlen indoka ez  volt::  ez bizalmi állás.   Erre a bizalomra ráment két év és ki tudja mennyi közpénz.  

Mára láthatóan a polgármester által hozott fentebb említett összes bizalmi emberről kiderült, hogy szakmailag alkalmatlanok voltak,  sőt mintha a morális problémák is közös tulajdonságként jellemeznék őket.

komment

Címkék: Címkék

süti beállítások módosítása