HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

TILTAKOZZ velünk április 12-én!

2012.04.06. 12:22 varnai

 Mint alább látható a papcsáki kerületvezetés döntései röpke másfél év alatt csak kierőltették az ellenzéki pártok közös fellépését. Az alábbi szórólapból 60000 darab kerül terítésre a napokban Zuglóban. A petíciót este 6 órakor adjuk át, már persze, ha lesz aki átveszi.

Tiltakozunk a Papcsák Ferenc vezette fideszes önkormányzat felháborító döntései ellen:

 

 - a kommunális adó kivetése

 - a Hermina úti szakrendelő bezárása

 - a bölcsődei térítési díj bevezetése ellen!

 

Elegünk van:  a szociális érzéketlenségből

                       a felesleges pénzszórásból

                       a lakosság kifosztásából!

 

Ezek voltak a választási ígéretek?

 

Tiltakozzunk együtt!

 

Április 12-én, csütörtökön 17 órakor a Bosnyák téren

 

Beszédet mondanak: Tétényi Éve, Esztergom független polgármestere

Zuglói lakosok, szülők, nyugdíjasok, adófizetők.

 

Utána tiltakozó petíció átadása a polgármesteri hivatalnál.

 

Csak együtt akadályozhatjuk meg az elhibázott döntéseket!

 

-------  LMP MSZP Szolidaritás ZÉK DK  ----------------

 

PETÍCIÓ

Mi, zuglói lakosok tiltakozunk a polgármesternek, a kerület vezetésének rossz, Zuglónak ártó döntései ellen.

 

Tiltakozunk a kommunális adó ellen!

A kommunális és építményadó kivetése újabb terhet rak a zuglóiak nyakába. Ha az önkormányzat jól gazdálkodna, nem költene fölösleges kiadásokra, az adóra nem lenne szükség. Jellemzően dr. Papcsák Ferenc 2010-ben még az építményadó megszüntetésével kampányolt.

 Tiltakozunk a Hermina út szakrendelő megszüntetése ellen!

A Hermina úti rendelő megszüntetése hosszú, fárasztó utazásokra kényszeríti majd a rendelőbe járó, többségében idős embereket. De a rossz döntés nem csak őket fogja sújtani. Az Örs Vezér téri rendelő már most is túlzsúfolt, képtelen lesz a kerület teljes lakosságát ellátni, a várakozási idők, a várólisták az elviselhetetlenségig fognak növekedni, az ellátás minősége csökkenni fog.

 Tiltakozunk a szociális érzéketlenség ellen!

A dr. Papcsák Ferenc vezette önkormányzat az elmúlt évben jelentősen csökkentette a szociális segélyekre fordítható összeget. Ezzel párhuzamosan  a Vagyonkezelőben megszüntették az önkormányzati bérlakásban élők részletfizetési lehetőségét. A 8 napos  lakásbérleti szerződés-felmondások miatt sok száz család kerülhet utcára.

Tiltakozunk az arrogáns, Zuglót nem ismerő, lakosságát semmibevevő polgármester ellen!

A kerületet nem ismerő polgármester debreceni ismerőseit, rokonokat nevezett ki bizalmi posztokra. A polgármester magához vont minden jogkört, ma egyszemélyben dönt akár milliárdos  közbeszerzésekről. A Vagyonkezelő, a Polgármesteri Hivatal elzárkózik a lakosság elől - a kerület gazdálkodása átláthatatlanabb mint valaha. A hozzá nem értést dölyfösséggel és  térátnevezésekkel súlyosbítják.

 Tiltakozunk a kerület kifosztása ellen!

Miközben a kerület lakosságát újabb adókkal sújtják, az óvodák, iskolák költségvetését az ellehetetlenítésig csökkentik, dzsentri módra folyik a költekezés: operettgálára, Zugló Borára, Nemzeti Vágtára mennek el milliók. 225 milliót költenek médiaszolgáltatásra, tízmilliókat jobboldali napi és hetilapokban önmaguk népszerűsítésére.

Elég volt!

                                                                                 

4 komment

Megvették

2012.04.02. 10:46 varnai


A Márc 29-i testületi ülés előtt még egy gyors Tulajdonosi Bizottsági ülésen bár nem érveltek mellette összeszorított foggal megszavazták a csíkszeredai 20 milliós ingatlan megvásárlását. Tildy kiépviselő kikérte magának, amikor én figyelmeztettem őket, hogy Gál György és Hunvald sorsára juthatnak.


Vitéz Markó  a jobbikos képviselő örömét fejezte ki, hogy Erdély egy darabja visszakerül hozzánk, a folyosón a Jobbikos bizottsági tag, Ludas Matyás (becsszó ez a neve) felvilágosította, hogy ez nem erről szól,  itt valaki igen jól jár. Megindult az információszerzés a ház tulajdonosát, a feltételezett politikai sőt gyaníthatóan baráti kapcsolatokat illetően.

A testületi egy igen fontos bejelentéssel kezdődött, a polgármester bejelentette, hogy Máténé Virág Krisztina lemondott a a Vagyonkezelő Felügyelő Bizottsági elnöki és tagsági tisztségéről. Indoklás nem volt, de nyilván senki sem hagy ott jókedvében havi 200e Ft-ot -ehhez komoly ok kell.  Feltehetőleg az okok közé tartozik, hogy többszöri kérésre sem kapnak információt, több FB ülés volt határozatképtelen, a Vagyonkezelő tulajdonképp negligálja a felügyelő bizottságot.
A héten kikérem a memókat, a jegyzőkönyveket, határozatikat. Remélem van szó szerinti vagy hangfelvétel. Ott sok minden kiderülhet.

Prezentálták az átvilágítást. A polginak két hónapja van az intézkedések kidolgozására. Többször hangsúlyozták a megállapítások 2008-9-10 évekről szólnak, azóta már minden jobban megy.... : ) Nohiszen.

17 millát adunk az olimpiára induló Zuglóhoz kötődő, pl. itteni egyesülethez tartozó kb. kéttucatnyi sportolóknak. Miközben épp most mondta ki az átvilágítás, hogy  elszórják nem kötelező feladatokra a pénzt.

Ellenben nem adunk pénzt a Szt István gimi felújítására, hiába volt évek óta betervezve. Me' hát minek ha ezentúl az államé lesz!  Ja, hogy attól az épületet még nem viszi magával az állam, és ugyanúgy a helyi gyerekek járnak bele....az nem számít. Máris látni, milyen károkat okoz - és hasonló döntéseket hoznak számos önkoriban  -   az iskolák tervezett államosítása.


A kritikák hatására megrettentek és  jelentősen felpuhították a Kommunális adót. A sávhatárok 40nm-ről 60-ra, és 80 nm-ről  - ahogy akkor javasoltam - 120 nm-re változtak.
A nyugdíjasok 30% helyett 50% kedvezményt kapnak és nem fizetnek sem a rokkantak sem a munkanélküliek.
A beszedni tervezett 700 millió (ami eleve lehetelten hisz nincs 100 %-os beszedés) helyett most kb. 420 milliót terveznek. A kivetés eddig költsége 80 millió. A tulajdonlapok földhivatali kikérésére nincs beállítva összeg. Lassan már nincs értelme az egésznek, de a lakossági felháborodás szerintem már nem gyógyítható.
A 2012-es költségvetést tehát már most módosítani kell, hisz az 700 milliós bevétellel számol.

Érvénytelenítették a Trianon szobor pályázatot. A Budapest galéria szakértői vitriolos tollal elemezték a pályázatokat. Majd kiküldöm , érdemes elolvasni a sok kettős keresztes koronás vérgőzős drámai kőrepedéses patetikus idézetekkel vésett agymenést. Markó úr  több önkormányzati pénzt akart, a képviselők ezt nem támogatták. Akinek ez az emlékmű fontos, az adakozzon ha nagyot akar álmodni. Eddig 3000 forint jött be közadakozásból.

Tisza István szobrot állítanak a Róna Thököly sarkára, cserébe rendbe teszik az évek óta elhanyagolt teret.

A Vagyonkezelő ezentúl sikerdíjért is dolgozik. Brávó, miután az átvilágítás szerint leginkább meg kéne szüntetni. Egy éves szerződést akartak kötni, javaslatomra és meghökkentő módon Kovács Balázs támogatásával befogadták, hogy csak 4 hónapra kössünk szerződést.

Papcsák polgármester előterjesztésére a képviselők ezentúl csak 20.000 forintig telefonálhatnának az önkori cechjére. Az indoklás: a takarékoskodás mindenkire vonatkozik,  és van aki sokkal többet költ, sőt mi több, van aki parkolásra költi.  Na erre már felélénkültek az eddig szunyókáló városatyák. A pénzünk, no...!  Papcsák egyből 25e ft-ra módosított, de végül is elnapolták. Megjegyzem, a testületből én vagyok az egyetlen, aki  a telefonom cechjét magam állom és nem az önkorival fizettetem ki. Látni kell, a képviselők önkoritól kapott keresete nettó a 300e Ft és 100 ezer forint között, - a hűség és a lojalitás egyenesarányú mutatójaként -   széles sávon mozog. Aki a minimál körül van, azaz semelyik FB-be nem tették bele, viszont komolyan veszi a munkáját, sok lakossal van kapcsolata, annak simán 10-15 ezres számlája keletkezhet a képviselői munkával összefüggésben. A polgármester havi 6 milliós jövedelmével könnyen beszél takarékoskodásról. nem mellesleg polgármesterként kb. 200e ft-nyi költségtérítést kap, mellyel egyáltalán nem kell elszámolnia.

Valamelyest megemelték a bölcsödei étkezési térítési díjat. Jogos. Hosszú évek óta nem változott. A Bölcsödei térítési díjat úgy tűnik nem merik bevezetni.

Ja, és kiléptünk az Intelligens Társadalomért Országos szövetségből. Ez mint felszólalásomban elmondtam tulajdonképp logikus lépés az önkormányzat elmúlt évi döntései után. : )

5 komment

süti beállítások módosítása