HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

70 előterjesztés - hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárások

2012.12.03. 08:11 varnai

A nov. 29-i nap hosszúnak ígérkezett. A 8 órás kezdésű testületi ülésen hetven napirendi pontot, köztük sok fajsúlyosat "tárgyaltunk"  - ezen a linken elolvashatóak. Azaz ha belegondolok kormánypárti sima képviselői hozzászólásra alig került sor, módosítóval, kritikai gondolattal csak Kovács Balázs élt.  A zsinagógára adott  - azaz nem adott - pénzen kívül egységesen, tömbben szavaztak.

Este még letudták az éves közmeghallgatást is. Az ülés levezetése után a 3 órás lakossági show-t a polgármester, az emberi teljesítőképesség határán egyensúlyozva, már teljesen szétesve haknizta végig. Hogy az alábbi szlogennel éljek: Zugló ennél többet érdemel.

A nap a demokratikus ellenzék a polgármester- és intézkedései elleni tiltakozó demonstrációval kezdődött. Szerencsés lett volna, ha van egy szónok, aki elmondja, miért is tiltakoznak. Így csak kitekerték, álldogáltak, összetekerték, majd balra el. Hmm, hogy is írjam, nem hiszem, hogy álmatlan éjszakákat okoztunk nekik. Ráadásul a kormánypárti széksorok mint a fotó is mutatja, még elég foghíjasok voltak így félórával a kezdés után.

2012_nov29demonstracio_0961net_2.jpg

Bemutatkozott az új rendőrkapitány, 6 évig a Szovjetunióban  tanult,  - na ezután merjen valaki a kerületben komcsizni! - majd izé… egy BM háttérintézményben dolgozott... aztán az iskolát vezette,  utcás, közterületes sosem volt, mezei rendőrkapitányságon sosem dolgozott...  de lássuk mit tesz, bizalmunk az övé.

A 70 előterjesztés.15 centi magas papírhalmot jelent.  Én már rég javaslom, hogy más kerületekhez, önkormányzatokhoz hasonlóan kéthetente ülésezzünk. Gyorsabban tudnánk reagálni, érdemben tárgyalni, és kevésbé lenne hektikus a hivatali működés.

Simán, profi strucc módra nem vették napirendre az MSZP-sek közbeszerzési bizottságot létrehozni javasló előterjesztését. A későbbi közbeszerzési napirendnél fel is emlegettem, hogy míg Zuglóban a polgármester egy személyben dönt és a képviselők csak hónapokkal később, nemritkán már a megvalósulás után értesülhetnek a kiírás módjáról, a meghívott cégekről, mi több döntésről, addig pl. a szintén fideszes, mi több haver Kocsis Máté által vezetett VIII. kerületben nem csak hogy Közbeszerzési Bíráló Bizottság van, de az ráadásul ellenzéki többségű. Így is lehet.

A közbeszerzésekkel kapcsolatban hosszas vita alakult ki. Mint kiderült volt olyan ahol tárgyi tévedés is szerepelt a meghirdetés módját illetően.

Beszámoló_2012_Önkormányzat-teljes.jpg

Beszámoló_2012_Zvzrt.jpg

Mint a csatolt táblázatból látszik, a közbeszerzéseink jelentős többsége nem nyílt, hanem hirdetmény nélküli, tárgyalásos – ez az álmoskönyvek szerint Magyarországon semmi jót, de leginkább nem olcsó árat jelent. Ezzel a kiírási móddal sikerült elérni, hogy nem egyszer egyetlen pályázó ad be ajánlatot, majd utólag be is bizonyosodik, hogy ezek a cégek, hogy is mondjam nem állnak az üzleti élet legtisztább magaslatain, ne' adj isten a cégháló igen rövid kutakodás után fideszes emberekhez vezet, majd végül láss csodát az önkormányzatunk,  - sajnos -  megint rosszul járt.

Itt van ugye a  HBF Kft. mely kapaszkodik a megszerzett koncokba, benyújt 1000 számlát és most ahelyett hogy meghúzná magát jogorvoslattal él egy 130 milliós újabb tételnél, vagy döbbenetes módon úgy sikerül kiírni a közbeszerzést, hogy olyan cég nyer, pl. a Ligetsor Bau  (mely úgy tűnik most minden szempontból a HBF helyére lép) amelyik a munka 90%-át egy másik céggel végezteti, de még csak a minimális tőkéje sincs meg. És mint a most alakuló Móka Kacagás óvodák felújításának 700 milliós felújítása, az alvállalkozók ki nem fizetése körül kirobbanóban lévő  botrány is mutatja igencsak jóban van a polgármesterrel és az önkormányzattal.
Az már csak hab a tortán, hogy a HUNGAST Mecsek nyerte az 5 évre szóló 5 milliárdos kerületi közétkeztetést. Erről pár nap múlva részletesebben is írok.

A közlekedési koncepciót dicsértem. Már csak lobbiznunk kell, hogy a leírtak megvalósuljanak.

Lesz egy rendőrkonténerünk a Tesco parkolóban. A költségvetési koncepció 213 önkormányzati ház  „megfigyelési ponttá” alakítását vizionálja. Orwell hogy örülne: „Több kamerát, ezeret!”  Rozgonyi alpolgármester úr, így képzeli a kerületet.

Átszervezik a Vagyonkezelőt, azaz az teljes vagyongazdálkodás visszakerül a hivatalhoz, a vagyonkezelőt át is nevezik Városgazdálkodási Közszolgáltató Zrt-vé. Dobálják a forró krumplit - küszködjön a hivatal a lepusztult lakásállománnyal!

A vagyonkezelő szerdai FB ülése kapcsán mondtam, hogy az ex rendőrkapitány szegény már nem mer az irodai szekrényekhez nyúlni, mert bárhova nyúl mindig kidől egy-két nem is csontváz, hanem még meleg  holttest. Mint most kiderült párhuzamosan futott két informatikai szerződés, és az egyik láss csodát debreceni… mint ahogy a könyvvizsgáló cég is. Félő nem egy rendőrkapitánynak, de a komplett new yorki helyszínelőknek is jutna ott munka elég. A polgármester úr az FB  – igaz két hónappal ezelőtti – kérésének megfelelően vagyonosodási vizsgálatot is kezdeményezett. Sokat nem várok a belső vizsgálattól, (majd pont a haver ellen?) az 1000 számlából eddig két hónap alatt 23 darabot sikerült átvizsgálni. Nem úgy tűnik, hogy a ciklus végére a be akarnák fejezni…

A REFORM és STABILITÁS hangzatos című  2013-as költségvetési koncepció kapcsán a polgármesterrel becsszóra megígértettem, hogy ez a koncepció - az előzővel ellentétben - már  a zuglói önkormányzatban készült. (az előző a pécsi szövegszerű mása volt) Méltatlan -mondotta- ezt felemlegetni, szerintem meg a kopizás volt méltatlan. Ebben maradtunk és nagy nehezen, másodszorra csak kimondta, az egész anyag a hivatalban íródott. Úgy legyen!

Visszavonták a kommunális adót. Élt egy évet. Prüszköl aki befizette,  de csak azok fognak igazán prüszkölni, akiktől a következő évben elkezdik adó módra behajtani. Ahogy  gondoltam, a polgármester úr hamarabb jelentette be, mintsem hogy a saját frakciójával konzultált volna róla. 

 A költségvetés annyira stabil, hogy épp most engedélyeztünk 500 millió forintnyi folyószámla hitelt.

20%-kal megemeljük az étkezési hozzájárulást, 10%-ot most, 10%-ot tavasszal emelünk az évek óta fix áron.

Vettek 3 FIAT BRAVA-t mintegy 19 millió forintért.

Markó úr visszavonta a Trianon emlékmű költségvetési visszásságai tárgyú közérdekű felszólalását. Már a Turult is lopják.

komment · 1 trackback

Címkék: zugló közgyűlés várnai közmeghallgatás papcsák Címkék kommunális adó László zuglói önkormányzat zuglói vagyonkezelő zrt

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr684943913

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Ez Magyarország! Mindig csak átöltözünk! Hát meddig lehet ezt bírni önérzettel! 2012.12.03. 15:57:24

Na elég a színházból gyerekek! Hát minél jobban mentitek, annál jobban bemártjátok magatokat! A pesterzsébeti GŐZGÉP frakció előterjesztése alapján december 6-án két pesterzsébeti utca átnevezéséről dönt a kerületi képviselő-testület. Az Ábrahám Géza...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kgyu 2013.01.31. 11:02:17

"Az már csak hab a tortán, hogy a HUNGAST Mecsek nyerte az 5 évre szóló 5 milliárdos kerületi közétkeztetést. Erről pár nap múlva részletesebben is írok."

Erről a témáról készült már cikk?
Köszönettel.
süti beállítások módosítása