HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

elbocsájtások a Vagyonkezelő ZRt-ben

2011.03.06. 08:22 varnai

Már napok óta sok rossz hírt hallani a vagyonkezelőből, lakosok és ott dolgozók egyaránt panaszkodnak, az ügyintézés leállt - átszervezés van folyamatban.

Egyelőre minden momment nékül bemásolom az Üzemi Tanács levelét, melyet minden képviselő megkapott. Hétfőn 9 órakor állománygyűlésük lesz, ahol mind a Vezérigazgtó, mind a dolgozók megszólalnak.

Tisztelt Polgármester úr!
 
2010. december 16-án kelt, Mazsu Gergely vezérigazgató úrhoz intézett megkeresésére, Társaságunk átszervezése, illetve racionalizálása megkezdődött. 
A Vezérigazgató úr a fenti témában személyesen és írásban (2011. január 17-én) tájékoztatta az Üzemi Tanácsot (1. sz. melléklet).
A munkatársaink kérdéseit és véleményeit 2011. január 31-én nyújtottuk át Mazsu Gergely úr részére, 15 napos válaszadási határidő megtartásával (2. sz. melléklet). A válaszlevelet mind a mai napig nem kaptuk meg, de a munkáltató erre a hétre ígérte. 
Ez alatt az idő alatt megindult a folyamatos létszámcsökkentés.
-          2010. december 22-én           2 fő,
-          2011. január 13-án                 3 fő,
-          2011. február 07-én               4 fő,
-          2011. február 22-én               2 fő,
összesen eddig:                                  11 fő elbocsájtásával.    
 
Az eddig elbocsájtott munkatársaink szerint „politikai tisztogatás” áldozatai lettek.
 
Társaságunk alkalmazottjai belátják az ésszerű racionalizálás szükségességét, de a Zuglói Zrt-ben feltehetően nem ez történik. Az elbocsájtásra került 11 fő helyébe 6 fő új, igen fiatal, „nagy tapasztalattal rendelkező” kolléga került felvételre. Természetesen a fizetésük jóval magasabb az elbocsájtott, illetve jelenlegi kollegáinknál, mely Cégünknél komoly bérfeszültséget okoz. Megjegyezni szeretnénk, hogy az új kollegák döntő többsége vidékről jár be dolgozni, így útiköltség térítés is jár nekik.
Kollektívánk jelentős része zuglói választópolgár, így béren felüli juttatásként BKV bérletet, illetve gépkocsihasználatot kap, amennyiben munkavégzéséhez szükséges. 
2006 óta dolgozóink béremelést, 2010-es év II. félévében jutalmat nem kaptak.
Ön a Zuglói Zrt. átszervezését - többek között - költségcsökkentéssel magyarázza, melyek a fenti adatoknak ellentmondanak. 
 
A Munkáltató azon törekvése, mely szerint az új struktúra kialakítása a jelenlegi kollegákkal történjen, amennyiben a kollega végzettsége és szakmai tapasztalata lehetővé teszi, ez idáig nem volt tapasztalható. Sérelmezzük, hogy egyetlen egy kollegának sem ajánlottak fel másik munkakört. Sérelmezzük továbbá, hogy az elbocsájtásról sem a Munkaügy, sem az elbocsájtott kollega közvetlen felettese semmilyen tájékoztatást nem kap, azzal, csak a kollega számítógépének elvitelekor szembesült.
Fentiek alapján, a munkavégzés folyamatossága csak hiú ábránd marad. A Vezérigazgató úr az irodavezetők véleményét az átszervezéssel kapcsolatban nem kérte ki, a munkatársakat, a képességeiket, a munkához való hozzáállásukat, sőt a dolgozókat személyesen sem ismeri. A régi, jól bevált rendszerben az új munkatársakat minden dolgozónak bemutatták, ez az új cégvezetésnél ismeretlen.
 
Értetlenül állunk a feladatok kiszervezése előtt, hiszen nagyobb volumenű cégek esetében (pl. BKV.) pontosan ezeket a kiszervezéseket próbálják megszüntetni, gazdasági okokra hivatkozva.
         
A Képviselő-testület, bizonyos feladatoknál felfüggesztette a munkavégzést (ingatlanok értékesítése, bérbeadás útján történő hasznosítása) mellyel az önkormányzat léte veszélybe kerül. A folyamatban lévő értékesítési ügyek megszakadtak, melynek eredményeképpen az ügyfelek peres eljárásokat fontolgatnak.
A gazdasági válság okozta problémák miatt a vállalkozók kénytelenek visszaadni bérleményeiket (17 db), kevesebb bevétele lesz az önkormányzatnak, de azzal, hogy az új bérlemények kiadását a Képviselő-testület nem engedélyezi, még komolyabb veszteség keletkezik.  
Az új vezetőség az ügyvédi feladatokat, a 6 régi ügyvéd helyett 1 fő ügyvéddel, Dr. Balla Nórával kívánja megoldani, mely – tapasztalataink alapján – lehetetlen.
 
Társaságunk átvilágításával kapcsolatban a Zuglói Zrt. kezelésében lévő ingatlanokon folyamatban lévő épület karbantartási feladatok ellenőrzésével a Vezérigazgató úr megbízta a „területileg illetékes”, Ebes-i székhelyű Titansystem Kft-t. Megbízási szerződése a fenti munkák ellátására vonatkozik, melyet a cég műszaki ellenőri végzettség hiányában végez.
Gyakorlatilag, a fentieken túlmenően, Nagy Gyula Krisztián, a fenti Kft. ügyvezetője irányítja a Pétervárad utcai kirendeltség munkáját. (?)
 
Számunkra úgy tűnik, hogy az átszervezést nem előzte meg egy alapos felkészülés, egy konkrét terv elkészítése, ad-hoc döntések, szervezetlen, végrehajthatatlan szerződéskötések születtek. A Társasházkezelő divízióval a Munkáltató megállapodást kötött, ezt a megállapodást Dr. Mező István ügyvéd szerkesztette (4029 Debrecen, Csapó u. 22. I. 2.). A megállapodás a Társasházkezelő Divízió megszűnéséről, illetve a kollegák a ZV.Zrt. 100 %-os tulajdonában álló Kft-be történő továbbfoglalkoztatásáról rendelkezik.    
Tudomásunk szerint az új Kft. a mai napig nem jött létre, pedig a megállapodás szerint a munkavállalók munkaviszonyának közös megegyezéssel történő megszüntetése és az új munkaviszonyok kialakítása 2011. február 15 napjától kezdődik, 30 napon belül az első hét fő átlépése megtörténik.
A megállapodás elkészülte előtt a munkáltató írásban tájékoztatta a Divízió munkatársait, hogy a Kerepesi út 78/b. szám alatti telephelyet a ZV.Zrt. Pétervárad utcai székházába helyezi át. 2011. február 3-án, a késő esti órákban, minden előzetes bejelentés nélkül a munkáltató a munkatársak számítógépeit leszereltette és az irodájába szállíttatta. A rá következő héten, ugyancsak késő esti órákban, a még ott lévő dolgozókat kizavartatta és a Társasházkezelő Divízió Megbízási szerződéseit, a Társasházak banki kivonatait behozattatta. A banki kivonatok a mai napig nem kerültek elő. Ez is az átgondolatlan racionalizálást igazolja. Nem beszélve a Zuglói Lapokban megjelent vezérigazgatói interjúról, mely szerint a társasház közös képviselőjének az önkormányzat érdekeit kell szem előtt tartani, nem pedig a társasházét. 
Ez a cikk komoly anyagi és erkölcsi kárt okozott a Zuglói Zrt-nek. Feltehető a Társasházak jelentős részének az elvesztése. 
 
A Médiaszolgáltatási Divízióval kapcsolatban cégünk utólag értesült arról, hogy nevében egy megbízott külsős cég számlákat állított ki (110 db hirdetés feladása), melyek rendezése készpénzben nem történt meg. A számlák utólag kerültek kipostázásra és remélhetően egyszer csak realizálódik!?
 
A Zuglói Zrt., a Polgármesteri Hivatal ügyfélfogadásához igazodva, hetente 3 napon fogadta a zuglói polgárokat. Az ügyfélfogadást az új vezetőség feleslegesnek tartotta, lévén, hogy Társaságunk nem közfeladatokat ellátó cég, (ha nem az, akkor mi?) az épület földszintjén „ügyfélpultot” telepített, ahol „érdemi tájékoztatást” az új örző-védő cég munkatársai szolgáltatnak. Az ügyfelek korrekt tájékoztatását az Ü.T. nem kívánja minősíteni.
 
Az „ügyfélpult” kialakításával egyidejűleg új beléptetőrendszert telepített a H Biztonsági Kft, több millió forint értékben, mellőzve a tűzvédelmi és munkavédelmi szakhatóságok állásfoglalását, engedélyezését. Az Okmányiroda akadálymentes megközelíthetősége is megkérdőjelezhető. Egy esetleges katasztrófa esetén a menekülési útvonal nincs biztosítva, a menekülési idő a többszörösére emelkedett.  
 
Ezzel kapcsolatban megemlítendő, hogy a Vezérigazgató úr sem az ügyfeleket, sem a saját dolgozóit nem fogadja, aláírási jogosultsága máig rendezetlen, ezek hiánya komoly fennakadást eredményez.
 
Társaságunk célja volt – többek között – a bérlői, vagy tulajdonosi díjhátralékok beszedése, behajtása, csökkentése. Ennek érdekében pénztárunk heti 5 alkalommal tart nyitva, hogy ügyfeleink bármikor befizethessék tartozásaikat, valamint részletfizetési kedvezményt biztosítottunk azon bérlők részére, akik hajlandóságot mutattak tartozásaik kiegyenlítésére.
Az új vezetés ezt nem engedélyezi. Egyetlen tollvonással áthúzza a részletfizetési kérelmeket. Ezzel ugyancsak csökkentve az önkormányzat bevételeit.
 
Végezetül szeretnénk kitérni az EMBERSÉGES rendes felmondásra. 2010. december 16-a óta a Zuglói Zrt. dolgozói gyomorgörccsel érkeznek munkahelyeikre. Nem tudják, ki, vagy kik lesznek aznap elbocsájtva. Itt emberek, családok, zuglói választópolgárok életéről van szó. A jövőre nézve semmilyen terveket nem szövögethetnek, olyannyira nem, hogy már 1 hétre előre ebédet sem mernek rendelni!!!
Mivel az új vezetés annyi fáradtságot sem vett, hogy bemutatkozzon, bemutassa új kollégáikat, a régi munkatársak arra gondolnak, hogy „erre a kis időre már nem is érdemes.”
 
Amennyiben megtervezett a létszámleépítés, úgy kérjük, az érintett dolgozók megnevezését, elbocsájtásuk konkrét időpontját, így a dolgozók lelkileg felkészülhetnek és az amúgy is pangó munkaerőpiacon esetleg új munkahelyet találhatnak. 
         
A Zuglói Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság, mint az a nevében is benne van, Gazdasági Társaság, nem politikai párt. Azért dolgozunk itt évtizedek óta, mert sajátunknak érezzük a kerületünket és annak helyzetét. Zuglót szeretnénk élhetőbbé, szebbé, jobbá tenni és nem akarunk politikai csatározásokban részt venni, vagy annak áldozatává válni.
 
Bízunk abban, hogy Önnek, mint Zugló megválasztott Polgármesterének szintén ez a célja és kérjük hathatós segítségét abban, hogy munkánkat a jövőben is stresszmentesen tudjuk ellátni.
 
Budapest, 2011. március 2.
 
                                     .                                                                     Tisztelettel                                                                     Stier Istvánné s.k.
                                                                                  Zuglói Zrt. Üzemi Tanácsának Elnöke
Melléklet: 2 db
Kapják: Képviselő-testület tagjai, ZV.Zrt. Vezérigazgatója

1 komment

süti beállítások módosítása