HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

a túlbuzgó szerkesztők és a megbízóik lelkiismerete

2011.12.29. 00:03 varnai

"Jó úton jár Zugló" írja az évi utolsó lapszám vezető cikkeként a Zuglói Lapok. Reméljük Zuglói Lapok valóban jó úton jár és követi a "Nagytestvért", az MTVA-t, ott ugyanis már belátták, Lomnici kiretusálásával a média urai-janicsárjai végképp átléptek egy határt.

Élő Gábort a volt (Echo TV-s) hírcentrum igazgatót, és Papp Dánielt (a Cohn-Bendit anyagot meghamisítás által elhíresült szerkesztőt) a hírműsorok főszerkesztőjét a maguk sajátos módján, de végül felmentették. http://comment.blog.hu/2011/12/16/meg_a_hirado_is_szegyelli_elo_gaborekat

A mórok megtették kötelességüket, mehettek. Az igazi felelősök, az őket kinevező, a munkájuknak irányt szabó főnökeik maradtak. Ezért éhségsztrájkol most a tévések szakszervezetének három vezetője.

A Zuglói Lapok főszerkesztőjéről bár láthatóan hasonló szakmai karriert fut be és hasonlóan elvtelenül, de hasonlóan túlbuzgó lelkesedéssel szolgálja urait, egyelőre nincs hír. Pedig az általa szerkesztett Zuglói Lapok egyre messzebb kerül az újságírói etikától, akár a szakmai minimumtól, sőt már az objektív valóságtól is.  Van itt minden: termelési riport, alákérdezős főnöki interjú, hírhamisítás. Minden, ami egy 50'-es éveket idéző pártlapban csak lehetett, és minden hiányzik amitől érdemes lenne elolvasni. Azaz aki tud a sorok között olvasni, - akár hajdanán - az egész sokat megtudhat az önkormányzat működéséről.

Ha csak az utolsó, év végi három számot nézzük akkor is ijesztő a kép.

A 19-i lapszámban Az "ellenzék hangja" rovatban már végképp nem lehetett az LMP-t kihagyni. ( Kb- egy háromnegyed éve nem tettek be, pedig minden ellenzéki párt önkormányzati képviselője kap helyet. ) Erre megjelent, hogy a fővárosi frakciónk egyik tagja nem kívánt megszólalni.

A valóságban az történt, hogy megkeresték Szabó Rebeka országgyűlési képviselőnket, aki közölte, hogy kerületi ügyekben engem keressenek, ezután megkeresték Hanzély Ákost a fővárosi frakciótól, aki egy telefon után szintén ugyanezt közölte velük, miután megtudta, hogy helyettem kerülne be a lapba. Erre betették az ominózus hírt, miszerint nem nyilatkozik.Bravó.

Én természetesen rendszeresen keresem a főszerkesztőt, a Magyar Hirlapos, EchoTV-s Pindroch Tamást, hogy mikor lehet nyilatkozni. Legutóbb közölte, hogy amíg rosszakat irok róla a blogban, addig ne reméljek.  A különbség csak az, hogy a blog az én magánvéleményem, (saját pénzből, azaz időből készül) míg a Zuglói Lapok közpénzen készülő közszolgálati médium, mely a zuglói költségvetésből készül.  Az én véleményem, pedig sokezer zuglói szavazatával lettem képviselő, nem jelenhet meg a lapban, tiltólistán vagyok.

Véletlen összefutásunkkor érdeklődtem, hogy fognak-e írni a Pécs-Zuglói költségvetési koncepcióról, mely országos sajtóhírré lett? (annak idején, amikor a Zuglói Lapok még elfogult volt: ) rendszeresen betettek az országos lapokból utánközölt Zuglót érintő cikkeket, még akkor is ha ez kellemetlen volt esetleg a kerület vezetésnek)  A főszerkesztő szerint egy helyi lapnak nem dolga rosszat írni arról a kerület vezetésről, amelyik őt kinevezte. Még a tényeket sem kell leírnia, esetleg egy interjúban rákérdezni sem? - kérdeztem, de válasz helyett a bátor főszerkesztő erre menekülőre fogta.

Mint cseppben a tenger jellemzi az újságota 19. lapszám 8. oldalán egy remek kis mondat Papp Dezső tollából a "Már nem fedél nélkül" című cikkben. Érdemes szó szerint idézni és kissé kielemezni:

Sajnálatos, hogy a zuglóiak döntő többsége által helyeselt, jó szándákú cselekedetből az olcsó népszerüűségre vágyó helyi LMP politikai tőkét akart kovácsolni és megtévesztő módon a fedéltelen emberek védelmezőjeként próbált tetszelegni.

Szép, kerek, az ötvenes éveket idéző mondat. Van benne alá nem támasztott vélemény,  sugalmazás, rágalmazás és hazug állítás. Mindez egy mondatban.

Pár nappal a cikk megjelenése után megkérdeztem Papp Dezsőt, mi alapján gondolja, hogy a zuglóiak döntő többsége helyeselte a "jó szándékú cselekedetet"? Hogy jutott erre a következtetésre? Milyen tényeket, interjút, sajtótájékoztatót, közleményt, cselekedetet tud említeni a helyi LMP-ről hajléktalan ügyben? Megszólaltunk bárhol, tud valami konkrétumot, ami alapján ezt a súlyos állítást tette rólunk? Kérdeztem, nem jutott eszébe esetleg a cikk írásakor, hogy megkérdezzen minket, mi a véleményünk? A nem megszólaló LMP tettét mi alapján minősíti tetszelgésnek, és mi alapján megtévesztőnek? Természetesen egyik kérdésre sem tudott válaszolni, azt mondta ennyi szubjektív véleménye lehet egy újságírónak.No comment.

Ezek után nem kell majd csodálkoznom, ha miközben a gyerekért megyek a bölcsibe "tetten érnek",  lefotóznak, és  a Zuglói Lapok  képaláírásában csak annyi áll majd: Az LMP képviselőjét gyakran látjuk kiskorúak körül settenkedni...

A kerületi LMP a hajléktalanok ügyében akkor nem nyilvánított véleményt, kivártuk az Ombudsmani vizsgálatot. A nálunk rangosabb, fajsúlyosabb intézmény  elmarasztalta a kerület vezetését: az ombudsmani vizsgálat jogszerűtlennek ítélte meg a zuglói önkormányzat bontását. Bár az országos médiát bejárta a hír, a kerületi újságnak erről sem sikerült írnia. Követik az orwelli szabályt, amiről nem beszélünk, az nem létezik. A viselkedést - ha nem mások tudatos tájékoztatásáról illetve félre tájékoztatásáról  lenne szó  nevezhetnénk struccpolitikának, csakhogy ők nem magukat, hanem másokat csapnak be. Ráadásul szándékosan.

A 20. év lapszámot tájékoztatás helyett kitöltötte a polgármester: 7, azaz hét fényképét sikerült egyetlen lapszámba beszuszakolni. Nem hiszem hogy azt bármelyik Pravdának, vagy Szabad Népnek annak idején sikerült volna. (ennél okosabbak voltak) 

Polgármesterünk a címlapon az önkormányzat által gyártatott CD-t oszt (thozzávetőleg 3 millióba került), és konyhát avat, ( bár a cikkben az új konyháról, étkezőről van szó, mégis  mindkét a cikket illusztráló képen a polgármestert látjuk főalakként.)

A 3. oldalon szintén két polgármesteri portré. Mellesleg ezen az oldalon épp csak megtudható, hogy lecserélték a Fidesz-KDNP frakcióvezetőjét illetve a két helyettest. Indoklás nincs. Szintén nincs indoklás a visszahívásomat illetően. Még betették a Jobbikos képviselő butaságát, ő ugyanis meggondolatlanul közölte, nem járok be a a Bizottságra. Igaz, még ott helyben megkapta a bizottsági jelenlét adatait, de ezt már kérésem ellenére sem volt hajlandó felolvasni. A tények tehát: Hiányzások 2010 XI- 2011 XI. hó között az Ügyrendi Bizottság jelenléti íveinek tanúsága szerint: Bátki L. 0, Borbély Ádám 9, Mélykuti Melinda 4, Solt Zoltán 2, Várnai L. 5, Tamás László 8, Markó Elemér 1.  Furcsamód Bihary képviselő mégsem Borbély Ádám képviselőtársa, vagy Tamás László visszahívását kezdeményezte.

A 4. oldalon vidám termelési riportban jelentik be, hogy a helytörténeti műhelyt és előadásait sikerrel kinyírták, és elfoglalták a Kassák Klubot. (is) A civilek gyűjteménye a Regnum templomba kerül. Hurrá.

A 9. oldalon ismét a polgármester. " és ha ezen az adventi számvetéskor el tudunk számolni magunkkal magunknak, akkor megnyugodhatunk, mégsem olyan szörnyű ez a világ"  idéznek a polgármestertől. Uramisten ekkora képmutató szemforgatás. Hát aki párhuzamosan veszi fel a polgármesteri és a képviselői költségtérítést, - és fel sem tűnik neki - annak nem olyan szörnyű ez a világ és simán elszámol benne saját magával. Aki kinevezi az üzlettárs férjét vezérigazgatónak az Eszközkezelőhöz, ( és annak dilettáns sógorát a vagyonkezelőhöz) a haver ügyvédet tanácsadónak, majd mindkettő fél év után menekülésszerűen távozni kényszerül, és eszébe sem jut, hogy esetleg valamit rosszul csinál, aki megfélemlít, lefejez egy komplett hivatalt, hozzáértő embereket küld el, költségvetési koncepciókat kikopizó embert tesz meg főbizalmasául, és tart meg, annak nyilván semmi baj nincs az értékítéletével és a lelkiismeretével. Baja meg nem lehet, mert tartozik valahová, leginkább az orbáni focicsapatba. és ma Magyarországon csak ez számít.

 

A 12. oldalon ismét a polgármester...

 

komment

süti beállítások módosítása