HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Jé, egy tér?! Nevezzük át!

2011.11.23. 19:04 varnai

Zugló, - ahogy az eladósodottság elleni országos küzdelemben - úgy  a közterület átnevezésekben „sem rés, hanem erős bástya”.

Még alig egy éve hogy átvették a kerület hajójának kormánykerekét, máris  igen messze értek el - mármint az átnevezések ideológiai tengerén. Wass Albert nevét viseli immár a volt Pákozdi tér. Pedig az 56-ban meghalt danúviás munkásról, Pákozdi Antalról elnevezett tér a kerület lakóinak tudatában már régóta a szabadságharc emlékhelyévé lényegült át. Nem véletlenül, hiszen a tér közepére már a szocializmus idején a 48-as csaták hőseinek emlékoszlopát állították. Nyilván csak megtévesztésül. A kommenista átmentők sikerrel jártak, hiszen az önkormányzat a rendszerváltás óta a téren tartja 48-as megemlékezéseit, sőt  Papcsák Ferenc polgármestert is sikerült becsapniuk, mert idén tavasszal ő is itt koszorúzott. Most ezentúl mi csapjuk be őket - gondolhatja - mert ezentúl  a Wass Albert téren tartjuk a 48-as ünnepséget. Nem lennék a helyükben!

A sok tortúrával, okmánycserékkel járó átnevezés ellen sok száz ott lakó tiltakozott. Mert bár az önkormányzat nagyvonalú gesztussal elvállalta, hogy (az ő adójukból) állja az igazolványcserék cehjét,  bár kétségkívül, az ezzel járó vesződséget, az okmányirodában való sorban állást nem tudták átvállalni. De a közüzemi cégek szerződéseit is mind módosítani kell, át kell írni a szerződési címeket is, sőt az ott lakók a Bt-jei, egyéni vállalkozói igazolványok telephely átírását, az ezzel  járó soktizezres ügyvédi költséget sem fizeti ki senki helyettük. A tiltakozás tehát érthető, és feltehetőleg nem ideológiai indíttatású.

A tiltakozás nagysága láttán Mélykúti Melinda a körzet fideszes önkormányzati képviselője  (szerintem igen dicséretes módon)  egy előterjesztésben megpróbálta visszavonatni az átnevezést, de a fideszes képviselők leszavazták. A szellemeket, mint azt tudjuk,  nem könnyű visszadugni a palackba.

A siker láttán  kerületi jobbikos képviselő vérszemet kapott. Vitéz Markó Elemér javaslatára a Vitézek tere nevét viseli ezentúl a Kaffka Margit utca eleje, míg Pongrácz Gergely 56-os szabadságharcosról fogják elnevezni a Nagy Lajos király útja–Fogarasi út kereszteződést. A kerület világnézeti megreformálása láthatóan nem fog itt megállni, a közelmúltban összeíratták a névtelen közterületeket.

Szinte látom, ahogy ifjú képviselőink a gyerekszobák magányában izgatottan lapozgatják az ágy alól kikotort gimnáziumi történelem tankönyveiket és  a soron következő testületi üléseken  -mint nem oly rég ország-város-híres embert játszva  - csillogó szemmel igyekeznek majd olyan névvel egymásra licitálni, ami a másiknak még nem jutott eszébe. Remek játék lesz önfeledten elmerülni a magyar történelem dicső panteonjában és végre ők is tudnak majd előterjesztéseket körmölni. És hát addig sem kell komoly, unalmas dolgokkal foglalkozni a testületiken, és a  "kötvény-kibocsátás", "működési hiány", "szociális segély", "hajléktalan ellátás" és más hasonló csúnya szókapcsolatokat kiejteni a szánkon.

A kerület kapujában, a Thököly út Dózsa György út sarkára  - Riener Frigyes világhírű karmester nevét viseli amúgy -  kerüljön Trianon-emlékmű, szavazott nemrég a képviselő-testület többsége. A jobbikos képviselő vezetésével létrejött munkacsoport feszes tempót diktál: az emlékművet jövő nyáron tervezik avatni, bár még a pályázat nem lett kiírva, hátravan a zsűrizés, és persze a mű elkészítése is.  Csak baj ne legyen a nagy kapkodásból. Bár, egyelőre mernek kicsiben álmodni, hiszen a testület 5 millió forintot szavazott meg az emlékmű céljára, abból azért Traianus oszlopot nem lehet építeni.

Másnak viszont hiába van kész, a művészeti zsűri által dicsért alkotása, azt még ingyen sem teheti le Zuglóban. A képviselő testület nem ismer pardont, a novemberi ülésén elutasította, hogy az Országos Szlovák Önkormányzat a Városligetben Áchim L. András parasztpárti politikusnak szobrot állítson. A mellszobrot Áchim magyarellenességére hivatkozva Rozgonyi alpolgármester úr fúrta meg. Én nem voltam fejből ilyen művelt és rákerestem a Wikipedián. Az online lexikon ilyesmiről nem ír,  - bár lehet, hogy azt is a kommenisták hamisították meg. a http:s//hu.wikipedia.org/wiki/%C3%81chim_L._Andr%C3%A1s

A főváros sem rest, javaslatára  ezentúl Roosevelt térnek hívják majd a kisföldalatti Mexikói úti végállomásának környékét. (gondolom az amerikaiaknak megígérték, hogy Roosevelt nem marad tér nélkül)   Az évtizedek óta felújításra váró, elhanyagolt átszállóhely és kaotikus autóparkoló nemcsak az Egyesült Államok egyik legnagyobb elnökéhez, de leginkább az itt lakókhoz, hozzánk méltatlan.

Próbálom elképzelni, amint a végállomáson álló BKV-buszok savanyúkékes füstködében (leállítani nem merik őket, mert nem indulnak újra) megáll a fekete limuzin,  és a csődbe ment kínai bádogbüfé oldalára felszerelt márványtáblát az USA nagykövete vállvetve a főpolgármesterrel  évente megkoszorúzza.

Szerény véleményem szerint a kerület és a főváros közterületeit rendbe tenni és nem átnevezni kell. A táblacserékre a közterületi térkép cserékre, a járműtáblák cseréjére, plusz a lakosság által az okmány és egyéb iratok cseréjére költött összegből, az elvesztegetett munkaórákból már elég sok teret felújíthattunk volna.

4 komment

süti beállítások módosítása