HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Közösségi kert Zugló módra

2011.11.04. 13:13 varnai

Hurrá lesz közösségi Kert Zuglóban is - de lám lám az LMP-s képviselő még ezt sem szavazta meg. Hát igen. Még a kákán is csomót keres, ez esetben szó szerint.

 Mert amit a Hermina úti általános iskola kertjében megvalósítani terveznek semmilyen módon nem felel meg a közösségi kert fogalmának. Mert sem nem közösségi, sem nem (haszon )kert.

A képen egy bostoni közösségi kert ágyásai láthatóak. A környéken lakók friss biozöldséget termesztenek maguknak.

Először is a helyszín. A kertnek helyet kereső munkacsoport több helyszínt is megvizsgált és az Egressy útit találta a legjobbnak. Mégis, megmagyarázhatatlan okból egy általuk nem preferált helyre, a Liszt Ferenc általános iskola zárt udvarára esett a választás. Hiába kérdezett rá a munkacsoport véleményétől eltérő döntés okára Ferdinandy alpolgármester, nem kapott választ. Mint Harrach Péter frakció vezető is elmondta, aki a elméletileg a munkacsoport tagja volt, a munkacsoportot érdemben nem vonták be az előkészítésbe.

Namármost ezt a Hermina úti (alias Május 1. út ) iskolaudvart én igen jól ismerem, hiszen nyolc éven át volt szerencsém ott fogócskázni, focizni és különböző ünnepeken vigyázzba állni rajta. ( Ezért szerencsés, ha a képviselő helyi lakos ) Az iskola udvarából, a játszófelületből elvenni nem szabad. A gyerekeknek minél több tér kell mozogni. A kivágni tervezett kb. 70 éves fa szokott a "ház" lenni fogócskánál, árnyékában szoktak álldogálni a tanárok. Közösségi kertért fát kivágni amúgyis abszurd dolog. Lombtömegét, porfogó képességét az egész kert nem pótolja majd.

Az így kapott, az iskolaudvarból elkerített részt természetesen a lakók sem tudnák látogatni, hisz az egy zárt udvar leghátulján van. A környékbeli lakók nem csak nem láthatják, de nem tudnak bejárni művelni sem, pedig ez a közösségi kert alapvető célja, oka, mint az a nevében is benne van. Mondhatnánk, hogy a tervezett kert tankert, itt tanulnak meg a gyerekek kertészkedni - csakhogy a növénybeültetési terv ellentmond ennek.

Haszonnövény ágyasokból alig van benne,  - a közösségi kert alapvető célja ez - van viszont sok sok bokor és cserje, (50 gyertyán) mind drága dísznövény, meg rengeteg drága burkolat, kandeláber. Ezeket mind a polgármester udvari kertészétől, Megyeri Szabolcs kertészetéből szereznénk be. Sőt meglepő módon az ültetési tervekben szerepel a trombitafolyondár és a tiszafa is, mindkettő súlyosan mérgező növény, iskola, játszótér közelébe, itt effektíve az udvaron lenne, súlyos szakmai hiba ilyen növényeket ültetni. (Hacsak nem már ifjú gyerekkorban meg akarjuk tudatosítani gyerekeinkben, hogy ami nagy narancssárga és olyan szép, az attól még mérgező : )

 

 

 

 

  Paradicsom palánták a bostoni közösségi kertben. A közösségi kertben nincs drága burkolat, pergola, semmi csicsa, hisz nem díszkertek. A cél a városlakók föld közelbe szoktatása, a közös művelés, friss egészséges élelmiszerek, zöldségek saját fogyasztásra történő termesztése.

Sajnos, mint azt a Testületi Ülésen Rosta Gábor a Városi Tanya című könyv szerzője, (  http://www.avarositanya.hu/site/node/3 )  a közösségi kertek magyarországi kitalálója is elmondta a Megyeri Szabolcs által tervezett kert nem közösségi kert, hanem egy drága díszkert.

A megvalósítani tervezett kertet, mint az az előterjesztésben is benne van a Virágzó Zugló programot vivő cég tervezte és  kilenc millió forintba kerülne, furamód a most tervezés alatt álló XIX. kerületi közösségi kert kijön kettő millióból.

 

 

1 komment

Gyere le velünk a föld alá!

2011.11.01. 11:03 varnai

Mint a szervező két izgalmas szombati programot szeretnék a blogomat olvasóknak ajánlani.

 

Gyere le velünk a föld alá!

Séta, vezetés a 4-es metró épülő föld alatti alagútjában a Rákóczi úti és a Köztársaság (bocs II. János Pál pápa tér) megálló között.

 Illetve röviden elmondjuk mit gondol az LMP a fővárosi közlekedésről, metróról, villamosról, jegyárakról, dugódíjról.

Nov 5. délelött 10h, 1h, 12h
Létszám korlátozás miatt előzetes regisztráció szükséges.
tel: 06 1 327 1489, lmp@budapest.hu

--------------------------------------------

LMP KLUB a Fészek Klubban!
(VII. Kertész utca 36.)

NOV 5. 17 óra

Kötetlen beszélgetés politikáról és a fővárosról.

Vendégek:Schiffer András az LMP parlamenti frakciójának a vezetője,
Dr. kaltenbach Jenő, Somfai Ágnes, Hanzély Ákos az LMP Fővárosi frakciójának a tagjai.

És én is ott leszek : )
 
 

 

5 komment

süti beállítások módosítása