HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

felebarátod állását meg ne kívánd

2011.06.24. 08:26 varnai

 

A csütörtöki testületi ülés maratonira sikeredett, reggel 9-től este 7-ig tartott a hetven egynéhány napirendi pont megszavazása - a megtárgyalás szó messze túl eufémisztikus lenne. A napirendi pontokat úgy keverte a polgármester mint Rodolfó a kártyát. Volt szerencsénk egy egy órás, de tíz percesre ígért Fidesz-KDNP-s frakció szünethez. ( Jó lenne ha a fideszesek időben, az előterjesztések megírásakor egyeztetnének egymással, és nem a belső vitáik miatt állna, várna az egész testületi ülés)

Megint rengeteg anyagot osztottak helyben, köztük olyan jelentőseket is, mint a Bosnyák Piac megvétele a Fővárostól. Az anyag közel negyven oldal, milliárdos összegről felelősen dönteni így természetesen nem lehet. Az is abszurd, hogy úgy döntünk, hogy az anyagot nem látta, nem véleményezte sem a Pénzügyi sem a Tulajdonosi Bizottság. A felelősség természetesen az azt mégis megszavazó képviselőké, és nem az azt direkt így előterjesztő polgármesteré.

Már csak kis pikáns íz, hogy minden helyben osztott anyagon ott szerepel III. pontként: Bizottsági vélemények cimszó alatt, hogy a Pénzügyi és Tulajdonosi Bizottság tárgyalta, és a bizottsági elnökök a testületi ülésen szóban ismertetik a bizottságok véleményét. Mondanom sem kell, mivel az anyagot a testületi ülés reggelén osztották ki, ezért a bizottságok nem tárgyalták az anyagok egyikét sem.  Ilyen nagyságrendű döntésekből a Tulajdonosi, Pénzügyi Bizottság kihagyása szerintem törvénysértő, meg hát  minek is akkor a bizottság?

Jelentős vihart kavart a költségvetési átcsoportosítás, benne a Parlament SE Erdélyi közméltóságok futballmeccs, melynek több mint félmilliós szálláscehjét dzsentris nagyvonalúsággal Zugló állta. Az amúgy is milliárdos hiánnyal küzdő költségvetésben új tétel a 10 és fél milliós Magyar Hírlap, Magyar Nemzet előfizetés, (olvasni öröm) és a képviselői képzés mintegy 800e Ft értékben. Napirend utáni  kavart vihart a képviselői telefon költségtérítés, ami láthatóan szelektív, (Harrach Kereszténydemokrata Néppárti  képviselő és frakcióvezető úr  a maga keresztényi szerénységében 8 hónap alatt 481.984 forint értékben telefonált az önkormányzat költségére) - de ezekről majd egy másik blogbejegyzésben írok. (tessék visszatérni : )

A testületi ülés egyik jelentős pontja volt az kiírt intézmény vezetői, igazgatói pályázatok elbírálása. Hogy fura dolgok következnek, annak izgalmas előjele, pikáns előjátéka volt a kis csatározás a nyilt –zárt ülés tartásáról. A fideszes képviselők mindent megtettek azért, hogy a dolgot zárt ülésen tárgyaljuk, bár a pályázók mindegyike jelezte, hogy hozzájárul a nyílt ülésen tárgyaláshoz. Végül találtak egy érvénytelen és a meghallgatáson meg sem jelent pályázói anyagot, amin nem szerepelt ez a kitétel, és erre hivatkozva, meg Gyügyei képviselő kérésére zárttá nyilvánították az ülést.

Áprilisis blogbejegyzésemben     http://varnailaszlo.blog.hu/2011/04/22/ami_mukodik_azt_ne_akarjuk_megjavitani      

rtam a Munkácsy Mihály iskolában megrendezett Szülői Munkaközösségi fórumról. A szülők és később a nevelő és alkalmazotti közösség is egyhangúan és igen lelkesen kiállt az intézmény igazgatója, Gebefügi Miklós mellett. (A másik pályázó Klug Lajosné, a Regnum volt igazgatója, (férje a Rátonyi korszakban fideszes bizottsági tag volt a Zuglói Önkormányzatban) nem tette tiszteletét sem a szülők, sem a testület előtt.)

Hasonló arányban álltak ki a szülők a Pákozdi téri (bocsánat, Wass Alber téri) Hunyadi Általános Iskola igazgatja mellett a szülők, és a tanári kar is. Az igazgatónő Csefkó Györgyi tucatnyi éve vezeti az iskolát. Mindkét sulinak igen jó híre van, ezt jelzi, hogy mindkettő maximálisan tele van, (a Munkácsiban sorban állás van beiratkozáskor) mindkét suli a kerületi és az országos átlag fölött teljesít a különböző mutatókban, diákjaik sorra nyerik a tanulmányi versenyeket. A sulikat érezhetően jól vezetik, van gazdájuk,  jó hangulat van, a tanári karokban nincs mozgás.

De hiába a szülők, és a tanári karok szinte egyhangú véleménye, „ez csak egy vélemény” mondta Ferdinandy István alpolgármester. A kinevezőnek ezt nem kell megfogadnia. Csak félve kérdem, ez lenne a Nemzeti Együttműködés a gyakorlatban?

A véleményeket azért illik megfontolni - gondolom én.  Merthát, nem véletlenül vannak ezek fórumok törvényileg is kitalálva, szabályozva, ezek a kisközösségi működés alapjai. És hát ki tudná jobban megítélni az igazgatói munkát mint az alatta dolgozók, és ki lenne szigorúbb bírája az igazgatóknak, az iskoláknak, mint a gyerekeikért aggódó, őket a lehető legjobb képzésben ellátni akaró szülők? Ráadásul kérésre sem tudtak semmilyen kritikát megfogalmazni a jelenlegi igazgató működésével kapcsolatban.

Az elbírálásnál már láthatóan kilógott a lóláb. Míg Gebefügi igazgató esetében elkészült a Teljesítmény Értékelés, és a felfüggesztett fegyelmi vizsgálatra hivatkozva jól lepontozták minden kritérium szerint -  addig Csefkó Györgyi esetében nem készült el. A törvény szerint  a teljesítmény értékelés kötelező miden intézmény vezetőnél, és ha pályázik nem lehet három hónapnál régebbi. Mi külön többször is kértük a testületi ülésen, azt mondták nem kell… Pedig de. Nyilván nem tudtak semmi rosszat írni róla, az meg hogy néz ki, hogy van egy 100%-os értékelés, és mégsem hosszabítják meg a megbízást… szomorú, hogy a hivatalban is van aki asszisztál a politikai akarathoz, még akkor is ha ezzel jogszabályt sért.

Politikai döntés született? Nem ez még csak nem is politika. Egyszerűen a személyes kapcsolatok domináltak. Még egyszerűbben, a jóbarátok, ismerősök igazgatók akartak lenni. A Zuglói Önkormányzatnál ez bevett gyakorlat lett mára, lásd Vagyon és Eszköz kezelő igazgatói kinevezései, de hasonló döntés született a Szociális Gondozó Szolgálat esetében is.

Érdemes megnézni, ha a szülők és a tanári kar, és a dolgozói közösség nem számított akkor mi számíthatott, ki támogathatta Schneiderné pályázatát, hogy ő találtatott alkalmasnak? 

A pályázathoz két ajánlás volt csatolva, az egyiket Monostori Attila adta, aki a Testnevelés munkaközösség vezetője,-  ott tornatanár, ahol Schneiderné igazgató-helyettes. Mellesleg a Keresztény Értelmiségiek Szövetségének zuglói elnöke.  A másikból simán idézek:

„Schneider Ildikó a Mustármag Keresztény Óvoda, Általános Iskola és Gimnáziumból került az iskolánkba. Segítőkész, megfontolt, határozott és korrekt személyiségűnek ismertem meg. Polgári, nemzeti és keresztény értékrendet valló emberként mindig kiáll az igazság mellett… …Alkalmasnak tartom és javaslom, hogy a Hunyadi Általános Iskola igazgatói székét elnyerje.           Harrach Péterné, hittantanár”

El is nyerte. Az hogy emiatt működő közösségeket tesznek tönkre, az meg mit számít.

 

 

 

32 komment

a képviselők nyaralnak, a munka dübörög

2011.06.20. 22:34 varnai

 

Kár volt annyit izgulni hétvégén a helyben osztott anyagok miatt, az ügyrendi Bizottsági június 20-i ülése a második napirendi pont után határozatképtelenné vált. Nem baj majd  a szerdára összehívott rendkívülin, vagy a testületi ülés reggelére összerántotton - ahogy mostanában  szokás - megszavazzák a többit. Én ezekre nem megyek el,  - a rendeseken ha csak tehetem megjelenek - , de ezeken a formális, érdemi tárgyalás nélküli kapkodó félórás üléseken, melyek érdemi munka nélküli merő szavazások, nem akarok statiszta lenni. Ezek az ülések a a képviselők, bizottsági munka megcsúfolásai.

A Fidesz-KDNP-s képviselők ugyanis  ma nem tették tiszteletüket. Az egyszem Bátki elnök úr kivételével csak mi, az ellenzék vettük a fáradtságot, hogy a kora reggeli 8h 30-as ülésre elmenjünk. Megjegyzendő a Fidesz-KDNP-s képviselők pénzügyi bizottságban sem jelentek meg kellő számban és ott a lator ellenzék elhatalmasodván azt szavazott le, amit akart. 

A fontos előterjesztések ma sem lettek kiosztva, mint kiderült már pénteken sem találtak aláírót, a polgármester külföldön, a helyettes meg tán beteg, másnak meg nincs joga, nem akarta. Majd kiosztják helyben, vagy miután megszavaztuk.

Már egy ideje recsegett-ropogott, és most, mint egy öreg gőzmozdony, csikorogva megállt az önkormányzat.

Persze közben folyik az "érdemi munka", fél év után elkészült az új ciklus első fizikai megtestesülése. A polgármester nem érezte kellően határozottnak autójának  csíkozásos helybiztosítását, (mégsem állhatok ott ahol a Weinek!)  ezért profi festőkkel kék hátteret festetett Cryslerjának. Mindjárt más! - csettintett elégedetten, és nyaralni ment. Na most jól megmutattuk a szadesznek! A színükre állok! Nem lennék a helyükben!

 Mondjuk én sosem értettem, hogy a polgármesternek minek kétszer akkora hely mint másnak, lehet, hogy egyszer utánfutót fog húzni, vagy IFA-val jön, és akkor majd bebizonyosodik, fölösleges volt az ellenzéki szurkapiszka,  mert kelleni fog minden négyzetcentiméter.  Itt jegyezném meg, egy kis számolási hiba történt a nagy buzgalomban, csak egy alpolgármesternek sikerült biztosított helyet felfesteni, ( na ki lehet a kedvenc?)  a másik kettő parkol ahogy tud.  (Meg is teszik, ahogy eddig tették: a fal mellett az árnyékban. : ) De lehet, reggelente verseny van, és aki hamarabb ér be, az állhat a hivatalos helyen - és  közel a polgármester szíve csücskéhez. Beh, jó lehet neki!

Én ezúton kérvényezem, hogy a biciklitartó egyik vas traverzét  zölddel körülfesteni  és nevemre fenntartani szíveskedjenek.

A munka nemcsak az udvaron, de épületen belül is dübörög. Átrendezték a  hivatalt, polgármester hatalmas kettős előszobát kapott, ( ha a főnöknek 180 m2 van ne má' nekem ne legyen) - a volt tárgyaló lett beáldozva, és új, dekoratív titkárnők is installálásra kerültek.

A nyári melegben a hivatali struktúrában újabb dudorokat növesztett a vízfej. A Polgármesteri Kabinet alá sorolódik ezentúl a Polgármesteri Iroda - ők tarják a Hivatallal az operatív kapcsolatot.

Aldudorként ezentúl Kabinetbe kerül a stratégiai feladatok, és a pályázatírás, ez "csoport szintű szervezeti egységként integrálódik". A kis létszámú csoport a Városfejlesztési Osztályt válthatja ki,  - íme egy eufemisztikus leírása annak, hogy megszüntetik a Városfejlesztési Osztályt. Tán harmadszori rákérdezésre sikerült azt is kibarkóbázni, hogy új embereket is vesznek fel.

 

 

14 komment

süti beállítások módosítása