HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Adok-kapok és a kerület legfontosabb döntése

2011.05.28. 09:08 varnai

Először is kérek mindenkit, hogy jöjjön el szavazni, és, hogy klasszikust idzzek, hozzon magával még egy embert. De inkább kettőt. A visszajelzések alapján szoros eredmény várható.

Pár szó a tegnapi testületi ülésről.


Prezentálták az IVS felülvizsgálatát. Az anyag rendben, és profi. Hogy ezt miért a Vagyonkezelő Zrt csinálja, rendelte meg,  és miért nem a Városfejlesztési Osztály, aki ezért van, (mi másért?) erre nem adtak választ.
 
Napirend előttiben, - bár jogilag nincs ilyen, - Gyügyei képviselő sérelmezte, hogy családja, ( azaz önkormányzati állásaik) megemlítésre kerültek a ZUGLAPban. Orvosi esetnek titulált, és felszólított, hogy mondjak le. A polgármester kontrázott, készülhetett a leszámolásra, felszólítását aláltámasztandó felsorolta bűnlajstromom,  mindazokat az ügyeket, amiket nyilvánosságra hoztam, - amiket nem kellett volna meglépniük. Elmondta, hogy sajtóperek tucatjait indították. Viszontválaszomban
 
https://www.youtube.com/watch?v=WWQjnsdlmOo
 
végigvettem az elmúlt félév általa hozott megkérdőjelezhető döntéseit, és elmondtam, hogy a sajtópereket sorra el is vesztik.  Ekkor megvonta a szót.
A Korong Amerikai sarkára felfestett baleseti áldozatok kapcsán azon aggódott, hogy őt is körül akarjuk-e rajzolni, és rákérdezett, felszólítottunk-e a megölésére.  Biztosítottam róla, Bástya elvtársat nem akarják megölni.
Láthatóan nagyon zavarja őket Zugló Darazsa, (copyright Magyar Nemzet) hogy mindig nyilvánosságra kerül, amit kavarnak. Hogy a cirkusz a tele teremnek szólt, vagy ennyire idegesek a választások miatt nem tudni, de azért elég frusztráló volt. A katarzis mindenesetre elmaradt, nem mondtam le.
 
 
Ennél fontosabb volt a Logopédiai és a Nevelési Tanácsadó beolvasztása a Benedek Elek Gyógypedagógiai alá.
Az ott dolgozók fehér pólókban, feliratokkal a mellkasukon tüntettek a döntés ellen. Mindhiába, az összevonást megszavazták.
 
Az óvoda bokrosítás elmarad.
A Teleki Gimnázium marad a kerület fenntartásában.
A József Attila suli összevonását a Telepes utcaival elfogadták, a József Attila igazgatónője lesz az igazgató. A Telepes utcait valamelyest rendbeteszik, tető, festés, de az udvar marad ahogy volt. Azt majd jövőre. Máténé Virág Krisztina itt egy kisebb jelenetet produkált:  felolvasta az egyik szülőnek írt magánlevelemet, (brávó) amelyben kérésére leírtam a Humán Bizottsági ülést, és nőnek, illetve férfinek titulátam a két igazgatót, (nem írtam ki a nevüket) illetve az ő nevét is hibásanVirág Krisztának írom.
Furcsamód nem zavarta egy magánlevél nyilvánosságra hozatala. Megjegyzendő, az előző Humán Bizottságon újra kérte, hogy távolítsák el azt a köztisztviselőt, aki a hangrögzítőt kezelte, amikor ő az ominózus "Akkor haljál éhen!" mondását produkála. Az észjárás a polgármesteréhez hasonlatos, nem ő a felelős azért amit, mond/ csinál, a botrányért amit vele okoz, hanem az, aki nyilvánosságra hozza.
 
 
Egy nagyon fontos döntés született a városközpont ügyében. Kovács Balázs  alpolgármester előterjesztésében még 2,5-ös szintterületi mutató szerepel, de a testület Ferdinandy módosítóját választva ezt 1,35-re szorítottuk le. Erről komoly viták voltak a fidesz frakcióban, majd 40 perces frakciószünetet tartottak.
A tervek szerint a bevásárlóközpont  kb. 50.000 m2 lenne. A magasságból is lefaragtunk, a 23 méter helyett 18 méter lett elfogadva.  Az épület a telek patak felé eső részére kerülne, és a piac után egy nagyobb tér, közpark kerülne kialakításra.
Ez ügyben is érdemes elolvasni a Zuglapot, épp ezt javasoltuk. A tér területét az önkori visszavásárolná, de ennek konstrukciója még bizonytalan.
 
Mélykuti Melinda (fidesz-KDNP) a körzet egyéni képviselőjének előterjesztését elutasította a frakciója, marad a Wass Albert tér. A lakók ugyanis  - ahogy megjósoltam -  erősen tiltakoztak az átnevezés ellen, de ez nem számít.  Ők már közvetlenül is tapasztalják a Nemzeti Együttműködést.
 
Újra kiírták a jegyzői pályázatot. Kiírtak egy plusz aljegyzői pályázatot. A hivatal nemhogy karcsúsodik, hanem növekszik a vízfej. Kértem, hogy az elbíráló bizottság egységes kritériumok szerint pontrendszerben értékelje a jelentkezőket. No answer.
 
Elfogadtuk az idei nagyobb közbeszezéses felújítások listáját.
 
Helyben osztott anyagként szerepelt az Eszközkezelő vezetőjének felmentése, ő márc 31-el mondott le.  (az ok személyes támadás  ( mármint, hogy nyilvánosságra hoztam a rokoni szálakat)  - vagy a részvénycsomag eladása?)
 A 2010-es beszámoló kapcsán mikrofonhoz is állt, kérdeztem tőle, a részvénypakett forgatásán kívül milyen más tevékenységet végeztek, hányan vannak. Azt mondta, hogy polgármester fog válaszolni. A polgármester is hárított, írásos választ ígért, a hasonló témájú közérdekű kérdésemre. Tényleg, mint két ovis az összetört váza fölött, tolták egymásra a felelősséget. Hát a nagyreményű tervek hamar csúfos véget értek.
Az előterjesztésben szerepelt az új igazgató kinevezése is , itt kipontozott vonal volt. Hogy kit neveztek ki nem tudom, én eljöttem 15 órakor. Az látható, hogy most sem terveztek nyilvános pályázatot. Egy hosszabbat vitatkoztam Istókkal és a jobbikos képviselővel, és tényleg nem értik mi a baj az ismerősök kinevezésével. Hát benne bízik, bizalmi állás. Miért baj ez?  Igen, de ez nem a saját cége, hanem közpénz. Akkor is.
 

14 komment

A demokratikus erők egyetlen esélyes jelöltje

2011.05.26. 21:58 varnai

Reggelre csodás kis szórólappal volt teletömve a postaládánk.

A szocik a SZAVAZZON A VÁLTOZÁSRA! szlogennel Imre Gergelyt tartják a demokratikus erők egyetlen esélyes jelöltjének, bár bemutatásáraa egy sort sem szánnak. van benne viszont fél oldalnyi LMP ekézés, : a Fidesz esetleges győzelmét nekünk, az LMP makacsságának tudják be. Még véletlenül sem volt hozzá semmi köze az ő nyolc éves tevékenységüknek...

Az a baj, hogy attól, hogy téyleg ijesztő amit a Fidesz művel, mind helyi, mind országos szinten, attól ők, a szocik még nem lettek jobbak így fél év alatt.

Még most sem értik, a képviselői helyekről a választók döntenek, és nem cserélgethetőek, eloszthatóak, lemutyizhatóak egymás között.

Igazából Varánusz megelőzőtt, és a maga cizellált stílusában pontosan elmondja amit gondolok:     http://varanus.blog.hu/2011/05/25/elempeahibas

 

 

usz megelőzött, érdemes elolvasni: 

 

2 komment

Keressen többet, mint a polgármester!

2011.05.25. 06:47 varnai

Elfogtunk egy levelet, kezdte Kern András gyakorta a Heti Hetesben.  Hát most én is így jártam. Kezembe került egy Ügyvédi megbízási szerződés, melyben a Zuglói Vagyonkezelő  Zrt. nevében a debreceni Mazsu Gergely megbízza Dr. Mező Istvánt a Debreceni Ügyvédi Kamara tagját hogy végezzen ügyvédi tanácsadást havi 400e Ft +Áfáért.  Zuglónak. A szerződés 2010. december óta él, és határozatlan időre jött létre.

A szerződés amúgy nem titok, hiszen még benne is van, hogy a szerződést kötő hozzájárul az Üvegzseb törvény szerint a közzétételhez - de valahogy mégsem nyilvános. Még nekem képviselőnek sem, pedig már majd egy hónap óta kérem hivatalosan, (lásd Közérdekű adatkérés című bejegyzésem), hogy láthassuk kikkel van szerződése az önkormányzati cégeknek. Válasz a mai napig nem érkezett.

A baj csak az, hogy Dr. Mező egyike azoknak, akik azon az ominózus listán is szerepelnek, akikkel a polgármester október 3. után megbízási, vagy tanácsadói szerződést kötött. Tehát a vagyonkezelővel  párhuzamosan Dr. Mező az önkormányzatnak is ad tanácsokat, szintén havi 400+ Áfáért. 

Mindösszesen tehát Dr. Mező István tanácsai havi 1 millió forintba kerülnek a zuglóiaknak, (az önkormányzat nem igényelhet vissza áfát)

Viszonyításképp a polgármesteri fizetés  (lásd parlamenti vagyonnyilatkozat : http://parlament.hu/internet/plsql/ogy_vagyonpub.vagyon_kiir?P_FNEV=/vagyon/2010/p022_j0101231k.pdf&p_cont=application/ )

587.250 Ft, a 30% költségátalánnyal együtt bruttó 763.425 Ft.  (Hogy mi lehet 30% költsége egy polgármesternek - és azt miért nem kell számlával igazolni, mint egy átlagembernek -  azt nem tudom. Tán ilyen messziről jár be?)

Végülis ebben nincs semmi rendkívüli, hiszen a most képviselőségért induló alpolgármesterünk is többet keres nála, mert mint a Vagyonkezelő Zrt. Felügyelő Bizottsági tagja http://www.zugloizrt.hu/kozerdeku-adatok/  a fizetése (557.888 Ft) és +20% költségtérítése mellett még 170.000 forintot visz haza (a XVI. kerületbe). A képviselőség havi 100.000 forintnyi plusz jövedelme már csak mintegy mellékes lesz. Mert náluk, - mint a szórólapjából tudjuk,  - Zugló szeretete családi hagyomány.

 

Én meg csak itt bringázok: https://www.youtube.com/watch?v=z-geS7h72RM

 

 

5 komment

süti beállítások módosítása