HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

ami működik, azt ne akarjuk megjavítani

2011.04.22. 11:14 varnai

Ami működik, azt ne akarjuk megjavítani, - mondta egy apa a Munkácsy  Mihály Általános Iskola  szülői fórumán. A mondás remekül illik a Munkácsy igazgató választására, és különösen az óvoda bokrosítási elképzelésekre is.

Az ovik kapcsán a (félre)tájékoztatás sikerességére jellemző, hogy sokan, kívülállók máig nem értik, miért baj, hogy bokrosítják az óvodákat, és ezt zöldpárti képviselőként én miért ellenzem ily vehemens szavakkal. Nos, a terv nem növényültetésről, hanem az óvodák önállóságának elvesztéséről, 5-6 ovi egy-egy központi vezető alá szuszakolásáról, és a feleslegessé váltak visszaminősítéséről, a lánc végén elbocsájtásokról szól. Nem mellesleg az óvoda bokrosítás döntés nincs rajta az április 28-i testületi ülés napirendjén, pedig eddig azt mondták, adminisztratív okokból muszáj erről most dönteni. A képviselőknek írt levelükben a 24  Szülői Munkaközösség, érveket felsorakoztatva tisztán és egyöntetűen kiállt a bokrosítás ellen. Én örültem volna, ha most döntünk, (döntenek) és visszavonják az elképzelést, az tiszta állásfoglalás. Tisztább, mint ez az időhúzásra, kifárasztásra, elmaszatolásra, vagy ismeretlen tartalmú háttértárgyalásokra utaló odébb tolás, lebegtetés. Amúgy a Zuglói Lapokban megjelent "botrányos" cikk kapcsán a szülők levették miről van szó. Sokan - nem érintettek - jelezték, észrevették, hogy valami nem stimmel, lejárató kampány folyik ellenem, kilóg a lóláb. Az újságot helyreigazításra kértük.

Visszatérve a Munkácsyra. Az igazgatói pályázatra ketten jelentkeztek, a jelenlegi igazgató Gebefügi úr, és egy hölgy aki a Regnum Katolikus, majd a soroksári ált. iskola igazgatója volt, de ő nem jelent meg a szülői fórumon. Indoklás (pl. orvosi igazolás) sem érkezett a távolmaradás okáról. A szülők ezt meglehetősen rossznéven vették. A terem tele volt, 50-60 munka után érkező fáradt, de elszánt emberrel.  A sima szülők, és az osztályok szülői munkaközösségek vezetői, láthatóan egymást jól ismerő közösséget alkottak. Ezt öröm volt látni, a szülői közösség a magyar iskolákból igen sokszor hiányzik, pedig szülők és tanárok együttműködése tud csak igazán jól nevelni, és iskolát sikeresen működtetni.

A képviselő testületből ketten jelentünk meg, Markó úr (Jobbik) és én (LMP) -  a 15 fős Fidesz-KDNP frakcióból senki, sőt az aktív választói kapcsolattartást ígérő, a körzetet frissen megnyerő Tildy Balázs sem jött el.

A szülők igen komolyan átnézték mindkét pályázatot. A hölgy pályázatánál feltünt számukra, hogy annak részei más pályazatokból lettek, hmmm átemelve.  Nemigen tetszett számukra a pályázatban a kiugróan sok hitvallás, morál és erkölcs szó sem. Egy ídézet: "Az erkölcsnélküliség miatti rossz közérzet megint csak az erkölcsi értékrend és az erkölcsi nevelés szükségességét erősíti bennünk, pedagógusokban." A szülők közül többen kifejtették, ők alapfokú művészi  oktatást nyújtó iskolába iratták a gyerekeiket, és ezt az irányt szeretnék megtartani. Nem tetszett nekik az sem, hogy a pályázó az oktatás átalakításáról ír, szerintük az iskola remekül működik, átalakításra nincs szükség. A hölgy pályázatát senki nem támogatta, a szavazás egyöntetű volt.

Gebefügi úr pályázata viszont meglehetősen gyakorlatias volt, és üzleti tervet is tartalmazott. A statisztikák szerint a suli igen népszerű és a zuglói suliktól eltérően teljesen feltöltött, az  oktatási eredményei magukért beszélnek. Az épületnek van gazdája, ablakcserék, ápolt, otthonos termek, terráriumok a folyósón, a szülők és az igazgató között  láthatóan napi munkakapcsolat, sőt bizalmi, emberi kapcsolat van. A szülők egyöntetűen kiálltak a jelenlegi igazgató mellett - sőt mi több, a négyszemközti beszélgetésen is csak dícsérték.

Azt remélem, a szülők akaratának ennyire egyöntetű megnyilvánulása után a képviselő testület a szülőkhöz hasonlóan egyhangúan fog a régi igazgató állásának meghosszabítása, sikeres munkájának folytatása mellett szavazni. 

13 komment

Valami épüljön is

2011.04.20. 10:54 varnai

Tegnap egyéni képviselői előterjesztében benyújtottam a Mexikói út, Thököly út, Erzsébet Királyné út, Róna út által határolt területre a 30 Km/h  lakóövezetté nyilvánítást.  Ez fekvőrendőröket, kiemelt sarkokat, és talán egyirányúsítást jelent. Két hete elkezdődött a környéken az aláírás gyűjtés is, a lakók láthatóan támogatják az ötletet, hozzák a kitöltött íveket, többen már régebben kezdeményezni akarták.  A megvalósítás nem tűr halasztást, a környéken rengeteg a karambol, a 2010-es statisztika szerint  egy év alatt csak hat érintett sarkon (Kolumbusz-Korong, Kolumbusz-Amerikai, Kolumbusz-Gyarmat, Gyarmat-Amerikai, Amerikai-Bácskai, Bácskai-Kolumbusz) 53! karambol volt, ebből 28 személyi sérüléses. A rengeteg kisebb koccanás, amihez nem hívnak rendőrt ennek a többszöröse. A többi hasonló belső lakóövezetben egyáltalán nincsenek személyi sérüléssel járó karambolok, a Thököly másik felén mióta fekvőrendőrök kerültek az Újvidék tér környékére szintén megszüntek a balesetek.

A tervek 2007-óta kész vannak, de azóta nem rendeltek hozzá forrást... láthatóan egyetlen képviselőnek sem volt fontos.  Pedig  az egész csak 14,3 milla idei áron, ha megszavazzák, - miért ne tennék, hisz Kovács balázs alpolgármester szórólapján is szerepel, akkor ősz végére kész lehet.

1 komment

süti beállítások módosítása