HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

tavasz, választási izgulás

2011.04.10. 10:28 varnai

Kipattantak a rügyek, apró harsányzöld levelekt cibál a szél, kapaszkodnak, nem hagyják magukat. A kertben és az utcában mindenütt virágok, virág és tavasz illat. Fehér gömb a szomszéd kertben a vadcseresznye, hajnalban rigók lármázzák fel a környéket, apró ágakat gyűjtenek az erkélyünkről a gerlék. (Itt az idő rendbetenni az erkélyen a virágládákat.)

Ma van az időközi választás. Két hónap fárasztó kampányt pihenünk ki ma este. Az eredményre igen kíváncsi vagyok. Komoly visszajelzés lesz mindenkinek.

 Kiderül mit hallottak, mi ment át, mit értettek meg a "zemberek", a zuglóiak az elmúlt fél év kerületi ügyeiből, történéseiből. Kiderül észrevették-e, hogy az ellenzéki pártok közül mi, az LMP volt a kerületben amelyik valóban odafigyelt, részt vett, és jelzett ha problémát látott. Minden párt komoly kampányt folytatott, a zuglóiban tudatos polgárok élnek, azt feltételezem a részvétel megaladja majd az időköziken megszokott 20%-os átlagot.

Remélem az időközin kevésbé az országos politikáról, és inkább arról döntenek, kit tartanak a helyi, mindennapi ügyeik képviseletére a legalkalmasabbnak. Ki volt szimpatikusabb, hitelesebb.

Persze, nincs kétségem, valamelyest az országos politikai trendek is lecsapódnak a választási eredményekben, itt talán a többi, mostanában lezajlott időközi választás eredményének összehasonlítása lehet alkalmas a helyi és és országos hatás szétválasztására. Szóval izgulunk.

És hát jövő héttől újra kampány, itt Herminamezőn.

2 komment

a fejétől bűzlik a hal, de a farkától kezdik el pucolni

2011.04.04. 19:33 varnai

Az elmúlt napjaim az óvoda bokrosítások és a két iskola, a Telepes utcai, és a Miskolci úti összevonása körüli érdeklődéssel telt. Meghívtak a Telepes utcai Szülői Munkaközösség ülésére, két óvodai szülői megbeszélésre, és több telefon is jött. Amint látom az érintettek, a szülők, az óvodai dolgozók kívétel nélkül ellenzik a terveket. Ennek ellenére nem akarok abba a populista, mindent ellenző (megvédjük a népet a sanyargatóitól) szerepbe kerülni, - bármily kényelmes és szavazatokat hozó is lenne -  amit pont az iskola összevonások kapcsán az elmúlt években a most hatalmon lévők, még ellenzéki szerepben játszottak. Tehát, minden szirénhang ellenére csak óvatosan. Lehet olyan szituáció, amikor kellemetlen lépéseket is meg kell lépni. Kérdés, ilyen helyzet ez a mostani?

Azt remélem abból indulunk ki, amit a testületi ülésen is hangsúlyoztak a kerület vezetői, az alpolgármester, miszerint az előterjesztés, mint azt neve is mutatja, még csak szándék nyilatkozat, szándék arra, hogy komolyan megvizsgáljuk a tervezett intézkedések hatását. Esetleges szakmai előnyeit, és hátrányait,  anyagi előnyeit - azaz, hogy az elérrhető megtakarítás megéri e a lebonyolítással járó tortúrát, az esetleges áldozatokat.

Nem vitatom, lehet ilyen anyagi szituáció,  - nem egy önkormányzatot sikerült már idáig juttatni vezetőinek és az államnak - amikor iskolákat kellett bezárni, kikapcsolni a fűtést, megvonni az étkeztetést. Kérdés, tényleg itt tart Zugló, ennyire súlyos lenne a helyzet?Szerintem nem.

Nincs már sehol Zugló költségvetésében olyan visszafogható kiadás, túlköltés, amelynek megfogása kevésbé fájó, mint működő iskolai közösségek szétdúlása, az óvodák fojtogatása? Az elmúlt hónapok döntéseit, a költségvetést látva, szerintem bőven van.

Az önkormányzat kétségkívül többet költ, mint amennyit megengedhetne magának, na de vajon az oktatási intézményekben, avagy máshol folyik el a pénz? Vajon kéttucatnyi óvónő és tanár elbocsájtása és az ezzel járó szakmai káosz és minőség csökkenés (az emberi egzisztenciákról nem is beszélve)  anyagi előnye ( max 50 millió forint) jelentős tétel a 31 milliárdos költségvetésben? Vajon egy ekkora összeg nem fogható-e meg máshol? Hogy konkrét költségvetési sorokra is mutassak a kerületi média kiadások pont ennyivel, 50 millióval emelkedtek, és a Filharmónia is ennyivel kap többet idén, mint tavaly. A tanácsadói, megbízási szerződések havi 80 milliós költsége, a frissen létrehozott Eszközkezelő élére kinevezett sógor 900eFtnyi fizetése, vagy az agit-prop összeségében nem is szimbólikus kiadásai, a rovásírásos kerület táblák, a címerváltoztatás költségei, a Mátyás templom harangjára, vagy filmgyártásra adott támogatás.

Az előterjesztésben az előny-hátrány anyagi kérdésére nem kapunk választ, abban semmilyen anyagi kalkuláció nincs - mint Ferdinandy alpolgármester a testületin is mondta, ennek kiszámítására, megbecsülésére csak késöbb kerül sor. Felelősen dönteni e számok ismerete után lehet.

Nos, a fura az, hogy ehhez képest a szülőknek, dolgozóknak már mint eldöntött tényt mutatják be az iskola összevonást, a bokrosítást.  Az érdekeltek kaptak pár gumicsontot és mézesmadzagot. Vitatkozzanak csak egymással: mely suli igazgatója, tanári kara lesz beáldozva, mely ovik lesznek a bázis óvodák, és kik lesznek a kiemelt vezetők, mi legyen az új iskola neve, ( most úgyis névváltoztatási mizéria van) és ha a szülők jók lesznek, és nem tiltakoznak, megcsináljuk azokat a felújításokat, amik már régesrég meg kellett volna csinálnunk.

Amint látom mellébeszélés folyik, a leglényegesebb dolgot semmiképp sem akarják kimondani: lényegi spórolás akkor remélhető ezen intézkedésektől, ha jelentős számban elbocsájtunk tanárokat, és óvodai dolgozókat. És ezekre az óvónőkre nincs-e szükség most és késöbb, hisz a óvodák dugig vannak, sőt többszáz gyerek van várólistán, mind az óvikban, mind a bölcsödékben. Jó helyen csonkoljuk Zuglót? Vagy jó magyar szokás szerint, a fejénél bűzlik a hal, de a farkánál kezdik pucolni?

Az intézmény vezetők csak magukban morognak, az apparátus szó nélkül hajtja végre a kapott parancsot, az elmúlt hónapok most már indoklás nélküli köztisztviselői elbocsájtásai, vagy a pl. a Földrajzinév Bizottság tagjainak lendületből kirúgása nem épp az őszinte vélemény nyilvánítás irányát erősítette.

A szülők aláírást gyűjtenek, és jól teszik. Remélem a májusi testületi ülésre is eljönnek, és ott hangot adnak a véleményüknek. És remélem érdemben meghallgatják őket.

 

 

25 komment

süti beállítások módosítása