HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Bástya elvtársat már meg sem akarják gyilkolni?

2011.04.01. 22:49 varnai

Kezembe került az új Zuglói Lapok, címlapján a Védelmezik a polgármestert címmel. Valamiért ez a jelenet jutott az eszembe:

https://www.youtube.com/watch?v=AVZ-BOfC5fI&feature=related

A lapot végignézve rájöttem, ez a film ijesztően aktuális. Mindenkinek javaslom egy ismétlés erejéig. Ha bármiféle hasonlóságot találna a jelennel, - az csak a véletlen műve.

E címlapról sem hiányozhat a kötelező elem: a polgármester portréja. Az első címből aztán mindjárt megtudhatjuk, hogy ki az ellenség: az LMP, aki az MSZP szövetségese, (a  zimperialisták és bérenceik) akik a polgármester és családjának meggyilkolására búzdítanak. Éberség elvtársak, éberség.  Ezt persze nem az újság mondja, találtak olvasói levelezőket. Ahogy kell. Annak idején a Nő- és a Partizán Szövetség, most a fideszes egyesületek játszák a " nép hangjai" szerepet. El a kezekkel Vietnámtól, el a kezeket a polgármestertől. Érdekes megfigyelni az orbáni és a papcsáki érvrendszer hasonlóságát is, aki aki engem támad az Magyarországot támadja, a támadás (a kritika) ez esetben nem a polgármester, esetleges rossz döntései ellen, hanem a "zuglóiak ellen irányul", sőt mi több "hátráltatja a fejlesztéseket, a közbiztonságot". 

A címlapra, a képviselő testületi ülésen elhangzott polgármesteri ígéret ellenére nem került rá a többi jelölt, erre csak Tildy Balázsnak volt lehetősége.

A 2. oldalon most fzetettt hirdetésként bukkan fel az ifjú Tildy - megjegyzendő, a mi fizetett hirdetésünket kérésünk és az ígéret ellenére az utolsó előtti oldalra, az apróhirdetések közé dobta a vakszerencse, vagy a szerkesztő-bizottsági akarat.

Itt a dolgos polgármesteri titkár, a gondos dolgozó, aki a homlokra szorult napszemüvegben a saját kezével dolgozik. A tehetséges írónak, a Tanú vallomásíróját megszégyenítő ügyességgel háromszor sikerült beszuszakolni a jelölt nevét a hét soros hírecskébe. Sulykolni kell, elvtársak, sulykolni!

A 3. oldalon, mint a kommunista diktátor védelmezője szerepelek, ügyes. A valóságban azt mondtam, Magyarországon a filmtámogatás az Magyar Mozgókép Közalapítvány dolga, Zugló önkormányzatának feladatai között nem szerepel e profil, és ha jó lesz a film bizonyára elmennek maguktól a diákok... de mindegy, a zimerialistákat ütni kell! - ezt még Pelikán elvtárs is tudta.

Bár a titkos  főszerkesztő, a Magyar Hírlapos, ECHO TV-s Pindroch Tamás megígérte, hogy ebben a lapszámban a "Képviselők válaszolnak" rovatban én is szót kapok, hisz az előző lapszámban megneveznek, (mint SZDSZ-es Weinek barátot,, és közpénzt kapót) sőt szó lehet a konkrétan tanácsadói szerződésekről  is, erre sem került sor. A fideszes médiakarriert csináló testvérhármas legifjabbja azért annyira nem elvakult, hogy bármit is írásba adjon.

A 6-7. oldalon aztán ott sorjáznak a jelöltek, köztük Tildy Balázs is. Hoppá, akkor ezek szerint neki két lapszámban járt ingyen megjelenés? Igen.

A polgármesteri igéret, arról, hogy mindenki egyforma felületen, az előző számban Tildy úrhoz hasonlóan majd fél oldalon mutatkozik be szintén meg lett szegve.

A 8. oldalon a polgármester nyugdíjassal mutatkozik, ezt Weinek is nagyon szerette. Javasolnám még a "kisgyermekek körében", és a "búzamezőben állva" kompozíciót.

A 15. oldalon, ha elfelejtettük volna, zavart mosollyal ismét feltűnik polgármesterünk, a többieknek rendes, neki csak gyereklabda jutott. Még alatta látható Rátonyi Gábor ex polgi, a Békalencse sporttanácsokat adó Bt. szerencsés tulajdonosa, csak hogy a 16. oldalon a lányára, Rátonyi Flórára bukkanjunk, a meghökkentő Postaládánkból felirat alatt. Jó is ez, apa és lánya egy lapszámban, hiába ez a család éve, és Zuglói Lapok nem akar lemaradni.

A lapot amúgy még mindig  - a sajtótörvénnyel ellentétesen - a felelősségre vonhatatlan SZERKESZTŐ BIZOTTSÁG szerkeszti, bár a kiadó Zuglói Médiaszolgáltató ügyvezetője már legalább a cégjegyzékben kikereshető, a szintén Magyar Hirlap online főszerkesztő Schubauer Ferenc. A cég Felügyelő Bizottságban szintén ismerős neveket találunk: Tildy Balázst és Rátonyi Flórát. Hiába, kicsi a világ.

 

 

 

7 komment

miből lesz hír és hogyan kell helyreigazítani?

2011.03.31. 09:45 varnai

Fura dolog ez a média. Az, hogy egy kerület majd 300 millió forinttal mit kezd, kik, mennyire átláthatóan döntenek a sorsáról, mi motiválja őket, és lesz-e ebből a döntésből személyes előnyük, továbbá hogy ezek a személyek milyen elven kerülnek kiválasztásra ez nem hír. Ráadásul mindezt hiába írja meg az ország legismertebb és elfogultsággal nemigen vádololható hetilapja, -  nem kerül be a média főáramába. Még csak említés, hír szinten sem.

Ha erre a hírre nem reagálván, de elterelésképp az adott polgármester, ez esetben a mienk, elrikkantja magát, hogy halálos fenyegetést kapott - alapozva egyetlen blog kommentelői bejegyzésre - ez körbefutja a magyar sajtót. Ügyes.

Ami a legjobb, hogy még e hatásos cím alatt sem sikerül leírni, mely blogban, milyen kontextusban, legfőképp miért jelent meg a fenyegetés, netán beidézni az Egyenlítősök közleményét.

Aztán itt vannak a helyreigazítások. Van amelyik újság gondolkodás nélkül leközli. Úgy tűnik ez egyszerűbb, mint perre menni,  - és hát ott lebeg felettük a Média Hatóság is -  akárcsak összevetni a blogomban, és a cikkekben leirtakat a helyreigazítási kérelemmel. http://www.168ora.hu/itthon/helyreigazitas-papcsak-ferenc-zugloi-polgarmester-72552.html

Mindhárom pontban komoly csúsztatás van. Sosem irtam, se én a blogban, sem az abból idéző újságokban nem jelent meg, hogy a polgármester rokonairól lett volna szó. Ellenben szó volt/van képviselők rokonairól, az igazgatói kinevezések kapcsán az üzlettársa rokonairól. pl. Rátonyi, Gyügyei, és Mazsu család.

A második pontban is kilóg a lóláb, idézem " Ezzel szemben a valóság az, hogy a Weinek vezette önkormányzat csak 2008-ban több mint 180 millió forintot, 2009-ben pedig több mint 190 millió forintot költött külsős szerződésekre."  az összes külsős szerződést írják, de hát ez sokkal tágabb kör, benne lehet pl. az épület takarítás, mi itt a tanácsadói szerződéseket hasolítottuk össze,.

A harmadik pont: "Valótlanul állítottuk hogy "az eddigi képviselők közül mindenki, szó szerint mindenki, aki most nem lett képviselő, az valamilyen állást, tanácsadói szerződést kapott a polgármestertől." Ezzel szemben az igazság az, hogy a Zuglói Önkormányzati hivatal egyetlen volt képviselőt sem vett fel állományba. A volt képviselők közül többel semmilyen szerződéses viszonyban sincs." 

A blogban le van írva, hogy két ex fideszes képviselő kivételével, hiszen Kollarik Tamás a médiatanácsban, míg Kulcsár József országgyűlési képviselőként nem szorul segélyre. Rajtuk kivül mindenki vagy tanácsadó szerződést kötöttek, vagy megbízási szerződéssel vannak foglalkoztatva.  Az állományba vételről szó nem volt soha.

Igazi jogászos ügyeskedés, szócsavarás és csúsztatás, de ezúttal nem elég alapos.

 

 

5 komment

Mikszáth, ha ezt látnád

2011.03.30. 08:46 varnai

A december végi testületi ülésről írt beszámolómban   http://varnailaszlo.blog.hu/2010/12/21/zugloi_eszkozkezelo_kft_megalakitasa  

kételyeimet fejeztem ki az Eszközkezelő megalakításának módját, vezetőjének kiválasztását és hiányzó üzleti tervét illetően. Ki Nevet a végén, kérdeztem. Most már tudjuk kik nevetnek. Azóta kiderültek az üzleti érdekeltségek, és jó magyar módra néhány rokoni szál, melyek a döntéseket motiválták. Ejh, Mikszáth, ha ezt látnád!

A március 17-i testületi ülésen levették napirendről az Eszközkezelő beszámolóját, a zuglói lakosokat képvisel képviselőkre úgy tűnik nem tartozik mi történik a kerület vagyonát kezelő cégben, mi történt a bevitt apporttal a majd 300 millát érő OTP részvény csomaggal, Zugló utolsó könnyen pénzzé tehető vagyonkájával.

A képviselők informális tájékoztatása végül kis nyomásra március 23-án megtörtént. Jellemzően a havi százezres fizetéseket kapó Felügyelő Bizottsági tagok közül a fideszesek közül egy sem jelent meg. Minek is, a pénz igy is megjön.

 A részvényeket persze eladták, na persze messze nem a legjobb időpontban, ( február 20 körül 6000 forint körül is volt a papír) és hosszú oldalakon próbálták át indokolni, miért rossz üzlet ma az OTP-t tartani. Arról egy szó sem volt az indoklásban, hogy miért ezekbe a papírokba, és miért ily módon elosztva került az önkormáyzat pénze. A legfurább az volt, 99 millióért E-STAR-t vettek, egy nem különösen ismert cég részvényéből vásároltak be. Kis keresgélés után megvilágosodtunk.:

Ebben a még nemrég RFV-nek hívott cégben volt FB tag a polgármester és Istók Ede még nem is olyan régen. Mi több rendelkeznek a cég részvényeivel is.  http://www.erstebroker.hu/file/Jegyzes_RFV_Osszevont_Tajekoztato_Kiegeszites_1_20090630.pdf

Mostanra az is kiderült, hogy a zuglói önkormányzat vagyonát kezelő két legnagyobb cég vezetői székeiben rokonok, sógorok ülnek. Na, hát véletlenül igy alakult, kicsi az ország.

 A Papcsák Ügyvédi Irodában dolgozó és a polgármesterrel közös céget birtokló Mazsu Orsolya  testvére Mazsu Gergely, aki 27 évesen kapta a Vagyonkezelő vezérigazgatói posztját, a debreceni fideszes képviselő Mazsu János büszke lehet a sokat elért családra. A veje is tehetséges, hisz Orsolya férje Istók Ede, a frissen létrehozott Eszközkezelő igazgatója lett. Ő már régen ismerheti a polgármestert, együtt kerültek be az RFV felügyelő bizottságába. Ezek bizalmi állások - tényleg jól mondta Papcsák.  A fene tudja miért jutnak a Keresztapa mondatai  az eszembe: Nálunk a család az első, mondhatná a papa.

Mostanában meg is nézem az ágyamat, nehogy lófejet találjak benne.

14 komment

süti beállítások módosítása