HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Papcsák büntet

2011.09.25. 15:12 varnai

 

 Az ellenzék megbüntetése, anyagi ellehetetlenítéssel fenyítése az elmúlt évtizedben nem volt szokás a zuglói önkormányzatban. Papcsák Ferenc e téren is újat hozott, a neki "kellemetlenkedő" ellenzéki képviselővel szemben egyből adminisztratív intézkedést foganatosított.

Kiosztottak két Rozgonyi alpolgármester által szignált előterjesztést, miszerint kezdeményezik Várnai László visszahívását a Humán ás az Ügyrendi Bizottságból is.

Tudnivaló,hogy minden képviselő két-két bizottságban van benne, és ha egyetlen bizottságban sem vagyok benne, akkor nem kapok a most minden képviselőnek járó bizottsági pótlékból, melynek bruttó 45e Ft-jával éri el a nettóm a szédítő havi 93e Ft-ot. Viszonyításként:  A Fideszes képviselők a bizottsági, bizottsági  elnöki,  tanácsnoki, és FB tagságok tiszteletdíját is bekasszírozva 300 körül visznek haza. E mellé telefon és internet költségtérítés jár.

Rozgonyi alpolgármester indokként felhozta, hogy az ellenzék-kormánypárt arányt nem képezik le a bizottsági helyek. Most jutott eszébe, így egy év után... állításának ellentmondott a tett, hiszen a bizottsági helyet azonnal felajánlották az MSZP-nek. Az MSZP  egyből nevet is mondott, tehát be voltak avatva a buliba. Mikor a szünetben Imre Gergelynek, az MSZP frakció-vezetőjének szemrehányást tettem a koncra mozdulásért, közölte, hogy ne csodálkozzunk, az LMP az, aki nem fogadta el az ő kinyújtott kezüket, és, hogy azt már megtanulhattam volna, hogy ha pénzt adnak, azt el kell fogadni. Mondtam neki, hogy na, hát  pont ez az sok éven át gyakorolt  MSZP-s alapelv, ami miatt nem szeretnénk együttműködni velük.

 

A bizottságokbóli kiszavazásomat,  két másik  szavazással összevetve, érdemes a jegyzőkönyvben  egyéni képviselőkre lebontva tanulmányozni, mert jóval messzebb mutat, mint az én bizottsági helyeim sorsa. A Humán Bizottságból a fideszes képviselők egyhangú szavazatával kerültem ki.  A ZÉK-es képviselő egyáltalán nem szavazott. Így később bármi felmerülő poszt kapcsán nem mondhatják neki, hogy kiállt mellettem. A Jobbikos képviselő karakánabb volt és tartózkodott.  Az MSZP-sek nemmel szavaztak.

Az Ügyrendinél viszont, mint azt Harrach frakció-vezető jelezte is, nem volt frakció egyeztetés, ezért itt szétszavaztak. A kizáró vérszomjas papcsákisták: Tildy, Bihary, Rátonyi Flóra, Bátki, Gyügyei, Kovács Balázs és Rozgonyi,  és persze Papcsák.  A többiek, Harrach frakció vezető, Ferdinandy, Majzik Edit,  Mélykuti Melinda, Solt Zoli, sőt Máténé Virág Kriszta is tartózkodtak, ezért az Ügyrendi Bizottsági tagságom megmaradt. (megjegyzendő, ezentúl is bármelyik bizottsági anyagot megkaphatom, és bármelyik bizottságba beülhetek és felszólalhatok. A szavazás meg - az elmúlt évben bebizonyosodott - édesmindegy, mert így is, úgy is fideszes többség van, ráadásul hiába is szavaz le egy bizottság egy előterjesztést, akár még a fideszes többség is, a testületi ülésen attól még ők saját maguk is simán megszavazzák : )

  Amúgy természetesen nincs abban semmi örömöm, hogy a képviselő-testületi ülésen több időt töltünk az én ekézésemmel, és a képviselőket jobban izgalomba hozza ez, mint a kerület immár kétmilliárdra növekvő működési hiányával, a küszöbön álló likviditási problémákkal, illetve a kerületközpont sorsával, melyeknek tárgyalásakor néhányan látványosan unatkoznak.

A megosztottság még aznap, két másik a kerület szempontjából is  jelentős ügyben is megmutatkozott.

Kovács Balázs előterjesztésében került elő a MUNDO telek megosztása.  Az hogy az ügyben kemény belső vita van jelezte, hogy jó félórás frakciószünetben győzködték egymást. (a zárt ülés helyén a helyszínelés során ütő és vágófegyvereket, illetve  több üres nokiás-dobozt is találtak, (de mielőtt a blogomat nem olvasók feljelentést tennének közlöm, hogy  ez csak vicc)  Döntés láthatóan nem született, hisz a szavazás előtt Ferdinandy alpolgármester az előterjesztés elnapolását kezdeményezte. Az elnapolást támogatók: az előterjesztő Ferdinandy alpolgi, Füle Bernadett, Harrach frakcióvezető, Majzik E. Mélykuti Melinda, Solt Zoltán, az MSZP frakció, Markó Elemér (Jobbik) Tamás László, (ZÉK) és jómagam is.

 

A beruházó kérésének megfelelő gyors telekmegosztást támogatta volna Papcsák  polgármester, Kovács Balázs, Bátki László, Bihary Zoltán, Rátonyi Flóra, Tildy Balázs, Rozgonyi Zoltán. Gyügyei úr tartózkodott, ami ez esetben a napirenden tartást jelentette.

 

Hasonlóan kemény csata volt Ferdinandy alpolgármester sürgősségi előterjesztéséről, a Rátonyi féle XVI. kerületi úszásoktatás szerződés felülvizsgálatáról, esetleges megszüntetésről.  (háttér: a Szülői Munkaközösségek levelében szerepel, hogy az oktatást a szülők feleslegesnek tartják, a kerület jelenlegi helyzetében egy nem kötelező feladatra évi 120 milliót költeni luxus, továbbá kb. 400 millióból - 4 év bérleti díjából -  saját tanuszodát építhetnénk) Itt Rozgonyi alpolgármester (Rátonyi Gábor alatt alpolgármester)  próbálta az előterjesztést  elnapoltatni.  A szerződés áttekintésének elnapolását az alábbi Fidesz-KDNP-s képviselők szavazták meg: Papcsák  polgármester, Rozgonyi alpolgármester, Kovács Balázs alpolgármester, Bihary, Tildy, Bátki, Rátonyi Flóra. Végül az MSZP-s  szavazatokkal  lett meg a többség, - máris megérte az a bizottsági hely.

A napirenden tartásért, tehát a szerződés mielőbbi felülvizsgálatért  kiállt Ferdinandy mint előterjesztő, Harrach frakcióvezető,  Mélykúti Melinda, Majzik Edit,  Füle Bernadett,  Máténé Virág Krisztina, Gyügyei képviselő, Solt Zoltán,  a Jobbikos Markó Elemér, és jómagam.

 

A fideszes képviselők kettéválása, a törésvonal e szavazásokból is egyre nyilvánvalóbb. A saját fejjel gondolkodó, a lelkiismeretével elszámolni igyekvő, helyben lakó, a lakosok, a kerület érdekét néző, a képviselői tiszteletdíjon túl is önálló egzisztenciával rendelkező képviselők tartoznak az egyik csapatba, míg a másikba a lojalitást első számú szempontként kezelő, a párthoz, a polgármesterhez egzisztenciálisan kötődő, a polgármester által felkarolt, hozott, nem itt lakó karrieristák, pártkatonák tartoznak.  

Kérdés, kinél hol húzódik a kerület érdekének képviseletére tett eskü,  az emberi morális, és  frakció fegyelem közötti belső lelkiismereti határ.


komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr443255186

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2011.09.26. 08:53:40

Ahogy mondani szokták: "Hát így meg ez."

fish14 2011.09.26. 10:59:54

Milyen kár, hogy a Bosnyák piac mögötti sportpályát és tanuszodát lebontották a semmiért! Rengeteg zuglói gyerek ott tanult meg úszni, kiváló oktatógárda volt. Évek óta nő helyén a gaz, miért nem működhetett tovább? Talán azért, mert most minden zuglói gyereket a 16. kerületbe visznek úszni, ahol az uszodát Rátonyi úr cége üzemelteti? Az egész úgy szégyen, ahogy van.

OkoskaTo:rp 2011.09.26. 14:41:07

@fish14: Azt a szerződést 2006-ban írta alá Rátonyi, tehát már épp el is évült...

piranya_mama 2011.09.26. 18:08:46

@OkoskaTo:rp: http://www.zuglo.hu/files/DownloadFile?topic=editor\files.nsf&did=5CA1F9C2F0C08F64C1257729002CCC97&filename=ovodai_uszas_okt.pdf
tavalyi a közbeszerzés és a szerződés!!!!

raszti 2011.09.26. 22:33:14

Egy zuglói közbeszerzés története - Az elsüllyesztett tanuszoda
www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=22743

OkoskaTo:rp 2011.09.27. 00:06:13

@piranya_mama: Ez már az eső utáni köpönyeg szerződés, ami azért vált szükségessé, mert 2006-ban Rátonyi olyan feltételekkel írta alá a szerződést, amilyenekkel, és így elúszott az uszoda.
És amit a BVSC teltházasságáról nyilatkozott a Narancsnak, az nettó hazugság. Az 50-es medence tényleg tele van edzésekkel, de a tanmedence délelőtt (tanítási időben) nem igazán. [A BVSC weblapja szerint 14:45-től vannak tanfolyamok.] Megkockáztatom, hogy egy másik kerületi tanuszoda, a KSI-é (a stadionoknál) szintén nincs tömve délelőttönként - mégsem pályáztak.
Egyébként az megvan neked, hogy pontosan kik is szavazták meg a Tutajos szerződését?... (Igen, az MSZP is benne volt.)

OkoskaTo:rp 2011.10.01. 21:52:25

Off-topic: Nem tudja valaki, milyen turbómagyar rendezvényre adták már megint ki a Mogyoródi úti sportpályát? (Helyesbítek: olyan nagy pénzt nyilván nem lát belőle a kerület.) Egyedül lennék azzal a gondolattal, hogy egy sportpályát alapvetően sportolásra használhasson a lakosság "kulturális" rendezvény, kirakodóvásár, tudattágítás helyett?
süti beállítások módosítása