HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

Csak másoknak kell spórolni, vagy ők is hajlandóak rá?

2011.09.21. 15:17 varnai

A holnapi Képviselőtestületi Ülésen alábbi előterjesztés szavazásánál  kiderül, hogy a többségében kormánypárti képviselők csak azt szeretik, ha másoknak kell megfogniuk a költségeket, vagy maguk is hajlandóak lemondani (plusz) jövedelmük egy részéről. Nem csodálkoznék, ha napirendre sem vennék,  - bár az is tiszta válasz.

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzata

Képviselője                                                                                 

 

 

         Szám: 123-                  /2011.

           Nyilvános ülésen tárgyalandó

 

 

 

……. számú napirendi pont

a Képviselő-testület 2011. szeptember 22-i ülésére

 

 

 

Tárgy: Javaslat a felügyelő bizottsági tagok tiszteletdíjának csökkentésére

 

 

Sürgősség indoka: A Pénzügyi Bizottság 2011. szeptember 19-i ülésén felvázolt költségvetési hiány csökkentése.

 

 

 

 

 

Tisztelt Képviselő-testület!

 

 

 

I. Előzmények

 

Az új önkormányzat a 1,5 milliárdos működési hiányt látva jelentős költségmegtakarításba kezdett.

Az intézményeinél, bölcsődéknél, óvodáknál, iskoláknál 10%-os tartalékolási kötelezettséget rendelt el – mindösszesen 973 millió forintot kell megspórolni. Az intézmények ezt nagy nehezen, küszködve igyekeznek teljesíteni. A hivatalnál 155 millió, az egészségügyi intézményeknél 100 millió, a sport területen 36 milliót kell tartalékolni.

Jelentősen, több mint felére csökkentették a köztisztviselők Cafeteriáját, és a közalkalmazottak Cafeteriáját is.

A zuglói önkormányzat az új ciklusban a meglévő Zuglói Vagyonkezelő Kft. és a Zuglói Filharmónia Non-profit Kft. mellé még három új kft-t hozott létre. A Zuglói Eszközkezelő Kft-t, a Zuglói Médiaszolgáltató Kft-t és a Zuglói Társasházkezelő és Közterület kezelő Kft-t. Az új cégekkel tucatnyi új Felügyelő Bizottsági hely is létrejött.  A Vagyonkezelő Zrt. 5 FB tagja havi  1 millió 117e Ft-tal,  az Eszközkezelő Kft. 4 FB tagja  647e Ft-tal, a Társasházkezelő 3 FB tagja 292e Ft-tal, a Médiaszolgáltató kft 3 FB tagja 292e Ft-tal, a Filharmónia 4 FB tagja 343e Ft-tal -  terheli az önkormányzat költségvetését.

A megválasztott felügyelő bizottsági tagok többségében kerületi képviselők, akik az önkormányzattól egyébként is tiszteletdíjat kapnak. Az FB tagságok folyamatos havi munkavégzéssel nem járnak.



II. Vélemények

 

A friss könyvvizsgálói jelentés szerint a hiány nem csökkent, sőt 2,5 milliárd forintra növekedett. Ezért elvárható, hogy az intézmények, a hivatal a közalkalmazottak és a köztisztviselők mellett a képviselők is kivegyék a részüket a spórolásból, hogy az általuk az önkormányzattól különböző jogcímeken felvett összegek legalábbis ne növekedjenek.

 

Az önkormányzat számára a 19 FB tag tiszteletdíja és az azokat terhelő járulékok éves szinten 32,5 millió forintos kiadást jelentenek. A határozat elfogadásával a kerület évi 16 millió forintot takarítana meg, mely példaértékű lehet, mert hozzávetőleg megfelel egy óvodától elvárt megtakarításnak.

 

IV. Határozati javaslat

 

Budapest Főváros XIV. Kerület Zugló Önkormányzat Képviselő-testülete úgy dönt, hogy az önkormányzat tulajdonában lévő kft-k, a Zuglói Vagyonkezelő Zrt., a Zuglói Eszközkezelő Kft., a Zuglói Filharmónia Non-profit Kft., továbbá az önkormányzat tulajdonában lévő  Kft-k  által birtokolt kft-k, a Zuglói Médiaszolgáltató Kft., a Zuglói Társasház és Közterület  Kezelő Kft., valamint felügyelő bizottsági tagjainak tiszteletdíját 50%-al csökkenti.

 

Határidő: 2011. október 1.

Felelős: dr. Papcsák Ferenc polgármester

 

 

 

A határozathozatal a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény 14.§ (1) bekezdése alapján egyszerű szótöbbséggel igényel.

 

 

 

 

Budapest, 2011. szeptember 21.

 

 

 

 

Várnai László

önkormányzati képviselő

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr993243632

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

babuci0211 2011.09.21. 17:25:05

Hajrá!!! Meg kell próbálni!!! De szerintem sem fogják tárgyalni...

piranya_mama 2011.09.21. 22:50:16

YES, YES, YES....
Szörfözünk a facebookon, Képviselő úr?!

raszti 2011.09.21. 22:58:45

helyes. jó előterjesztés.

tuti megszavazzák, hisz a többség is szívvel-lélekkel szereti a Zuglót, és csak a kerület érdekeit tartja szem előtt.

megyek, mielőtt rám szakad.

fish14 2011.09.22. 11:40:38

A 10%-os tartalékképzési kötelezettség nem új, jó pár hónapja fogadta el a képviselő testület. Az ülésen Ön is ott volt, gondolom. Már akkor lehetett volna szólni, hogy nem az oktatáson kell spórolni, és beterjeszteni ezt a javaslatot. Most, hogy beindult a civil ellenőrzés és háborog a szülői közösség ez olyan népszerűség-keresésnek tűnik nekem....Persze ettől még a javaslattal egyetértek.

OkoskaTo:rp 2011.09.22. 14:32:51

@fish14: Jó dolog a 10%-os elvonás egy olyan iskolából/óvodából, ahol az adott gyereklétszámhoz szükséges tanári/óvónői/gondozói létszámot törvény írja elő (tehát elbocsájtani nem lehet), a fizetést a közalkalmazotti bértábla szerint kell kifizetni (tehát csökkenteni nem lehet). A bérköltség tehát nem csökkenthető. Mint ahogy a közműcégek sem fogják olcsóbban adni az áramot és a gázt, csak mert a Fidesz itt szeretne spórolni. A felújításokat az önkormányzat intézi (némely óvodában pl. akár már jövő héten végezhetnek is a tatarozással, a László korábbi írásaiban leírt pályáztatási, túlvállalási, alvállalkozósdi anomáliák miatt). A fejlesztésre fennmaradó keretből lehetne tehát elvonni - már ha ez olyan hatalmas összeg lenne. A költségvetést ugyanis 2000 óta nem emelték egy fillérrel sem, az inflációnak viszont erről elfelejtettek szólni.

Ha demagóg akarok lenni, akkor a megspórolni kívánt összegeket összevetném a kerületi címer- és zászlócserékre, valamint rovásírásos táblákra, és az közterület-átnevezésekre elszórt pénzzel...

fish14 2011.09.22. 17:56:20

Az elvonást az oktatásból mindenképpen felháborítónak tartom, ezen nincs vita. Még van jó más terület ahol lehetne spórolni. Az oktatásba inkább be kellene fektetni! Amire céloztam, az csak annyi, hogy korábban is felbátorodhatott volna Várnai képviselő úr hasonló javaslatokkal....

Legolvasottabb 2011.09.22. 20:16:03

az a "valamint" reméljük, kikerült a határozati javaslatból...

piranya_mama 2011.09.23. 15:53:10

1990. évi LXV. törvény a helyi önkormányzatokról: 80. § (3) A helyi önkormányzat vállalkozása a kötelező feladatainak ellátását nem veszélyeztetheti....
süti beállítások módosítása