HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

a fejétől bűzlik a hal, de a farkától kezdik el pucolni

2011.04.04. 19:33 varnai

Az elmúlt napjaim az óvoda bokrosítások és a két iskola, a Telepes utcai, és a Miskolci úti összevonása körüli érdeklődéssel telt. Meghívtak a Telepes utcai Szülői Munkaközösség ülésére, két óvodai szülői megbeszélésre, és több telefon is jött. Amint látom az érintettek, a szülők, az óvodai dolgozók kívétel nélkül ellenzik a terveket. Ennek ellenére nem akarok abba a populista, mindent ellenző (megvédjük a népet a sanyargatóitól) szerepbe kerülni, - bármily kényelmes és szavazatokat hozó is lenne -  amit pont az iskola összevonások kapcsán az elmúlt években a most hatalmon lévők, még ellenzéki szerepben játszottak. Tehát, minden szirénhang ellenére csak óvatosan. Lehet olyan szituáció, amikor kellemetlen lépéseket is meg kell lépni. Kérdés, ilyen helyzet ez a mostani?

Azt remélem abból indulunk ki, amit a testületi ülésen is hangsúlyoztak a kerület vezetői, az alpolgármester, miszerint az előterjesztés, mint azt neve is mutatja, még csak szándék nyilatkozat, szándék arra, hogy komolyan megvizsgáljuk a tervezett intézkedések hatását. Esetleges szakmai előnyeit, és hátrányait,  anyagi előnyeit - azaz, hogy az elérrhető megtakarítás megéri e a lebonyolítással járó tortúrát, az esetleges áldozatokat.

Nem vitatom, lehet ilyen anyagi szituáció,  - nem egy önkormányzatot sikerült már idáig juttatni vezetőinek és az államnak - amikor iskolákat kellett bezárni, kikapcsolni a fűtést, megvonni az étkeztetést. Kérdés, tényleg itt tart Zugló, ennyire súlyos lenne a helyzet?Szerintem nem.

Nincs már sehol Zugló költségvetésében olyan visszafogható kiadás, túlköltés, amelynek megfogása kevésbé fájó, mint működő iskolai közösségek szétdúlása, az óvodák fojtogatása? Az elmúlt hónapok döntéseit, a költségvetést látva, szerintem bőven van.

Az önkormányzat kétségkívül többet költ, mint amennyit megengedhetne magának, na de vajon az oktatási intézményekben, avagy máshol folyik el a pénz? Vajon kéttucatnyi óvónő és tanár elbocsájtása és az ezzel járó szakmai káosz és minőség csökkenés (az emberi egzisztenciákról nem is beszélve)  anyagi előnye ( max 50 millió forint) jelentős tétel a 31 milliárdos költségvetésben? Vajon egy ekkora összeg nem fogható-e meg máshol? Hogy konkrét költségvetési sorokra is mutassak a kerületi média kiadások pont ennyivel, 50 millióval emelkedtek, és a Filharmónia is ennyivel kap többet idén, mint tavaly. A tanácsadói, megbízási szerződések havi 80 milliós költsége, a frissen létrehozott Eszközkezelő élére kinevezett sógor 900eFtnyi fizetése, vagy az agit-prop összeségében nem is szimbólikus kiadásai, a rovásírásos kerület táblák, a címerváltoztatás költségei, a Mátyás templom harangjára, vagy filmgyártásra adott támogatás.

Az előterjesztésben az előny-hátrány anyagi kérdésére nem kapunk választ, abban semmilyen anyagi kalkuláció nincs - mint Ferdinandy alpolgármester a testületin is mondta, ennek kiszámítására, megbecsülésére csak késöbb kerül sor. Felelősen dönteni e számok ismerete után lehet.

Nos, a fura az, hogy ehhez képest a szülőknek, dolgozóknak már mint eldöntött tényt mutatják be az iskola összevonást, a bokrosítást.  Az érdekeltek kaptak pár gumicsontot és mézesmadzagot. Vitatkozzanak csak egymással: mely suli igazgatója, tanári kara lesz beáldozva, mely ovik lesznek a bázis óvodák, és kik lesznek a kiemelt vezetők, mi legyen az új iskola neve, ( most úgyis névváltoztatási mizéria van) és ha a szülők jók lesznek, és nem tiltakoznak, megcsináljuk azokat a felújításokat, amik már régesrég meg kellett volna csinálnunk.

Amint látom mellébeszélés folyik, a leglényegesebb dolgot semmiképp sem akarják kimondani: lényegi spórolás akkor remélhető ezen intézkedésektől, ha jelentős számban elbocsájtunk tanárokat, és óvodai dolgozókat. És ezekre az óvónőkre nincs-e szükség most és késöbb, hisz a óvodák dugig vannak, sőt többszáz gyerek van várólistán, mind az óvikban, mind a bölcsödékben. Jó helyen csonkoljuk Zuglót? Vagy jó magyar szokás szerint, a fejénél bűzlik a hal, de a farkánál kezdik pucolni?

Az intézmény vezetők csak magukban morognak, az apparátus szó nélkül hajtja végre a kapott parancsot, az elmúlt hónapok most már indoklás nélküli köztisztviselői elbocsájtásai, vagy a pl. a Földrajzinév Bizottság tagjainak lendületből kirúgása nem épp az őszinte vélemény nyilvánítás irányát erősítette.

A szülők aláírást gyűjtenek, és jól teszik. Remélem a májusi testületi ülésre is eljönnek, és ott hangot adnak a véleményüknek. És remélem érdemben meghallgatják őket.

 

 

25 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr602799728

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

OkoskaTo:rp 2011.04.04. 21:38:34

Az egyik központinak kijelölt óvoda vezetője panaszkodott, hogy nem kell neki a rásózott többi: alig maradna ideje bármire is. Egyelőre annak örül, hogy az eredetileg tervezett 9 (kilenc!) óvoda helyett a jelenlegi állapot szerint "csak" 4 lesz hozzá beosztva.

honeste vivere (törölt) 2011.04.05. 20:16:37

Képviselő Úr. Azzal a Földrajzi bizottsággal óvatosan kellene bánnia, mivel joggal várható el egy kormány képviselőjétől ha a bizottságba küldik, akkor a kormányzat álláspontját képviselje. Így történt az egyik elmozdított taggal is,nem azt képviselte, ezért eltávolították.
Megjegyzem, igaza van Churchillnek, aki szerint " elég valakivel 5 perc beszélgetés, s az ember rájön? nem igazán kell egyeseknek a demokrácia!"
Így vagyok én Önnel is.

enisirok 2011.04.05. 22:36:08

Ha jó tudom, előre hozták a döntést április 26-ra. Figyelni kell a napirendi pontokat a zugló.hun, hogy a szülők a megfelelő testületi ülésre menjenek tiltakozni.

IMGM6 2011.04.06. 09:53:36

@honeste vivere: Még szerencse, hogy kormányhivatalnokaink nagy többsége, már megtanulta a regulát. Így, pl. ha aláíró Palli bá, leírja, hogy álamfő, már senkinek sem jut eszébe kijavítani, különben rögtön repülne, esetleg még börtönbe is zárhatnák. Csak sajnos én már elég öreg vagyok, és emlékszem egy rendszerre, amiben a szeretet pártunk és vezérünk, ugyanígy mindentudó és tévedhetetlen volt mint most. És valami olyan is rémlik, hogy azon rendszer elleni „együtt küzdöttünk” - többek között – jelenlegi szeretet vezérünkkel, Orbán Viktorral is és együtt „jártuk” a rendőrségi fogdákat.
Nem is tudom, mért jutott hirtelen eszembe Georg Orwell Állatfarm című regénye, ahol az állatok a disznók vezetésével megdöntik az ember uralmát, majd a disznók átveszik az ember helyét és a továbbiakban ők uralkodnak a többi állat felett.

at17 2011.04.06. 10:42:00

Úgy tudom képviselő javaslatára felszólalhat a hallgatóság soraiból is valaki. Mi ennek a menete, mit tehetünk mi szülők? Beadványt írásban küldjünk? Egyenként keressük fel a képviselőket fogadási időben még a testületi ülés előtt?

Dezsavü 2011.04.06. 13:00:32

@honeste vivere:
Szeretném felhívni a tisztelt figyelmét, hogy nem csak a bizottságból távolították el (önmagában ez is gusztustalan és színvonaltalan lépés), hanem a CIVIL munkahelyéről távolították el, (pl. FÖMI). Ha ez ellen az értékrendje és az ízlése nem tiltakozik, akkor viszonylag kevés közös témánk marad.

Themisz 2011.04.06. 14:34:06

1.Ma ÉLŐBEN LÁTTAM EGY KUBATOV-LISTÁT!

Életem első igazi, spontán celebspottingja :)
Megyek bicajjal az Öv utcán haza az Erzsébet királyné útja felől, és ott van egy csaj zöldes ballonkabátban (gondolom fideszes logó mostanában életveszély), narancs tollal, nagy listával. Becsönget, vár,nagyon sokáig vár,de nem nyitnak ajtót. Aztán továbbáll, láthatóan céltudatosan indul a következő címre. Hát így megy ez.

2. Amúgy lesz valami nagyobb megmozdulás így kampányfinisben, sok biciklis aktivista LMP-s pólóban, zászlókkal vagy valami? Az erősségekre kell rámenni, márpedig Zugló az egyik legerősebb kerület LMP-s szempontból, itt egy siker az LMP első egyéni körzetes sikere lenne, nagy fegyvertény, a várható alacsony részvétel miatt meg hatékony aktivizálással simán lehetne nyerni.

3.Az LMP-s plakátokat pedig rendesen tépkedik, a többi érdekes mód érintetlen.

tizma 2011.04.06. 19:57:46

@at17: Amennyiben valaki a hallgatóság soraiból felszólalásra jelentkezik, a levezető elnök (többnyire a polgármester vagy az alpolgármester) a testület elé terjeszti szavazásra, hogy hozzászólhat-e a jelentkező. Amennyiben valamelyik képviselő javasolja uganezt, hasonló az eljárás.

Ajánlott írásban is összefoglalni a beterjesztendő dolgot, ezt érdemes ahhoz a képviselőhöz benyújtani, aki területileg vagy egyéb érintettsége-érdeklődése miatt már ismeri az adott ügyet.
A képviselőtestület ügyrendi bizottságához is be lehet nyújtani (ajánlott annak elnökének, Bátki Lászlónak címezni), a zuglói honlapon megtalálható, hogy mikor üléseznek, ők is javasolhatják a testületnek, hogy halgassák meg a hozzászólni kívánót.
A polgármesternek, vagy alpolgármesternek, esetlegesen szakügyekben a megfelelő tanácsnoknak is lehet címezni a beadványt, ők is segítenek...

Hozzávetőlegesen ezek a variációk vannak emlékezetem szerint, de a nem régen elfogadott SZMSZ-ben utánna nézünk pontosan.

OkoskaTo:rp 2011.04.07. 18:22:12

Kedves Laci!
Láttad már a mai Helyi Témát? Na, az az igazi esélyegyenlőség. Az az igazi pártsemlegesség. Kár, hogy az csak közvetve készül közpénzből (értsd: közpénzből illegális pártfinanszírozáson keresztül a Fidesz holdudvara által kiadva), és "Magyarország legnagyobb hetilapján" ezt nem lehet számonkérni.

honeste vivere (törölt) 2011.04.07. 19:27:48

@Dezsavü:

Magával biztos nem szívnék egy levegőt!

honeste vivere (törölt) 2011.04.07. 19:30:49

@Themisz:

A kerületben van 20-30 LMP-t kedvelő. 1-2 év és ezek is megszűnnek, mint a kerületi SZDSZ.

Themisz 2011.04.07. 19:36:55

@honeste vivere: Tényleg? Nálunk konkrétan csak a mi társasházunkban van 4 család, ami 10-12 ember. Mi lennénk a derékhad?

honeste vivere (törölt) 2011.04.07. 20:59:09

@Themisz:
Nem sok! Majd ha lesz 100 akkor szóljon.

Themisz 2011.04.07. 23:18:54

8 lakásba 100 embert nehéz lenne beköltöztetni troll elvtárs.

OkoskaTo:rp 2011.04.08. 15:46:36

Arról esetleg hallhatnánk pár szót, hogy az LMP miért szavazta meg a Roosevelt tér átnevezését? 1. Nincs fontosabb? 2. Mennyibe kerül? 3. Már van Széchenyi tér és rakpart Budapesten. 4. Az előző pont miatt ráadásul rendeletet is sért az átnevezés.

Themisz 2011.04.08. 16:56:51

@OkoskaTo:rp: komolyan ez a legnagyobb probléma jelenleg? Feleselgesnek tartom az átnevezéseken rugózást, zászlózást (Fidesz-MSZP részről egyaránt) miközben ezekkel a műbalhékkal az iskolabezárásokat/lopásokat leplezik, mert a sajtó és az olvasók figyelme pedig, mint tudjuk, korlátos. Minél több figyelem jut álügyeknek, annál kevesebb marad az igaziakra

varnai 2011.04.08. 20:19:04

Úgy tudom, hogy a Lánchídra, Akadémiára tekintettel, kivételes esetként elfogadták, megszavazták. Azt is láttam, hogy vita volt erről a levlistákon, de férfiasan bevallom nem követtem, lévén itt kampány finis és új kampány eleje van, meg óvoda bokrosítás által kulminált szülői megbokrosodás.

Krokodeal 2011.04.10. 21:59:54

Kedves László,
új olvasójaként szeretném köszönteni és megköszönni a blogját, és a munkáját is. Bár hosszú évekig meggyőződéses szavazója voltam a mostani kormánypártnak, a tavaly nyár óta történő dolgok miatt családomal együtt csak kapkodjuk a fejünket, és egyre jobban elkeseredünk. Sajnos ez Zuglóra hatványozottan igaz, teljesen el vagyunk keseredve, hogy az elmúlt évtized pusztítása után sem várható javulás, sőt... Ki vagyunk akadva attól, amit az új polgármester és csapata csinál itt. Ezért nagyon köszönjük és értékeljük a munkáját, jó, hogy legalább valaki segít belelátni olyan dolgokba, amelyeknek laikusként csak a negatív hatásait érezzük. Biztosan nehéz lehet egyedül szembenállnia a széllel, de bátorítsa, hogy sokan hálásak ezért, és sok embernek - laikus, mezei "lakosoknak" segít tisztábban látni.
Az óvodaösszevonásokkal kapcsolatban is egyetértünk, nem hisszük mi sem, hogy pont ennek a néhány óvodaigazgatónak a kirúgása hozná rendbe Zugló költségvetését. Arról nem is beszélve, hogy épen ez a kormány ígérte meg kiemelt helyen a családok és a gyermekek - illetve az őket támogató intézményrendszer - védelmét, az oktatás fejlesztését (nem leépítését)...

honeste vivere (törölt) 2011.04.10. 22:11:18

Hallom, elég szarul szerepelt az LMP az időközi képviselőválasztáson. Most mi lesz? Háború?

pgroza 2011.04.10. 23:40:46

@honeste vivere: Nekem úgy tűnik, hogy a Fidi szerepelt "elég szarul" (jah, meg a ZÉK), a többiek szépen javítottak.

honeste vivere (törölt) 2011.04.11. 12:26:38

@pgroza:
Ja-ja. És ki nyert? Csak úgy mellékesen.

zuglauer 2011.04.11. 18:09:19

Kedves honest vivere, szerintem félreért valamit.

Az nem volt reális, hogy ne a Fideszes jelölt nyerjen, mivel ahhoz még túl közel van az MSZP katasztrofális kormányzása hogy elfelejtsük nekik, és sajnos az elmúlt 10 év politikája miatt túl sok szavazónak csak 1 bites a politikai gondolkodása, azaz vagy baloldal=MSZP, vagy jobboldal=Fidesz. Ez így sokkal egyszerűbb, nem kell sem más tengelyekkel, sem az árnyalatokkal foglalkozni.

Az LMP-nek itt az volt a célja, hogy megmutassa, hogy az időközi választásokon el tud érni a korábbiaknál jobb eredményt. Ez teljesült, mivel közel 5%-kal jobb eredményt ért el, mint ősszel, ezért sikert jelent a pártnak ez a választás. Az csak hab a tortán, hogy volt olyan szavazókör, ahol jobb eredményt ért el, mint az MSZP.

A Fidesznek, bár persze nyert, azért tekinthető rossznak a szereplése, mert mintegy 8,5%-kal kevesebb szavazatot kapott, mint az őszi önkormányzati választásokon.
süti beállítások módosítása