HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

miből lesz hír és hogyan kell helyreigazítani?

2011.03.31. 09:45 varnai

Fura dolog ez a média. Az, hogy egy kerület majd 300 millió forinttal mit kezd, kik, mennyire átláthatóan döntenek a sorsáról, mi motiválja őket, és lesz-e ebből a döntésből személyes előnyük, továbbá hogy ezek a személyek milyen elven kerülnek kiválasztásra ez nem hír. Ráadásul mindezt hiába írja meg az ország legismertebb és elfogultsággal nemigen vádololható hetilapja, -  nem kerül be a média főáramába. Még csak említés, hír szinten sem.

Ha erre a hírre nem reagálván, de elterelésképp az adott polgármester, ez esetben a mienk, elrikkantja magát, hogy halálos fenyegetést kapott - alapozva egyetlen blog kommentelői bejegyzésre - ez körbefutja a magyar sajtót. Ügyes.

Ami a legjobb, hogy még e hatásos cím alatt sem sikerül leírni, mely blogban, milyen kontextusban, legfőképp miért jelent meg a fenyegetés, netán beidézni az Egyenlítősök közleményét.

Aztán itt vannak a helyreigazítások. Van amelyik újság gondolkodás nélkül leközli. Úgy tűnik ez egyszerűbb, mint perre menni,  - és hát ott lebeg felettük a Média Hatóság is -  akárcsak összevetni a blogomban, és a cikkekben leirtakat a helyreigazítási kérelemmel. http://www.168ora.hu/itthon/helyreigazitas-papcsak-ferenc-zugloi-polgarmester-72552.html

Mindhárom pontban komoly csúsztatás van. Sosem irtam, se én a blogban, sem az abból idéző újságokban nem jelent meg, hogy a polgármester rokonairól lett volna szó. Ellenben szó volt/van képviselők rokonairól, az igazgatói kinevezések kapcsán az üzlettársa rokonairól. pl. Rátonyi, Gyügyei, és Mazsu család.

A második pontban is kilóg a lóláb, idézem " Ezzel szemben a valóság az, hogy a Weinek vezette önkormányzat csak 2008-ban több mint 180 millió forintot, 2009-ben pedig több mint 190 millió forintot költött külsős szerződésekre."  az összes külsős szerződést írják, de hát ez sokkal tágabb kör, benne lehet pl. az épület takarítás, mi itt a tanácsadói szerződéseket hasolítottuk össze,.

A harmadik pont: "Valótlanul állítottuk hogy "az eddigi képviselők közül mindenki, szó szerint mindenki, aki most nem lett képviselő, az valamilyen állást, tanácsadói szerződést kapott a polgármestertől." Ezzel szemben az igazság az, hogy a Zuglói Önkormányzati hivatal egyetlen volt képviselőt sem vett fel állományba. A volt képviselők közül többel semmilyen szerződéses viszonyban sincs." 

A blogban le van írva, hogy két ex fideszes képviselő kivételével, hiszen Kollarik Tamás a médiatanácsban, míg Kulcsár József országgyűlési képviselőként nem szorul segélyre. Rajtuk kivül mindenki vagy tanácsadó szerződést kötöttek, vagy megbízási szerződéssel vannak foglalkoztatva.  Az állományba vételről szó nem volt soha.

Igazi jogászos ügyeskedés, szócsavarás és csúsztatás, de ezúttal nem elég alapos.

 

 

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr692787467

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sületlenke 2011.03.31. 11:40:41

Én nagyon is megértek minden orgánumot, hogy nem veszi a bátorságot a tények megkeresésére, valós feltárásra, inkább a fölösleges pereskedést, gazdasági ellehetetlenítést megelőzendő, szolgaian behódolnak, túl akarnak élni.

És természetesen nem a polgármesteri rokonság helyzetbe hozásáról volt szó, egyéb rokonságok, ismeretségek kerültek pozícióba, és sehol sem állította Várnai, hogy köztisztviselői, vagy közalkalmazotti státuszt, azaz állományba vételt kaptak volna volt fideszes funkcionáriusok, vagy családtagjaik.

Tanácsadói, vagy megbízási szerződések indokoltságáról és szükségszerűségéről volt szó.

Ugyanígy megértem a volt elszámoltatási biztos urat is, akinek zuglói antréja nem éppen az elvártak szerint sült el, s a tisztaság, rend és átláthatóság helyreállítása, meg a mindannyiunk által üdvözölt közpénz-spórolás helyett túl sok egyéb, régi időket idéző - folytató dolog került napvilágra.

Amiért szerintem mégsem a hír hozója a felelős.

Ha az uszoda-ügyletet pl. kivizsgálná a jogszerűség mellett mondjuk a kerületi haszonelvűség szempontjából is, máris kevesebb szó érhetné házatáját, hogy párttársai esetleges érintettsége őt ebben befolyásolta.

www.mancs.hu/index.php?gcPage=/public/hirek/hir.php&id=22743
(Kivizsgálást Papcsák úr, nem perrel való fenyegetést a lap felé, abból láttunk már eleget!)

A halálos fenyegetettséggel való előállás meg sokak véleménye szerint egyszerű figyelemelterelés, szimpátia keltési célzattal. Láttunk már ilyet is többször nem éppen jól alakuló imidzsek vagy széljárások idején.

Agyament kommentelők meg mindig lesznek és senki nem veszi komolyan, legtöbbször provokáció, mint nyilván most is, és nem helyénvaló a p a r l a m e n t i (!) Wittner - kijelentés okozta össznépi felbolygást most ilyesmivel ellensúlyozni, ez ugyanis túlságosan átlátszó, így - hiteltelen, az emberek hülyének nézését támasztja alá, valamint bizonyos körökben újabb - szükségtelen - indulatokat generál.

Rövid média-szereplésre azonban biztosan lehetőséget nyújt, ilyen nemzeti alkotmányozós, rendrakós, múltfeltárós időkben.

honeste vivere (törölt) 2011.03.31. 22:47:08

Képviselő Úr ! Azt írta "Ami a legjobb, hogy még e hatásos cím alatt sem sikerül leírni, mely blogban, milyen kontextusban, legfőképp miért jelent meg a fenyegetés, netán beidézni az Egyenlítősök közleményét"

Képzelje, még Bolgár György is tudta és olvasta az elhíresült fenyegetőző írást.
Ön felteszi a kérdést, MIÉRT JELENT MEG A FENYEGETÉS!
Jelen esetben bölcs maradt volna, ha nem teszi fel ezt a kérdést.

Az írásai egyébként Önt minősítik!

oladin 2011.04.01. 17:12:04

azt írja valahol, az egyszemélyes küzdelem felőrli a személyiségét. ha ez segít: nagyon örülök, hogy vannak önhöz hasonló emberek, ilyennek kellene lenni minden politikusnak/képviselőnek. amúgy minket is őröl ez a nemzeti kormány és sok talpnyalója.

tök jó egy értelmes, becsületes ember gondolatait olvasni, aki belelát egy kicsit a hatalom viselt dolgaiba.
köszönöm

vajdapeterutca 2011.04.05. 09:17:23

"A zuglói Várnai László képviselő blogjának gyors felfutása pedig annak erejét mutatja, ha az apparátusokat, a politikusokat, a sajtót is foglalkoztató kérdéseket tárgyalnak közérthetően és vitakészen. A józsefvárosi vezetésnek - sokakkal együtt - komoly tévedése szerintem, hogy azt hiszi, a kommunikációban csak a "néppárti" szavazóknak érdemes tetszeni, minden más lényegtelen. Azt gondolom, az apparátusok jobb részeinek az együttműködését is meg kellene nyerni. Az pedig fenyegetéssel nem fog menni, megvenni sem lehet tökéletesen (de pénz amúgy is kevés rá), és érdemes hozzá kompetensnek mutatkozni (ami az összetett szakfeladatokban többirányú kommunikációt igényel, kinyilatkoztatásokkal nem szokott sikeres lenni)."
kozpontibizottsag.blog.hu/2011/02/10/hatterember_1#c13121794

vajdapeterutca 2011.04.05. 09:23:17

@oladin:

Erre megoldás egy kis szervezet esetében, hogy ne minden üggyel foglalkozzanak, hanem válasszanak ki néhány területet, és hogy használjanak közös erőforrásokat, például pénzügyi, jogi szakértést.

Én egyébként a következetes egyesületi munkában, sőt az állampolgári egyéni akciókban is látok lehetőséget a sikerre. Az önkormányzatok döntéseinek jogi és célszerűségi kontrollja ugyanis annyira elhanyagolt, hogy logikával, kitartással, az olcsó kommunikációs lehetőségek ügyes használatával is messzire lehet jutni egy-egy ügyben. Persze ezek kis dimenziójú dolgok, és nem valószínű, hogy politikai képviselethez jutnak. De szerintem nem is feltétlen kell ez legyen a céljuk. A Várnai Lászlóék egyesülete sem annak indult tudtommal.
süti beállítások módosítása