HTML

Napirend utáni monológ

Hogy működik egy önkormányzat? Hogy születnek, és mi motiválja döntéseket egy 106 ezres kerületben, Magyarország 7. legnagyobb "városában" Zuglóban? Mint " új fiú a kupiban" friss képviselőként a Zuglói Önkormányzatban szerzett élményeimet próbálom terápiás céllal kiírni magamból. - írtam blogom indításakor 2010-ben. Ma már, 2015-ben, második ciklusomat töltve a kerület rutinosabb képviselői közé tartozom. Civilként fotós (www.varnailaszlo.hu) és TV szerkesztő vagyok, egy öt éves fiam és egy 25 éves lányom van. Születésem óta Zuglóban élek. A kisföldalatti végállomáshoz tervezett megalomán pláza ellen 2007-ben létrejött Civilzugló Egyesület (civilzuglo.hu) egyik alapítója vagyok. Az egyesület a gyakorlatban mutatja meg a "Gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan!" elvét. A környezetet és épített örökséget védő egyesület sikerrel akadályozta meg a túlépítést, szervezett közösségépítő Herminamezei Napokat és védi Zugló kertvárosi jellegét. Kérlek lájkolj minket a Facebookon! 2009-ben az LMP egyik alapítója voltam. A rendszerváltáshoz mérhető élmény volt egy pártot a semmiből létrehozni, és kegyetlen sok munkával bejuttatni a parlamentbe. Sajnos az LMP-n belüli kiszorítósdi 2013-ban engem is utolért. 2014-ben a Civilzugló Egyesület immár önállóan mérette meg magát az önkormányzati választáson, és harmadik erőként kerültünk be az új képviselő testületbe. Nevemhez fűződik a Helyi Épített örökség védelmi rendelet elfogadtatása, és Herminamező jelentős részének forgalom csillapítása, a balesetek megelőzése. Jelentős eredmény, hogy előterjesztésemre egész Zugló területén 214 helyen kerékpártárolók kerülnek elhelyezésre. Aláírásgyűjtéssel védtem meg a Hermina úti szakrendelőt a tervezett bezárástól. Mint ellenzéki képviselő számos Zuglónak ártó, közpénzt szóró, korrupció gyanús ügyet akadályoztam meg, vagy legalábbis hívtam fel a közvélemény figyelmét rájuk. Egyesületünk kűzd a Városliget beépítése ellen, szakmai vitákon veszünk részt, tüntetéseket szervezünk, 20.000 aláírást gyűjtöttünk az értelmetlen parkpusztítás ellen. Mára a kis herminamezei csapatból, az egész kerületben tagsággal rendelkező, beágyazott, kerületszerte ismert egyesületté váltunk. Keressen meg minket bármilyen helyi üggyel! varnai.laszlo14@gmail.com 06 70 436 07 67

Találkozzunk a Facebookon!

Friss topikok

konzultáció alá fidesz

2011.03.25. 09:02 varnai

Tegnap tartották a kerületben a Nemzeti KONZULTÁCIÓ ZUGLÓBAN, KONFERENCIA AZ LAKOTMÁNYOZÁSRÓL című programot.

A politikai eseménynek, mint mostanában minden ilyen eseménynek  "természetesen" a Szent istván Zeneművészeti szakközépiskola adott helyt. Megjegyzendő, az önkormányzat házasságkötő terme simán alkalmas volt az elmúlt évtizedekben az ilyen eseményekre, bár ott egyenrangú felek ülnek, nincs mód nézőkre és fontosakra szétválasztódni, nincs emelvény, lépcsőzetes széksorok, nincs szétválasztva ennyira a néző és az előadók személye.

A közönség nyugdíjasokból állt,  illetve az üresen maradt széksorokat feltöltendő a szakközépiskola diákjaiból. Ők elmondták és roszallották is, hogy a zenetörténet órájuk lett volna, ahelyett kellett beülniük Záborszky igazgató úr parancsára. Látványosan unatkozták végig a két órát.

Az előadók a polgármester, Dr. Rétvári Bence parlamenti államtitkár, Dr Kozmáné, és Dr. Horváth Attila egyetemi docensek voltak.

Rétvári Bence hosszabban szídta az ellenzéket amiért nem vesznek részt, elmondta, hogy már rövidebb idő alatt is készült alkotmány. Kozmáné felolvasta a powerpoint prezentációt, mely arra mutatott rá, hogy az eddigi kommunista alkotmányban nem szerepeltek a szociális jogok, de a mostaniban ezeknek fontos szerep jut. Horváth úr a magyar történelmen futott át, az ő értelmezése szerint a minden rendben volt 44 márc 19-ig, a német megszállásig, (az nem számít már az előtte lévő pár évben sem kezeltek mindenkit egyenrangú állampolgárként, és hadba léptünk, Don kanyar stb.) azóta nincs legitim hatalom, sőt 89 után sem volt az. De majd mostantól. HA jól tudom a francia forradalom is új naptárat vezetett be.

Tehát az új alkotmány NEMZETI lesz és SZOCIÁLIS. A normaszöveget nem vetítették ki, pedig amikor a vetítő előkerült azt hittem gyorsan végigszaladunk a főbb pontokon.Ezt az egyik kérdező is hiányolta.

A előadásokkal meg hát nem sajnos úgy elment az idő, hogy csak öt gyors kérdésre volt lehetőség - hát mit  csináljunk ilyen mini konzultáció sikeredett. Én az egyik kiválasztott lehettem, a polgi be is mutatott, mint a nem résztvevő pártok képviselőjét, aki eljött. Meg is tapsoltak. Nálam népszerübb csak a fiam volt, aki vidám rikkantásokkal és az egyik cselló négykézlábas becserkészének kisérletével vitt egy kis szint az előadásokba.

Az iskolások már nagyon ásítoztak, , a zenekar tagjai végigülték, bár már le-le csúsztak a székeikről, páran kő-papír-ollót játszottak, hogy a végén még eljátszhassák a himnuszt.

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://varnailaszlo.blog.hu/api/trackback/id/tr492770069

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

honeste vivere (törölt) 2011.03.26. 14:15:15

T. Képviselő Úr!

Ekl kellene gondolkodnia, hogy tenni is akar Zuglóért vagy csak a szokásos napi hisztijét adja elő, hol itt írásban, hol pedig a Klubrádióban Bolgár Györgynél.
Dolgozni kellene és nem hisztizni.
egy zuglói lokálpatrióta

varnai 2011.03.26. 16:18:39

kedves patrióta,
A probléma az, hogy jelenleg a fidesz-kdnp nemigazán együttműködő,nem egyeztet még a saját képviselőivel sem. Az ellenzéktől a legritkább esetben fogad be még akár módosítókat is. Tehát aktívan tenni igen nehéz. Kész előterjesztéseket kapunk, igen gyakran a testületi ülés előtt kiosztva.
Tehát a tevés a kormánypártokon van leginkább, mint utdja az ellenzéjk szerepe a demokráciákban az , hogy felhívja a figyelmet a problémákra.
Ezzel együtt nem tudom tudja-e a ciklus egyik legfontosabb előterjesztése a Helyi Épített Örökségvvédelmi Rendeletet én terjesztettem be.

honeste vivere (törölt) 2011.03.26. 20:13:44

@varnai:

Uram!

Nagyon helyes ha tesz a kerületért, hisz ezért kapja az én adóforintjaiból a fizetését. Megannyi probléma van a kerületben, mely megoldásra vár, s hogy más összetételű a képviselőtestület döntő többsége, azt a kerület szavazói döntötték el, nem pedig Ön. Hogy milyen irányban viszi a kerületet a képviselőtestület, arról majd a következő választásokon mondanak ítéletet a zuglói szavazók.Az ellenzék szerepe a kontroll ezt is jól tudom. De nem tartozik e témához az állandó akadékoskodás, a hisztizés. Ami az Ön sajtóbeli szereplését illeti az egy túllihegett viselkedés. Mondom én, aki nincs kapcsolatban a kerületben, de ismeri a kerületet, s benne a problémákat. Semmiféle önkormányzati javadalmazásban nem részedültem, így még pénzt sem kaptam könyvem kiadásának előteremtéséhez. Elmondhatom magamról, független vagyok, nem köt semmilyen pártfegyelem sem.

Egy igazi Lokálpatrióta.

tizma 2011.03.28. 01:50:52

Ajánlom mindenkinek, hogy vegyen részt egy bizottsági vagy képviselő testületi ülésen, tanulmányozza a jegyzőkönyveket,tapasztalatot szerezve a zuglói konstruktivitásról. Biztos vagyok benne, hogy ezt követően sokan fognak hisztizni.

A választók szavazata sem jogosítja fel a többséget a demokrácia szűkítésére és a kisebbségi vélemények negligálására.

honeste vivere (törölt) 2011.03.28. 12:33:42

@tizma:

Ez lenne a demokrácia része, amit Várnai megjegyzésként tett. Ez nem más, mint hiszti. A demokrácia meg műkődik, csak nem úgy ahogy egyes LMP tagok, képviselők szeretnék.

"Az iskolások már nagyon ásítoztak, , a zenekar tagjai végigülték, bár már le-le csúsztak a székeikről, páran kő-papír-ollót játszottak, hogy a végén még eljátszhassák a himnuszt."

tizma 2011.03.28. 16:51:14

@honeste vivere:

Abban egyetértünk, hogy a demokrácia még működik, de korántsem úgy ahogy az LMP tagok vagy képviselők szeretnék.

Véleményem szerint Nemzeti Konzultáció címén nem Szabadnép Félóra szerű fórumokon, és nem iskolások kivezénylésével kellene alkotmányos kérdésekről előadás tartani.

Több olyan település van Magyarországon, ahol a képviselőtestületi üléseket is hétvégén és a helyi sportcsarnokban tartják, (mert igen nagy a közérdeklődés) és a választók is aktívan kérdeznek, elmondják véleményüket.

A zuglói üléseken csak a képviselők, köztisztviselők és közalkalmazottak, valamint a "pártkatonák" vesznek részt. Ebben a ciklusban eddig egy "állampolgári hozzászólás" volt...

honeste vivere (törölt) 2011.03.28. 18:30:20

@tizma:

Uram! Tetszettek volna több szavazatot nyerni, vagy népszerűbbek lenni. Anélkül ez nem megy. Lehez hisztizni! Ha ez a mód tetszik Önnek vagy az LMP-nek, akkor tegyék. Nálam nem jön be!

sületlenke 2011.03.28. 18:52:39

Igen, szociális lesz az alkotmány, ja.

Nyilván ennek szellemében harmadolta meg a segélyek összegét a rendezvény fővédnöke saját kerületében.

Persze, mindenki lop, csal, hazudik, aranyláncokkal igénylik a segélyt.

És a megoldás nyilván nem a rászorultság vizsgálata, tuti vász ziher a harmadolás. Szerintem is több hasznunk van a filharmonikusok támogatásából, egyéb személyi kiadásokat nem is említve...

Legjobb helyen a szociális ügyek különben egyéni képviselőm, a nagyon rátermett Virág Kriszta kezeiben, rendszeres - bejelentett, és éhenhalás elkerülését biztosító jövedelmet jelent a hóeltakarítás, utcasöprés, az expressz is csupa létező, legális állásajánlattal van tele, mint azt Pusztai úr is volt oly kedves alátámasztani a nevezetes bizottsági ülésen.

Ami azt illeti, a kedves Krisztina saját körzetébe is ellejthetne néha, csak úgy kíváncsiságból, mert attól még, hogy telefonon nem jelentkeznek be a fogadóórájára, a lakosság közötti elvegyülés szent kinyilatkoztatása jegyében szétnézhetne ő, mondjuk Lőcsei u-Kerékgyártó u- Fűrész u. környékén.

Tudja-e vajon, hogy a Kerékgyártó utca kacsaúsztató a legkisebb esőnél, mivel az úttest vízelvezetése-csatornába kötése nem megoldott, arra megyek én is a postára, meg tömérdek kocsi ugyanilyen célzattal a patak felől.
Sokan mondogatják arrafelé, hogy bár költözne valami nagy potentát az ő utcájukba is, hogy rendbe legyen téve, mint a Gyarmat u. vagy a Gervai u.

És nem, én sem fogok odamenni, hogy bármilyen problémára felhívjam a figyelmét az ő körzetében. Egy önk. képviselő ne fogadóórát (már a kifejezés is visszataszító, ki fogad kit ugye, nem értünk dolgozna esetleg?) tartson elsősorban, hanem vegyüljön el a nép közé és tudja meg, mit kellene intéznie, ha már..

És miért erre a blogra írok?

Mert ezt mindegyik párt olvassa, bár kommentelni nem nagyon fogják -:)
Még a zuglói szoci honlap is innen vett információkkal kampányol, miközben éppen háromszor annyi képviselője ül a testületben.

Vessék fel ők maguk a problémákat, tárják fel saját erőből a szerintük visszás dolgokat, mint ahogy k e l l e t t volna a fideszeseknek a Weinek éra alatt, amikor a képviselők több, mint harmada fideszes volt (33-ból 12, ha jól rémlik).

tizma 2011.03.29. 23:45:18

Tisztelt @honeste vivere!

Jelen helyzetben a nyilvánosság és az átláthatóságra való törekvés az "egyetlen" eszközünk , amely szintén szűkülő félben lévő lehetőség...

Bizonyára találkozott az itteni bejegyzésekben olyan információval, amit máshol nem talál ugyan meg, de a hitelességét nem vitatja.
"Várnai és az LMP hisztije" egy dolog, mindenki saját maga alkítja ki a véleményét és dönti el, hogy mit tart elfogadhatónak - elgondolkodtatónak és mit nem.
süti beállítások módosítása